I hans nya film "The Fabelmans" får vi en varm och nostalgisk inblick i Steven Spielbergs uppväxt. Det självbiografiska dramat skildrar hans familj såväl som uppväxten i Phoenix, med extra fokus på en tonårsgrabbs växande fascination med filmmediet och hantverket som ligger bakom de förtrollande rörliga bilderna.
- Det är en film jag har tänkt på länge. Men jag visste ens när jag skulle få göra den. Det handlar inte om att jag tänker pensionera mig. Det här är inte min svanesång, tro inget sånt, berättade Spielberg efter galapremiären på Toronto Film Festival.
Manusarbetet blev en form av terapi
Under pandemin såg han och manusförfattaren Tony Kushner sin chans att göra verklighet av "The Fabelmans", och bearbeta minnen från en kanske inte fullt så idealisk barndom:
- Tony och jag började diskutera den här idén. Och Tony blev på sätt och vis en terapeut för mig. Jag var hans patient. Vi pratade länge och Tony hjälpte mig igenom detta.
- När covid slog till hade vi mycket tid, och mycket rädsla. Våren 2020 visste jag inte hur konsten eller livet skulle se ut om bara ett år. När läget blev sämre och sämre så tänkte jag, "om jag ska lämna något efter mig, vad är det jag verkligen vill lösa och bearbeta när det kommer till min mamma, min pappa och mina systrar?" Det var inte "nu eller aldrig" men det kändes nästan så.
"Walt Disney fick mig att älska film"
Följande dag vid presskonferensen har journalister fått möjligheten att skicka in frågor, och mästerregissören svarar på en av mina. Det handlar om vilken filmskapare som varit hans stora filmiska förebild och vilken film som fick honom att bli förälskad i film som barn.
I "The Fabelmans" skildras John Ford som hans stora idol (i en scen får unge Sammy träffa honom, spelad av en annan Hollywoodlegend). Men Ford var inte hans första kärlek, berättar Spielberg:
- Det var faktiskt Walt Disney. Man måste förstå att den som först fick mig att bli förälskad i film var Disney. Det var det enda jag fick se efter Cecil B. DeMille. Min första biofilm var ”Världens största show”, vilket skildras i filmen. Men scenen med tågkraschen traumatiserade mig verkligen… Mina föräldrar lät mig bara se Disneyfilmer därefter.
- Såklart älskar jag även John Ford, det är välkänt. Jag kan inte säga för mycket om vad i filmen som är absolut autentiskt och vad som är uppfunnet baserat på autentiska minnen. Men jag kan säga att John Ford-scenen är något som hände mig ord för ord. Varken mer eller mindre. Exakt så gick det till!
"The Fabelmans" får svensk biopremiär 3 februari 2023.