Det är filmen som ger oss lika mycket ångest som skratt, jul efter jul. "Tomten är far till alla barnen" hade sin premiär 26 november 1999 och fyller alltså 25 år! Många ser den som en kär tradition varje jul, kanske som en tröst och påminnelse om att julafton med släktingar kan vara mycket värre än din egen.
Den välbekanta historien utspelar sig hemma hos Sara (Katarina Ewerlöf) och Janne (Peter Haber) under en dramatisk jul, då hon har bjudit över sina barns olika pappor med deras nya fruar. En dålig idé! Sara släpper snart överraskningen att hon väntar barn, men Janne vet att det inte kan vara hans... Det är bäddat för konflikter och konfrontationer.
Och om det inte är alla bittra exmakar som lockar, eller mängden av ljuvliga och dräpande repliker, så är det också en filmklassiker där varje ruta är fullpackad med julstämning.
Julmaxad scenografi är en av filmens höjdpunkter.
Hur gör man egentligen för att få till den där julkänslan så som de bara gör på film? Självklart är hela villan pyntad från topp till tå med julstjärnor, ljusstakar och dekorationer. Rött och grönt är julens färger, och scenografen har gått all in.
Julkänslan sitter i väggarna
Men något jag har upptäckt, först efter många år och omtittar, är att filmen tillåter sig att fuska en del. Titta noga på inredningen - specifikt köket. Här är även väggarna röda, ja till och med kylskåpet, för att bättre passa jultemat och bygga upp den rätta stämningen.
Visst, det är inte helt otänkbart att en familj har ett kök som går i rött. Men lite ovanligt, eller? Det är dock inget vi ska reagera på när vi ser en julfilm, då tanken är att allt ska smälta in i bakgrunden och undermedvetet bidra till någon slags mysig helhet.
Ett rött kylskåp och röda tapeter - för att bättre matcha Katarina Ewerlöfs julklänning?
Jag har inte kunnat bekräfta detta, men jag tänker mig att scenografen Lasse Westfelt ("Mitt liv som hund"), fotografen John Christian Rosenlund ("Hammarskjöld") och regissören Kjell Sundvall visste precis vad de gjorde när de klädde köket i rött. Även mycket av husets möbler går i rödbruna färger för att sätta en julig färgskala.
"Tomten är far till alla barnen" är ju annars långt ifrån först med det här tricket. Samma slags magi har vi kunnat se i andra julfilmer, bland annat "Ensam hemma" (1990) - har du tittat närmare på hur det egentligen ser ut i Kevins hus bakom allt juldekor?