Idag har scifi-dramaserien "The Handmaid's Tale" premiär på HBO Nordic och jag har tagit del av det första avsnittet. Utlåtandet? Det här är en farligt bra start på en serie som lätt riskerar att förbises - vilket är exakt varför vi ska prata om varför den måste ses.
"The Handmaid's Tale" har inte fått särskilt mycket hajp inför släppet och mina egna förväntningar var måttliga. Men som ett slag i ansiktet har jag istället rysningar bara fem minuter in tack vare Elisabeth Moss fantastiska skådespel och en skoninglös regi som tvingar dig att känna med i Offreds fruktansvärda livssituation i en nära framtid.
Året är 2195 och miljöförstöringen har gjort majoriteten av befolkningen infertil. I den nya teokratiska staten Gilead äger kvinnan ingen rätt till varken arbete eller sin kropp och de sista barnafödande kvinnorna hjärntvättas och förslavas i ett slags kloster där de fungerar som avelsdjur för att rädda mänskligheten.
Offred, eller June som hon hette innan hon blev kommendören Freds ägodel, hade man och barn, men han skjöts när de försökte fly och den unga dottern togs ifrån henne. Offreds enda mål nu är att spela med på de hemska villkoren och finna ett sätt att återförenas med sin dotter Hanna.
Även om det är en synopsis som heter duga blir det mer intressant än så när man funderar på saken. Vad som först framstår som en klassisk kamp mellan de goda och fascisterna får en helt ny komplex nivå när en av idealogins försvarare själv måste tampas med sin urmänskliga svartsjuka som står i rak konflikt mot den avel de försöker genomföra i ideologins namn.
Både "goda" och "onda" spelar med i den jättemaskin som har blivit vardag i regimen, men vem vill egentligen ha den? Och vem kan stå upp emot idealen när tortyr och mänsklighetens överlevnad hänger som ett direkt hot över huvudet? Serien väcker också tankar kring vad det egentligen innebär att "rädda mänskligheten". Är överlevnad allt, även på bekostnad av medmänskligheten? Huvudet snurrar efter bara en timme av "The Handmaid's Tale".
Historien är baserad på Margaret Atwoods roman med samma namn (på svenska "Tjänarinnans berättelse") från 1985, men den är lika aktuell idag som någonsin. Tack vare att författaren valt att skriva om 2100-talet är den inte utdaterad än och med tanke på den högerextremistiska tid vi lever i blir de uppenbara nazireferenserna i serien mycket relevanta.
Det är inte lätt att göra om en uppskattad bok till något som funkar på skärmen, men med en berättarteknik som konstant låter oss höra Offreds sanna tankar i kontrast till det hon visar utåt och med korta tillbakablickar till livet före Gilead känner jag direkt en gripande förståelse och empati för vår protagonist som på gott och ont gör vissa scener riktigt svåra att titta på. Elisabeth Moss säljer rollen med otrolig nyans och närvaro.
I den uppsjö av andra undergångstematiska filmer och serier som verkar vara trenden just nu riskerar "The Handmaid's Tale" att bli förbisedd som "bara ännu en". Även om det har varit känt länge att den har varit på väg har den hållit låg profil, men det vore otroligt synd om inte fler fick upp ögonen för detta omskakande scifi-drama.
"The Handmaid's Tale" blir tillgänglig för streaming idag den 26 april på HBO Nordic.