Film

Skribent

Andreas Samuelson

5 september 2024 | 17:00

Tim Burtons bästa film fyller 30 år - därför är "Ed Wood" ett mästerverk

Burtons biopic om Edward D. Wood Jr. - världens sämsta filmregissör - är en fantastisk skildring av kärleken till filmskapandet.
Efter att Tim Burton etablerat sig som en pålitlig Hollywood-regissör med framgångsrik och populär fiktion som ”Beetlejuice”, ”Batman” och dess uppföljare ”Batman - återkomsten” samt ”Edward Scissorhands” gav han sig på verkligheten med biografiska ”Ed Wood” (1994).
 
I centrum står ambitiösa men hopplöst talanglösa Edward D. Wood Jr. (Johnny Depp), som med ökända "Plan 9 from Outer Space" (1957) blev känd som världens sämsta filmskapare. Vi följer Wood från kampen att laga långfilmsdebuten ”Glen or Glenda” (1953) via vänskapen med skräcklegenden Bela Lugosi (Martin Landau) till premiären av hans hånade men så småningom kultförklarade kalkonklassiker.
 
Filmen skulle ursprungligen regisseras av Michael Lehmann (”Heathers”) innan Burton tog över. Filmen floppade tyvärr på biograferna men hyllades av kritiker och anses idag vara en kultklassiker i sig. Den vann även två Oscars, för manlig biroll (Landau) och makeup (Rick Baker).
 
 

En magisk resa in i filmens värld

 
En anledning till att filmen funkar så bra är Burtons uppenbara förkärlek till gammal, svartvit B-film. Filmen är lämpligt nog svartvit i sig och inleds med en presentation av bisarra TV-mediet Criswell (Jeffrey Jones, från Burtons ”Beetlejuice”) som dyker upp ur en kista. Förtexterna kryper därefter över en regnig kyrkogård till tonerna av Howard Shores (”Sagan om ringen”) perfekt skruvade musik. Det hela är nästan som om Wood själv hade regisserat, bara lite mer kompetent utfört.
 
Andra regissörer kanske skulle ha valt att skildra Hollywoods gyllene ålder via en lyxigare, glamorös lins med kända namn och påkostade produktioner som tema. Burton väljer den motsatta sidan - amatörernas naiva men glada tillvaro där blotta närvaron i Änglarnas stad innebär guldbiljett till filmens magiska värld. Hopplösa lågbudgetproduktioner som drivs av mer glädje och passion än faktisk begåvning.
 
 

En underdog-hjälte omöjlig att inte älska

 
Denna ambitiösa pojkfantasi definieras av Wood, en ultimat underdog i den cyniska, hårda filmindustrin. Alltid med ett leende på läpparna jagar han mot alla odds sin dröm och ignorerar blint de pessimistiska motståndarna, från spydigt branschfolk till gnälliga flickvänner. Istället omger han sig med udda, oortodoxa typer och kufar som är mer villiga att stötta hans snurriga idéer.
 
Wood var redan som verklig person någon med en älskvärd optimism och världsbild. Men speciellt i Depps prestation blir han en annorlunda hjälte vi sympatiserar med. Mannen som aldrig gav upp pojkdrömmen, som alltid siktade mot stjärnorna utan att egentligen ha en susning om hur man gör en bra film. Men han hade idéerna, drivet, energin och inte minst viljan.
 
 

En legendarisk mentors upprättelse

 
Vid Woods sida blir - lite oväntat - forna skräckfilmsstjärnan Bela Lugosi hans närmaste vän och mentor. Lugosi blev ikonisk som den första skådespelaren att porträttera Dracula i en storfilm 1931 men hans karriär rann därefter tyvärr ut i B-filmssanden. När han möter Wood är han en bitter missbrukare som enbart drivs av suget efter en comeback, något hans nya vän lovar utan underlag.
 
Lugosis teatraliska manér och imponerande hängivenhet representeras i en fantastisk sekvens där hans karaktär i Woods film ”Bride of the Monster” ska dödas av en enorm bläckfisk. När tekniken strejkar och den desperata produktionen - som ”lånat” specialeffekten haltar tvekar inte Lugosi att kasta sig på och frenetiskt brottas med gummimonstret.
 
Stor eloge ska gå till Landau som levererar en suverän rollprestation full av hjärta, smärta och humor. Sedan Hitchcocks ”I sista minuten” verkar inte Hollywood riktigt ha vetat vad de ska göra med skådespelaren men här får han med en klackspark stjäla varje bildruta han är med i. En välförtjänt Oscarsvinnare.
 
 

Förstklassig ensemble

 
Som vanligt har Burton fyllt ut birollsensemblen med en härlig mix av pålitliga veteraner och (då) nya, spännande namn. Sarah Jessica Parker och Patricia Arquette (innan de blev prisbelönade TV-stjärnor) ger humor och charm till Woods kärleksintressen. Självaste Bill Murray spelar John "Bunny" Breckinridge, en drag queen och nära vän till Wood.
 
Vincent D'Onofrio spelar Orson Welles som ger Wood några goda råd under en stressig period; Burtons dåvarande fästmö Lisa Marie spelar Mortica Addams-liknande TV-värdinnan Vampira som motvilligt medverkar i ”Plan 9”; och framlidne George ”The Animal” Steele spelar svenska (!) wrestlingstjärnan Tor Johnson som utan påtaglig talang blev filmstjärna i Woods filmer.
 
 

Bakom B-filmskulisserna

 
För att ta del av Woods filmmagi får vi en generös titt bakom kulisserna. Från debuten ”Glen or Glenda” där vi lär oss att Wood gärna endast filmar en tagning per bild, något inte ens den mest oerfarne amatören skulle gå med på. Till den kaotiska ”Plan 9” - finansierad av en religiös sekt - där uppenbara misstag lämnas kvar i filmen och filmmaterial av Lugosi via en tydlig stand-in används för att fejka hans medverkan i filmen.
 
Scener från filmerna återskapas med humoristiska iscensättningar av Woods tafatta regi. Det är ett kärleksfullt porträtt av en filmskapare som vill hellre än väl. Det är tydligt att Burton hyser respekt för denna unika, historiska person vars verkliga öde var betydligt mer tragiskt än det skildras på film. Från en filmälskare om en filmälskare till oss filmälskare i publiken.
 
Du kan streama ”Ed Wood” på Disney+ eller hyra/köpa på SF Anytime och liknande tjänster.
 
Se trailern nedan:
 
| 5 september 2024 17:00 |