Video

Skribent

Martin Persson

10 augusti 2024 | 21:00

”Trollkarlen från Oz” och andra inspelningar som drabbades av svåra olyckor

"Exorcisten" och "Trollkarlen från Oz" har mer gemensamt än vad man kan tro.
Det kan ofta tas för givet att bra filmer även skapar lycka för de inblandade.
 
Ibland kan dock livet ta oväntade vändningar, vare sig på själva inspelningsplatsen eller till följd av det man gått igenom inför sin roll.
 
I videon nedan diskuteras ett par filmer som, trots sitt stora underhållningsvärde och platser som odödliga klassiker, förstörde sina skådespelares liv.
 
”Trollkarlen från Oz” är för flera ett kanske chockerande exempel, men där problemen vid inspelningarna varit kända sedan länge.  Margaret Hamilton som spelade häxan i filmen skadades svårt i den för sin tid imponerande effektscenen när hon går upp i rök. Tanken var att skapa en eld medan skådespelerskan försvann i en lucka i golvet. Luckan fastnade dock och skådespelerskan led svåra brännskador. Efter sex veckor kunde hon återvända till inspelningen.
 
Det tycks heller inte vara lätt för andra i häxrollen. Margarets stuntkvinna Betty Danko hamnade i en livsfarlig situation i scenen då häxan skulle flyga i sin kvast och skapa ett rökmoln efter sig. Effekten exploderade så att Betty nästan föll av och blev fast mitt uppe i taket på kulissen. Hon lyckades hålla sig fast från att falla mot en säker död med händerna tills hon blev räddad.
 
En mängd andra exempel finns också från ”Trollkarlen från Oz”, där till exempel Plåtmannens ursprungliga skådis fick sluta på grund av att sminket gav honom en extrem allergisk reaktion som nästan tog död på honom och som bidrog till en ögoninfektion. Judy Garlands tragiska öde är givetvis värda att nämna, då hon hamnade i missbruk till följd av de omänskliga förutsättningarna hon tvingades jobba under som 16 åring i studioeran.
 
”Exorcisten” av William Friedkin är även värd att nämna. En odödlig skräckklassiker, vars inspelning var nästan lika skräckinjagande som själva filmen. En stor mängd av skådespelarna, eller folk på olika sätt relaterade till skådespelarna, dog under inspelningen under olika omständigheter.
 
Linda Blair, som spelar filmens demonbesatta flicka, skadade även ryggen svårt under inspelningen vid de intensiva stunten och skriken vi hör när hon skakas upp och ner i sängen ska tydligen vara verkliga. Blair plågas än idag av ryggsmärtor hon fick under inspelningen av ”Exorcisten”. Ellen Burstyn, som spelar Blairs mamma i filmen, skadade även hon ryggen svårt när hon slungades bakåt i en scen.
 
För fler exempel på hur filmer kan orsaka tragedier eller tumultartade händelser, ta en titt på videon nedan:
 
| 10 augusti 2024 21:00 |