Film

Skribent

Alexander Kardelo

8 oktober 2024 | 17:30

Det är nu 10 år sedan Timothée Chalamet debuterade på bioduken - minns du filmerna?

Hösten 2014 var rätt spännande för unge Chalamet, som medverkade i två stora filmer.
Idag är Timothée Chalamet en av våra mest kända och hyllade skådespelare. Han varvar storfilmer som "Dune" med modiga indieroller som "Bones and All", och han har redan hunnit jobba med några av de största regissörerna - från Wes Anderson till Martin Scorsese.
 
Det stora genombrottet kom 2017, då han Oscarsnominerades för sin roll som kärlekstörstande tonåringen Elio i gaydramat "Call Me By Your Name".
 
Excentriska roller som Willy Wonka och ikoniska personligheter som Bob Dylan i kommande "A Complete Unknown" får oss att undra, finns det egentligen något som han inte klarar av? 28-åringen har nu varit i Hollywoods blickfång i ett helt decennium och har en lysande karriär framför sig.
 
Alla fans har anledning att fira lite extra nu. I höst är det faktiskt på pricken tio år sedan som Chalamets ansikte för första gången dök upp på bioduken. Då i inte mindre än två stora filmer.
 
Large 240cea76cef1c8b6dddf1ab8356e8b66 timothee chalamet interstellar cropped
Timothée Chalamet i Christopher Nolans "Interstellar". 
 
Han hade visserligen agerat sedan 2008, i kortfilmer och i tv-serier som "Royal Pains" och välkända "Homeland". I den sistnämnda dök han upp i rollen som vicepresidentens bortskämde son Finn i säsong 2. En roll som skulle bli början på något mycket större.
 
Christopher Nolan var först ut med att snappa upp unge Chalamet. Blott 17 år gammal fick han rollen som Matthew McConaugheys son i sci-fi-dramat "Interstellar" (2014).
 
Det är inte den mest framträdande karaktären, och i efterhand är det dottern Murphy som man kanske minns bäst, men 15-årige Tom har en del scener speciellt i början av filmen. Senare i filmen spelas karaktären som en äldre version av Casey Affleck.
 
Large 240cea76cef1c8b6dddf1ab8356e8b66 chalamet
En scen ur Jason Reitmans "Men, Women and Children".
 
När inspelningen var avslutad var det raka vägen in i en annan stjärnspäckad produktion. Chalamet var en av flera unga talanger att synas i coming-of-age-dramat "Men, Women and Children". Jason Reitman stod för regin och i rollistan fanns också Emma Thompson, Adam Sandler och Ansel Elgort.
 
"Men, Women and Children" premiärvisades på Toronto Film Festival i september 2014. Den fick USA-premiär i oktober samma år och blev därmed officiellt Chalamets biodebut, bara några veckor innan "Interstellar".
 
Här i Sverige gick Reitmans dramakomedi aldrig upp på bio. Så det var sannolikt i "Interstellar" (biopremiär 7 november 2014) som du såg Chalamet på vita duken för första gången.
| 8 oktober 2024 17:30 |