Film

Skribent

Alexander Kardelo

28 maj 2024 | 20:30

26 år efter dunderfloppen: Kevin Costners sågade storfilm gör succé på streaming

Tretimmarsdramat lockar fler tittare än "Mad Max: Fury Road"!
MovieZine tipsar om erbjudanden och innehåll hos våra samarbetspartners. Artikeln innehåller sponsrade länkar.
 
Kevin Costner är ändå en speciell filmskapare och skådespelare. Han gillar att finansiera sina egna filmer. Han slåss med näbbar och klor för att få passionsprojekt igenom. Och meritlistan är fylld av höga toppar - och stora floppar.
 
90-talet var extra spännande för Costner, som inledde starkt med Oscarsregn över "Dansar med vargar" (1990). Filmer som "Robin Hood", "JFK" och "Bodyuguard" etablerade honom som eftertraktad filmstjärna. Sedan kom den ökända filmfloppen "Waterworld" år 1995, tidernas dyraste film (fram tills "Titanic" dök upp). Den här artikeln handlar inte om den.
 
Två år efter "Waterworld" försökte Costner sig på postapokalyptisk action på nytt. Den här gången med "The Postman - Budbäraren".
 
"The Postman" är en film som utspelar sig i en nära framtid (det exotiska år 2013!) där USA drabbats av en okänd katastrof. Costner regisserar sig själv i rollen som en namnlös vandrare i brevbäraruniform som hoppas skänka överlevare han möter längs vägen lite hopp. Den är också tre timmar lång, vilket fick filmbolaget att se rött. (Costner gav sig inte och vägrade att klippa ned den.)
 

Den sågades, den floppade - den gör succé på streaming

 
När filmen släpptes julen 1997 plockade recensenterna fram stora sågen. Man sågade allt från den långa speltiden till Costners beslut att själv ta huvudrollen. "Obegriplig och klumpigt framförd smörja" tyckte svenska Nöjesguiden. "Filmen börjar visserligen hyggligt, men spårar sedan ur totalt" skrev Aftonbladet.
 
"The Postman" blev en gigantisk flopp på bio. Till råga på allt nominerades den till 5 Razzies, bland annat för Sämsta film - och vann samtliga.
 
Men Kevin Costner själv har försvarat rullen:

- Jag har alltid tyckt att den var riktigt bra! Jag kanske inledde den på fel sätt. Jag kanske borde ha börjat med "det var en gång". För den är som en modern saga. Jag har alltid gillat idén om en slags Superman som steppar upp. Men i budbärarens fall är han en lögnare. Han levererar brev men bränner hälften för att hålla sig vid liv. Så ja, jag gillar filmen.
 
 
 
26 år senare verkar iallafall svenska tittare nyfikna på Costners kostsamma, ambitiösa, hånade epos. "The Postman - Budbäraren" ligger för närvarande på 2:a platsen på streamingtjänsten Max. Strax efter "Dune: Part Two" men före "Mad Max: Fury Road". Uppenbart lockas tittarna av storslagna konflikter i sand - och Costner har alltid trogna fans, oavsett hur många floppar han lämnar bakom sig.
 

Det här är nya streamingtjänsten Max

 
Häromveckan lanserades Max i Sverige. Streamingtjänsten är en hopslagning av HBO Max och Discovery+. Det finns tre abonnemangsformer att välja bland där det billigaste kostar 89 kr i månaden (med reklam).
 
Bland de populäraste titlarna på tjänsten just nu finns också filmserien om Dirty Harry med Clint Eastwood, och den senaste säsongen av "Wahlgrens värld". 
 
| 28 maj 2024 20:30 |