Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

27 maj 2024 | 21:00

Därför behövde Robert Downey Jr. spela fyra olika roller i spionserien

MovieZine snackar med den hyllade regissören Park Chan-wook om tankarna och skapandet bakom miniserien "The Sympathizer".
Den sydkoreanske regissören och producenten Park Chan-wook anses av många filmnördar vara något av ett geni när det kommer till filmskapande, efter filmer som "Old Boy", "The Handmaiden", "Thirst" och "Decision to Leave" på meritlistan. För några år sedan gjorde han även miniserien "The Little Drummer Girl" med en ung Florence Pugh och Alexander Skarsgård i huvudrollerna. 

Under våren har det varit dags för hans nya miniserie "The Sympathizer", baserad på den Pulitzerpris-vinnande boken med samma namn. Som nu har sänt sitt sista avsnitt! Handlingen följer en nordvietnamesisk militär som kallas Kaptenen (Hoa Xuande). När vi tittare släpps in i berättelsen så har han redan infiltrerat sydsidans militär under det vi kallar för "Vietnamkriget" - och lyckas med hjälp av CIA fly till USA, som också tror att han arbetar för sydsidan.
 
Den här miniserien berättas däremot inte ur ett amerikanskt synsätt, utan bland det första vi får veta är att man i Vietnam hänvisar till det här kriget som "Det amerikanska kriget". Och därefter får vi se en väldigt annorlunda berättelse om ett krig många kanske trodde att redan hade ganska bra koll på. Vid sidan om Hoa Xuande i huvudrollen så får vi även se Robert Downey Jr. i fyra helt olika roller, som alla på olika sätt representerar "det amerikanska systemet". 

Under vårt samtal med Park så berättar han mer om vad han själv hoppas att tittarna kommer att ställa för frågor till sig själva medan man tittar. Och han förklarar även varför det var så viktigt att Downey Jr. spelade alla fyra rollerna i miniserien:
 
 
Skådespelaren Hoa Xuande tillsammans med Park Chan-Wook under inspelningarna av "The Sympathizer".
 
Det finns en scen i fjärde avsnittet av "The Sympathizer" där regissören förklarar att filmskapande är ett medium där publiken ska känna känslor, snarare än att skådespelarna ska säga vad de känner i olika scener. Håller du med - och vad vill du i så fall som regissör att tittarna ska känna medan man tittar på den här serien?
 
– För mig är det alltid väldigt viktigt hur rollfigurernas känslor porträtteras, snarare än att ett visst tema eller budskap ska lyftas fram. Ja, i vårt fall så handlar serien om Vietnamkriget och konflikterna mellan olika ideologier. Men för mig har det varit mest viktigt att lyckas förmedla känslorna människorna som befunnit sig mitt i allt detta har känt. 
 
– Jag ville att tittarna skulle känna av Kaptenens ilska, ensamhet och svek kring allt som han går igenom. Därefter var det viktigt för mig att tydliggöra varför vissa av dessa känslor och tankar var viktiga för honom. Medan jag utforskade det, så gav det mig även en möjlighet att kolla närmare på samhället i stort under den här tiden som händelserna utspelar sig i. Ideologierna och historien bakom. 
 
– När jag ger mig in i ett projekt av den här typen så är min startpunkt alltid den individ vi kommer att följa. Det är viktigt att behandla huvudpersonen med den sortens respekt. Och det jag ville förmedla till publiken här var att utan människor, så finns det varken ideologier eller revolutioner. 
 

"Jag lade verkligen ned hela min själ åt den scenen"

 
Sandra Oh och Hoa Xuande i "The Sympathizer". 
 
Det finns också en scen där Kaptenen blir ombedd att rada upp vilka motsägelser inom honom som kunde härledas till hans asiatiska respektive franska ursprung. Hur skulle du säga att serien i sig balanserar mellan sina amerikanska och asiatiska synsätt och motsägelser?
 
–  Jag är glad att du nämnde detta! För det är en annan väldigt viktig del med den här serien. Ett av alla teman som vi absolut lyfter fram under säsongen. För Kaptenen är en person som bär på båda dessa dubbla synsätt och värderingar, i en del av världen beter han sig på ett sätt och i en annan på ett helt annat. Vilket alltså betyder att han har förmågan att anpassa sig till omständigheterna beroende på var i världen han befinner sig. 
 
–  Men samtidigt märker vi att han under vissa andra tillfällen inte klarar av att anpassa sig, så det handlar även om hur det smärtar honom att inte kunna släppa på vissa delar. Serien handlar om just det. 
 
–  Och det finns precis som du nämner en väldigt viktig scen när han ska försöka kategorisera vad som är asiatiskt och vad som är västerländskt och sedan jämföra dessa delar med varandra. Jag lade verkligen ned hela min själ åt den scenen. För att förfina och lägga till det som redan fanns där i boken kring den scenen. Och jag försökte göra det väldigt ironiskt samtidigt som jag även försökte göra det ännu mer insiktsfullt. 
 
–  För frågan är ju om det verkligen är så lätt att kategorisera något på det sättet? Och det är ju något som jag även hoppas att tittarna ska fråga sig. Utöver ens rastillhörighet och nationalitet, eller ens hudfärg, så bär vi alla på egenskaper som hade kunnat tillskrivas mer typiska för någon annan av dessa grupperingar. Jag hoppas verkligen att det här väcker tankar bland tittarna medan man tittar på serien. 
 

"Bästa lösningen var att låta Robert Downey Jr. spela alla dessa roller"

 
Robert Downey Jr. och Hoa Xuande i "The Sympathizer". 
 
Avslutningsvis. Kan du prata lite mer om Robert Downey Jr. och hans fyra olika roller i serien. Hur gick dina tankar där?
 
– När det gäller alla olika roller som Robert spelar. Ja, de har olika jobb och egenskaper. Men i det större sammanhanget är de bara en ideologi som representerar Amerika och ett stort system, som också representerar Amerika. Så det var väldigt viktigt att det var en och samma skådespelare.
 
– Jag kunde givetvis ha låtit casta olika skådespelare för var och en av de här rollerna. Men om jag hade gjort det, då skulle den idén inte ha förmedlats till publiken lika enkelt. Det skulle ha varit svårt att verkligen nå fram till den här idén, som var vad jag var ute efter. Och eftersom det var så väldigt viktigt för mig landade vi i den här idén om att bästa lösningen var att låta Robert Downey Jr. spela alla dessa roller. 
 
– Kanske kan vissa hävda att det skulle ha varit någon slags hyllning eller inspiration att gå efter Peter Sellers-lösningen som Stanley Kubrick gjorde. Men om man till exempel jämför med hur det kan se ut på en pjäs, så är det väldigt vanligt att en enskild skådespelare spelar många olika roller. Så det är svårt att hävda att detta är något som exklusivt tillhör Kubrick och Peter Sellers.
 
– Det som faktiskt var väldigt viktigt för att den här idén skulle lyckas, var att inte bara en skådespelare behövde spela varje roll väldigt distinkt och annorlunda. För även fast de behövde vara olika, måste de i huvudsak också vara en och samma. Så det var väldigt viktigt att lyckas hitta någon som kunde klara av det - och jag känner mig väldigt lyckligt lottad över att jag fick tag i den enda skådespelaren som kunde klara av det.
 
 
Alla sju avsnitt av miniserien "The Sympathizer" finns nu tillgängliga hos Max. 
 

Läs också: De 10 bästa tv-serierna att streama på Max 2024

 
Har du hunnit ge "The Sympathizer" en chans ännu? Vilken är din favorit av Parks övriga titlar? Kommentera gärna nedan!
| 27 maj 2024 21:00 |