Film

Skribent

Paul Dakwar

1 september 2024 | 15:00

Skådespelaren sköts till döds - den tragiska historien om Brandon Lee

Remaken av “The Crow” är här och reaktionerna är blandade. Fans av originalfilmen kommer dock alltid assosciera den med ett av filmvärldens största tragedier. Moviezine tar en titt på vad som egentligen hände under inspelningen av “The Crow”.
1993 skulle bli året då Brandon Lee, son till legenden Bruce Lee, bröt igenom som actionstjärna med “The Crow”. Men istället blev det året som för evigt skulle förändra Hollywood och påminna oss om de faror som lurar bakom kulisserna.
 
Det var den 31 mars när tragedin inträffade på inspelningsplatsen av “The Crow”. I en scen där Lee skulle bli skjuten hände det värsta som kunnat ske. Pistolen som användes, vilket skulle ha varit laddad med lösa skott, visade sig istället innehålla en dödlig kula. Ett misstag som kostade Lee livet.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Vad som verkligen hände den dagen är både skrämmande och hjärtskärande. En kombination av säkerhetsbrister och vårdslöshet ledde till att ett ofullständigt utplockad kulfragment från en tidigare scen fanns kvar i pistolen. När avtryckaren trycktes av så lossnade den lila biten med kraft nog att döda skådespelaren.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Lees död sände chockvågor genom filmvärlden. Han var på väg att bli en storstjärna, men istället blev han en symbol för de risker som filmarbetare ständigt möter. Trots tragedin valde man ändå att filma klart “The Crow” med hjälp av CGI och en body-double för Brandon Lee.
 
För bara några år sen belv “The Crow” återigen en snackis när en liknande olycka skedde under inspelningen av västernfilmen “Rust”, där Alec Baldwin av misstag råkade skjuta ihjäl cinematografen Halyna Hutchins, ovetandes att pistolen han höll i var laddad.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
När detta hände reagerade Shannon Lee, Brandon Lees syster, starkt på vad som hände då det påminde om den tragedi som drabbat henne och hennes familj.
 
– Det finns regler som är tänkta att följas. Jag pekar absolut inte finger åt någon, för det skulle vara fel sak att göra. Men det finns ingen anledning till att något sådant här ska hända. Mitt hjärta går ut till Alec Baldwin. Jag känner för det arbete han kommer att behöva göra för att bearbeta det här och försöka finna någon form av frid kring det. Och ännu mer för Halyna Hutchins familj. Hela deras värld har vänts upp och ner, berättar Shannon Lee för The Hollywood Reporter
 
“The Crow” släpptes postumt och blev en omedelbar kultklassiker, men för många kommer den alltid vara förknippad med den tragiska förlusten av en ung talang.
| 1 september 2024 15:00 |