Lista

Skribent

Niklas Grgic Sandberg

6 oktober 2024 | 12:00

Mr. Freeze förtjänar revansch! 10 Batman-skurkar jag vill se mer av i kommande filmer

Med ”The Penguin” i full gång och "Joker: Folie á Deux" på bio är Batmans skurkar i högsta grad på tapeten igen. MovieZines krönikör listar ett antal Batman-skurkar som ännu inte filmatiserats eller som förtjänar en revansch!
Batmans skurkgalleri blir ofta listad som bland det bästa serietidningarna har att erbjuda. De kommande veckorna kommer några Batmanskurkar att ta en del plats i och med ”The Penguin”-serien och kommande ”Joker 2”. Undertecknad tänkte därför att det vore ett ypperligt tillfälle att lista några skurkar från Batmans sköna värld, som antingen ännu inte fått göra sin storslagna entré på vita duken eller som förtjänar en revansch.
 
Det sistnämnda gäller om det gått väldigt lång tid sedan vi såg dem senast eller om den senaste tolkningen av karaktären fick dig att vilja skära ut ögonen. (”host”… Arnolds Mr. Freeze!) Förvänta er därmed inte att få se Jokern, The Riddler eller Catwoman på denna lista. Med det sagt – nu kör vi!
 

10. Man-Bat

 
 
Vad jag förstått så kommer Matt Reeves fortsätta hålla det superrealistiskt i sina filmer, varpå vissa av Batmans mer sci-fi-lika-skurkar inte passar här. James Gunn verkar gå åt det mer serietidningsaktiga hållet med sitt DC-universum och varför då inte introducera oss till Kirk Langstrom, mer känd som Man-Bat?
 
Denna skurk är en klassisk historia i stil med Dr Jekyll och Mr Hyde, med en skön dos body horror. Langstrom är vetenskapsmannen som forskar på fladdermöss och som via sitt serum förvandlas till en jättestor fladdermus. I en mer skräckorienterad Batman-story hade detta passat som handen i handsken!
 

9. The Ventriloquist

 
 
Arnold Wesker, eller The Ventriloquist, är en skurk som alltid fascinerat mig. Wesker lider av dissociativ identitetsstörning. Hans andra personlighet går under namnet Scarface och kommer till liv genom buktaleri i form av en bukdocka som Wesker kontrollerar.
 
Dockans stil är den av en 1930-tals-gangster med hat, pinstripe-kostym och cigarr. Han styr därefter sin egen maffiafamilj där Scarface är bossen. Det här är inte en skurk som man bygger en hel film kring, men jag hade gärna sett honom som en mindre skurk vid sidan om.
 

8. Scarecrow

 
Large be10ea7359105878e36459e3da88cb0c scarecrow
 
Nolan gav oss Scarecrow i form av Cillian Murphys rolltolkning i ”Batman Begins” 2005. Alltså snart 20 år sedan och ska jag vara ärlig är jag inte helt nöjd. Han dök upp på riktigt precis i slutet och fick se sig besegrad av Rachel Dawes elpistol. Wow vilket hot du var då!
 
Han fick inte ens bruka sin egen skräckgas särskilt mycket då det i huvudsak var Ra’s Al Ghul som använde den. Han var med andra ord inte ens huvudskurk i filmen. Liksom med Man-Bat hade jag kunnat tänka mig en skräckorienterad historia där hans hallucinogena gaser framkallar riktigt ruggiga scener.
 

7. Clayface

 
Large be10ea7359105878e36459e3da88cb0c clayface dc comics
 
Snackar vi skurkar som hör hemma i den sci-fi orienterade hörnan så är det dags att Clayface gör entré. Kunde Sony och Sam Raimi göra det med Spider-Mans motsvarighet, Sandman, i ”Spider-Man 3” (även om det där är en film som troligtvis använts på Guantanamo som tortyrredskap), så kan DC detsamma.
 
Clayfaces alias har tillhört många personer. Men de har alla gemensamt att de på ett eller annat sätt kommit i kontakt med en kemisk substans som ändrat deras DNA på molekylär nivå. Resultatet? Att de blivit en vandrade, levande gubbe av sand och lera som kan forma sig och imitera allt och alla.
 

6. Mr. Freeze

 
Large be10ea7359105878e36459e3da88cb0c 3434495 4366800769 mrfre
 
Japp! Jag kunde inte hålla mig från att pissa på Arnold Schwarzeneggers tolkning redan i inledningen, men det förtjänas. Jag vet att denna tolkning har hånats sedan Dackefejden och det är inte särskilt originellt att göra så. Men det är just därför som Mr. Freeze förtjänar en revansch.
 
Det har alltså inte gjorts ett nytt försök sedan 1997 - för 27 år sedan! Men kunde Reeves ge oss en Riddler i ”The Batman” som gjorde karaktären rättvisa efter Jim Carreys överspel så är jag högst säker på att han skulle kunna göra detsamma för Freeze i någon av de planerade uppföljarna.
 

5. Bane

 
 
Det ska nämnas att jag var smått besatt av Tom Hardys Bane när ”The Dark Knight Rises” dominerade 2012. Jag älskade looken med masken, den stora slängkappan och den taktiska västen. För att inte tala om rösten som var så lättimiterad. Nolan fick i stora drag Banes karaktär från serietidningarna rätt. Detta genom att han är en mästerstrateg med högt intellekt.
 
Med det sagt var det 12 år sedan och Nolan var tvungen att ändra stora delar av honom för att passa in i hans realistiska värld. Jag vill därför se en Bane som, likt sin serietidningsvariant, går på drogen Venom som gör honom övermänskligt stark och i storlek med Hulken!
 

4. Poison Ivy

 
Large be10ea7359105878e36459e3da88cb0c poison 20ivy
 
Nu ska vi inte glömma att Batman också har en del kvinnliga skurkar som gör livet surt för honom. Den mest kända är Catwoman och henne tycks Hollywood vara besatt av. Likt Mr. Freeze fick Poison Ivy också en bedrövlig gestaltning i form av Uma Thurmans tolkning i ”Batman & Robin”.
 
Hon är dock en av de mer sofistikerade skurkarna. Genom feromoner och annat växtbaserat krimskrams lurar hon intet ont anande män att göra hennes ärenden. Hon är även en klimatterrorist som har som mål att förgöra mänskligheten så att moder jord kan frodas. Man bara måste älska det på något vänster!
 

3. Hugo Strange

 
Large be10ea7359105878e36459e3da88cb0c hugo strange
 
Denna skurk har fascinerat mig länge. Den bästa gestaltningen vi fått utanför tidningarna är i Rocksteady Studios mästerverk från 2011, ”Batman: Arkham City” till Playstation 3. Hugo Strange är en vetenskapsman vars hela grej är att han med sitt intellekt lyckas lista ut Batmans identitet, vilket ställer saker på in spets för den gode miljardären.
 
Han är dock inte bara sin hjärna – Strange kan föra sig med sina nävar och har ofta bjudit upp till dans. Med rätt story, regi och skådis så kan han bli lika ikonisk som Bane blev efter Nolans tredje film.
 

2. Court of Owls

 
 
Det enda nedslaget på denna lista som inte behandlar en skurk, utan flera. Court of Owls debuterade i tidningarna 2012 och består av Gothams mest förmögna och inflytelserika, som genom sin sekt har styrt staden i hemlighet sedan den grundades. Bland annat genom att kontrollera politiska val via lönnmord och andra brott. Illuminati-vibbar med andra ord.
 
Detta har varit okänt för Batman under hela den tid han agerat. De har också låtit honom härja fritt genom åren men det är först när han kommer i deras väg som de blir ett hot för honom. En konspirationshistoria går alltid hem på film. Lika spännande som underhållande.
 

1. Hush

 
Large be10ea7359105878e36459e3da88cb0c hush batman villain comic
 
En fanfavorit sedan han debuterade i serietidningen med samma namn 2003. Hush är verkligen den perfekta skurken för en ”murder mystery”-story. I alla fall för alla som inte känner till honom. Vi som läst serierna är mindre lyckligt lottade då vi redan vet hans identitet. (Och det är därför jag inte kommer berätta mycket om honom).
 
Men i korta drag är det en ny mördare, med dold identitet, som härjar i Gotham och det är upp till Batman att sätta stopp för honom. Även för oss som känner till historien är detta något vi vill se. Jag föreställer mig en rå och mörk mordhistoria i stil med ”Seven”.
 
 
Vilka Batmanskurkar skulle ni vilja få se härja runt på stora duken?
 
 

 

| 6 oktober 2024 12:00 |