Film

Skribent

Alexander Kardelo

13 september 2019 | 12:00

Toronto 2019: Oscarsbuzzen är igång kring "Just Mercy"

Michael B. Jordan, Jamie Foxx och Brie Larson pratar om det starka och verklighetsbaserade dramat.
Det tisslas och tasslas om Oscarschanser för ”Just Mercy”, ett nytt amerikanskt advokatdrama om rasism och rättvisa. Michael B. Jordan spelar civilrättsadvokaten Bryan Stevenson som tar sig an fallet med en orättvist dödsdömd man (Jamie Foxx). I veckan besökte skådespelarna och regissrören Destin Daniel Cretton filmfestivalen i Toronto för att berätta mer om sin starka film.

Med sig hade de den verklige Bryan Stevenson, som berättar att filmen inte bara skildrar ett av hans fall, utan om en verklig kris som pågår än idag.

- Vad som motiverade mig att skriva min bok var att jag under 30 år slagits i domstolen för folk som varit dödsdömda eller orättvist behandlade. Jag var övertygad om att vi kunde förändra domstolarna. Vad som har hänt i Amerika de senaste 50 åren är tragiskt. Ett av tre svarta barn som föds förväntas hamna i fängelse, men det pratar man inte om. Men jag ville berätta en historia som handlar inte bara om data och statistik utan om mänskligt lidande. Några av de mest begåvade människorna kom sedan ombord för att ge sitt allt till filmen, och det berörde mig.
 

Skådespelarna i "Just Mercy" ihop med Bryan Stevenson på filmfestivalen i Toronto.
 
Stevenson spelas av Michael B. Jordan (”Black Panther”) som erkänner att han inte kände till mannen han gestaltar.

- Pinsamt nog visste jag inte mycket om Bryan förrän jag fick läsa boken och se hans TED Talk. Jag kände ett stort ansvar i att berätta hans historia och använda min plattform. Jag gjorde allt jag kunde för att ge honom ett verktyg, och ta den här historien till massorna. Han slåss för dessa fall dag ut och dag in, så hur kan vi göra vår del?

Jamie Foxx berättar att han personligen har sett hur svarta särbehandlas av det amerikanska rättssystemet, när en närstående hamnade i fängelse.

- Det är så udda, men det har blivit så vanligt att man som svart åker i fängelse att vi knappt reagerar. Att få uppleva det själv var en annan sak. Min styvfar lärde mig att kasta boll och spela fotboll. Han var mentor åt barnen i området i 25 år. Och vad händer sen - han åker fast med olaglig substans till ett värde av 25 dollar, samma substans som idag är laglig - och han fick sju års fängelse. Samma barn som han varit mentor åt satt i fängelse med honom. Jag insåg att det finns en hel affärsverksamhet bakom det, ju fler de sätter i fängelse desto mer pengar tjänar de. Men de vet förstås inte vad det gör med familjerna.
 
 
- Filmen är en välsignelse och jag tror att många såna här historier om svartas erfarenheter kommer att berättas. Det här är vackert. Vi var oroade för att höra vad publiken skulle tycka. De testvisade filmen för en svart publik, 97 procent tyckte om den. De visade den för en vit publik. 98 procent tyckte om den. Jag hoppas detta kan få folk att förstå oss, säger Foxx.

Brie Larson spelar juristen Eva Ansley som hjälper till att överklaga morddomen. Skådespelerskan säger att hon är ödmjuk för möjligheten att få berätta en så pass viktig historia.

- Det finns så mycket hopp där. Jag är tacksam att jag fick stödja Michael medan han spelade karaktären som hjälper så många människor. Det var inte min roll att rädda någon utan att lyssna och vara där och lära mig. Så många av oss kände något när vi satt i rättssalen och såg fallet spelas upp om och om igen. Det gick inte en tagning utan att vi blev rörda. Den erfarenheten med dessa människor och våra samtal påverkade mig starkt.
 
 
Bryan Stevenson understryker igen filmens två stora teman - närhet och medmänsklighet:

- Om folk såg samma saker som jag ser dagligen, skulle de vilja samma saker som jag. Vi kan inte förändra världen eller göra den mer rättvis om vi håller oss på en trygg plats. Våra politiker gör samma misstag om och om igen, för de håller sig långt borta. De ser inte vad de borde se. Konceptet närhet är viktigt, och mänskligt.
 
- Det vi försöker säga är att om vi kommer närmare de fattiga och de bortglömda, så är det allra minsta vi kan göra att omfamna dem och bekräfta deras mänsklighet och värdighet. Det är så vi får mer rättvisa. Det är så vi förändrar världen.
 
 
”Just Mercy” får amerikansk biopremiär 25 december.
| 13 september 2019 12:00 |