Serie

Skribent

Andreas Samuelson

20 april 2014 | 14:01

Topp 10: Allt som du inte visste om "Fargo"

Nästan 20 år efter att "Fargo" gjorde succé på bio har en TV-serie baserad på filmen anlänt. Vi tar en titt på kultfilmen och lite okända fakta kring den.

För 18 år gjorde bröderna Coen sin kanske mest hyllade och populära film, den svarta thrillerkomedin om en misslyckad kidnappning och utpressningsförsök. Filmen vann flera priser, rosades av kritiker såväl som publik och anses idag vara en av 1990-talets bästa. MovieZine bjuder på lite kuriosa kring "Fargo".

Bakgrund

Filmen påstås vara baserad på en sann historia, vilket inte riktigt är sanningen. Bröderna Coen lade till påståendet för att tittaren lättare skulle köpa storyn. Men även om själva brotten i filmen inte hänt så är de inspirerade av två välkända incidenter i Minnesota. 1962 anlitad en advokat en man för att döda hans fru varpå mannen själv lejde någon annan för jobbet. Denne man skadade hustrun som dock lyckades fly och larma grannen innan hon avled. Mördarna greps och angav advokaten, som länge förnekade allt. 1972 kidnappades hustrun till en rik bankman och en lösensumma på en miljon dollar betalades varpå man sedan fann frun bunden vid ett träd. Två män greps men frisläpptes - en av dem sköt senare ihjäl sin fru och hennes nya familj efter att hon lämnat honom. Endast 4000 dollar av lösensumman återfanns.

Manus

Rykten har cirkulerat att mycket dialog improviserades, vilket har förnekats av William H. Macy som sagt att hans karaktärs stammande redan fanns i manuset. Namnet Jerry Lundergaard kommer från filmkritikern Bob Lundegaard som skrev för Minneapolis Star & Tribune. Repliken om att "åka till Midwest Federal och prata med Bill Diehl" är en referens till filmkritikern Bill Diehl, som intervjuade bröderna Coen efter deras debut "Blood Simple" samt Midwest Federal Savings som var en del av spar- och lånarkrisen på 1980-talet.

Casting

William H. Macy läste för rollen som Jerry två gånger och var övertygad om att han var rätt för rollen. När bröderna Coen inte ringde honom så flög han till New York där de förberedde inspelningen och konfronterade Coens med att skämtsamt säga "Jag är orolig att ni ska sabba filmen genom att ge rollen till någon annan. Det är min roll, och jag skjuter era hundar ifall ni inte ger mig den". Rollen som Carl skrevs direkt för Steve Buscemi medan Peter Stormare var glad att få sin roll då han ångrat när han tackade nej till att medverka i Coens "Miller's Crossing".

Förberedelse

Joel Coen uppmanade Frances McDormand och John Carroll Lynch att hitta på en bakgrundshistoria till sitt gifta par för att få rätt känsla. De kom fram till att Marge och Norm träffades inom polisen och när de gifte sig bestämde de sig för att en fick säga upp sig - det fick bli Norm då Marge var en bättre polis. McDormand bar även en "gravid-kudde" fylld med fågelfrön och har berättat att den för gravida typiska gångsättet kom naturligt för att hålla den extra vikten i balans.

Lokaler

Inga scener i filmen spelades in i Fargo som ligger i North Dakota. Regionen hade sin mildaste vinter på flera år och man fick därför flytta inspelningen från södra Minnesota till Pembina County i North Dakota för att finna bättre snötäckta landskap. I vissa scener fick man t.o.m. använda fejksnö. Baren King of Clubs där Jerry möter kidnapparna för första gången ligger i nordöstra Minneapolis och är idag en klinik för HIV-patienter.

Dialekt

McDormand arbetade med dialektcoachen Larissa Kokernot (som även spelade rollen som en av de prostituerade) för att få till Minnesota-dialekt och döpte den till "Minnesota nice". Den levde kvar långt efteråt och lokalbor fick ofta förfrågan att säga "Yah, you betcha" och andra repliker från filmen. Kokernot har påpekat att dialekten är nära Norden och Sverige och det är därifrån det musikaliska kommer ifrån.

Detaljer

I alla scener med Marge och Norm så äter eller ligger de i sängen. När Peter Stormares karaktär jagar två ögonvittnen i bil svär han på svenska och utbrister "Jävla fitta!". När Jerry pratar i telefon på sitt kontor så har man vinklat persiennerna så att de ger skenet av att han sitter i fängelse (p.g.a. bedrägeriet). Ankmålningarna i Gundersons hem är målade av vänner till Coens som heter Hautmanns och som vunnit flera tävlingar. Som i andra filmer så har Coens petat in referenser till Stanely Kubrick, här repliken "In town for a little of the ol' in-and-out" ("A Clockwork Orange") och låten "These Boots Were Made for Walkin" ("Full Metal Jacket").

Cameos

I kidnapparnas stuga kan Bruce Campbell (som medverkade i Coens "Strebern") skymta på en TV - det är dock taget från en gammal såpopera. Programledarna på TV:n innan mrs Lundegaard kidnappas var riktiga värdar för morgon-TV i Minnesota. Trots ledtrådar i både eftertexterna och promotionmaterial så spelas offret i snön inte av artisten Prince (som kommer från Minnesota) utan storyboardtecknaren J. Todd Anderson.

Mottagande och priser

Filmen vann Oscar för Bästa kvinnliga huvudroll (McDorman, som dyker upp först efter 33 minuter in i filmen) och Bästa originalmanus, och nominerades för Bästa film, regi, manlig biroll (William H. Macy), foto (Roger Deakins) och klippning (Roderick Jaynes). Den vann även BAFTA David Lean Award för Bästa regi, Satellite Award för Bästa film, Screen Actors Guild Award för Bästa skådespelerska, Writers Guild of America Award för Bästa originalmanus, Independent Spirit Award för Bästa film samt flera kritikerpriser. Filmen visades på flera festivaler, inklusive Cannes där den vann för Bästa regissör. Filmkritikerna Gene Siskel och Roger Ebert utnämnde den till 1996 års bästa film - den var även Eberts fjärde bästa från 1990-talet och en av de bästa någonsin. Den hamnade på plats 84 på amerikanska filminstitutets lista "100 Years... 100 Movies" 1998 och inkluderas även på flera andra av dess listor. Filmen har ett betyg på 94% på Rotten Tomatoes (baserat på 67 kritikers bedömning).

Efteråt

Flishuggaren som används i filmen finns utställd på Fargo-Moorhead Visitors Center. Danska bandet Diefenbach har tagit sitt namn från karaktären Reilly Diefenbach. Redan 1997 skrev Bruce Paltrow och Robert Palm en pilot för en föreslagen TV-serie med karaktärerna Marge och Lou.

Se också:

Topp 10: "Vänner"-gänget på film
Topp 10: Våra bästa stunder med Indiana Jones
Topp 10: 10 saker du inte visste om "Jurassic Park"
Topp 10: Queerfilmer du missat
Topp 10: Mardrömsskådisarna
Fler topp 10-listor...

Vad gillar du bäst med "Fargo"? Kommentera nedan.

| 20 april 2014 14:01 |