trailer

Skribent

Alexander Kardelo

21 augusti 2024 | 14:30

Trailerpremiär: "Den svenska torpeden" är historien om simpionjären Sally Bauer

Ett drama direkt ur historieböckerna.
Nämen, är det redan dags för en remake av "Young Woman and the Sea"?
 
Eller är det bara en lustig slump att flera biopics om skickliga simpionjärer blir till film samtidigt? Kort efter att vi såg Annette Bening kämpa mot strömmar i "Nyad" och Daisy Ridley tackla både förmodar och maneter, kommer nu en tredje film på snarlikt tema.
 
Den här gången får vi dock möta en svensk kvinna som skrev historia: Sally Bauer, som år 1939 riskerade allt för att förverkliga sin dröm att simma över Engelska kanalen.
 
Krigsutbrottet i Europa kryper allt närmare men Sally Bauer, en 30-årig ensamstående mamma, kan inte slita sig från havet och sin längtan efter att få simma över Engelska kanalen. För att nå sitt mål måste hon trotsa både sin familj och samhällets förväntningar – ett val som hotar att beröva henne allt.
 
Josefin Neldén ("Vår tid är nu") tar sig an den fysiskt krävande huvudrollen, och för regin svarar Frida Kempff (som filmdebuterade med dramathrillern "Knackningar").
 
- Sally var en kvinna som var väldigt mycket före sin tid. Ogift, ensamstående mamma med stora drömmar, berättade regissören under Filminstitutets höstpresentation.
 
Skådespelaren Josefin Neldén tvekade inte inför att dyka in i en utmaning:
 
- Ungefär en månad innan jag fick förfrågan om att provfilma så snubblade jag över Sally Bauer. Min spontana känsla var: "varför har det inte gjorts en film om det här?" När jag fick förfrågan om att provfilma en månad senare såg jag min chans! Jag älskar utmaningar. Det Frida hade skrivit var en fysisk och en psykologisk utmaning, en sådan möjlighet får man inte många gånger.
 
"Den svenska torpeden" kommer få sin världspremiär på Toronto Film Festival redan i september. Senare dyker hon upp på svenska biodukar den 15 november.
 
| 21 augusti 2024 14:30 |