Film

Skribent

Gäst

4 december 2024 | 18:00

Trött på "Elf"? Här är 10 mindre kända julfilmer när du sett allt

När du tröttnat på att se om samma gamla klassiker år efter år - kolla in våra filmtips för julen.
Julen är snart här, och det innebär att kura ihop sig inne framför teven med doften av glögg, tindrande ljus och... samma gamla filmer på repeat.
 
Visst, "Elf" är bra, men efter den trettionde gången är det kanske dags för något nytt. Om du redan betat av de populära favoriterna som "Grinchen" och "Ensam hemma" kommer här 10 filmer som ger dig en ny twist på julstämningen.
 
Listan nedan täcker allt från drama och komedi till krigsskildringar, musikal och skräck. Oavsett smak finns något för alla, perfekt för en nytändning i julfilmskvällen!
 

10. The Man Who Invented Christmas (2017)

 
 
Charles Dickens "En julsaga" har nog de flesta av oss sett eller hört. Den har adapterats till film ett flertal gånger, bland annat med Bill Murray och med Jim Carrey.
 
Men har du någonsin funderat över historien bakom historien? Då ska du se "The Man Who Invented Christmas". Den handlar om Charles Dickens när han skrev "En julsaga", och hur hans liv inspirerade den odödliga julklassikern. Vi får följa Dickens när han kämpar med att skriva och hitta inspiration för berättelsen.
 
Christopher Plummer som Scrooge är fantastisk, och Dan Stevens gör verkligen ett bra jobb som Charles Dickens. Dickens kamp med sin skuggsida är som tagen rakt ur Carl Jungs beskrivning av den skuggpersonlighet vi alla bär som en börda. Ett riktigt smart grepp från regissörens sida.
 

9. Almost Friends (2013)

 
 
Vänta, en julfilm med Paul Rudd? En romantisk, mysig komedi? Nja...
 
"Almost Friends" är en dramakomedi som handlar om Dennis (Paul Giamatti) som efter att ha avtjänat fyra år i fängelse återvänder hem. Han får veta att hans fru har sagt till deras dotter att han är död, och att hans gamla vän René (Paul Rudd) nu är tillsammans med hans exfru. Hemlös och utan arbete, går Dennis motvilligt med på att följa René till New York för att sälja julgranar. Hans mål är att tjäna tillräckligt med pengar för att köpa sin dotter den julklapp hon alltid önskat sig.
 
Mörk humor varvas med allvarliga teman, som försoning, familjerelationer och kampen att hitta en ny väg i livet. Rudd och Paul Giamatti levererar starka insatser i en egenartad film som sticker ut. Även om tempot ibland är lite långsamt, är detta en film som definitivt förtjänar en plats på din lista.
 

8. Fiendeland (2005)

 
 
En film om för dig som är historieintresserad... nej, en film för dig som är människa. Du har säkert hört om julen under första världskriget, när soldaterna på västfronten inledde mer än en vapenvila – de firade jul tillsammans. Man kan tycka den är fint, man kan tycka det är dumt, man kan tycka det är meningslöst – oavsett väcker det starka känslor.
 
"Fiendeland" ("Joyeux Noël") är en fransk film som baseras på de verkliga händelserna kring den så kallade "jultidsvapenvilan”. Filmen skildrar en spontant uppkommen vapenvila mellan soldater på västfronten under julen 1914. Men det som verkligen stannar kvar hos mig är konflikten dessa soldater måste ha känt efteråt. Hur går man tillbaka till att döda någon som man sjöng sånger med eller delade en drink med kvällen innan?
 
Det är en film som stannar kvar med dig långt efter att du sett den, inte bara på grund av berättelsen utan på grund av de frågor den väcker om mänsklighet, krig och de val vi gör.
 

7. Tokyo Godfathers (2003)

 
 
Antingen är du besatt av det, eller så har du ingen aning om vad det är – självklart pratar jag om anime. Vad vore listan utan en japansk tecknad film? "Tokyo Godfathers" är en anime regisserad av Satoshi Kon, känd för "Perfect Blue" och "Paprika".
 
Den utspelar sig under julafton och följer tre hemlösa personer i Tokyo: Gin, en alkoholiserad man; Hana, en ung transsexuell kvinna; och Miyuki, en tonårsflicka som rymt hemifrån. De hittar ett övergivet spädbarn i en papperskorg och bestämmer sig för att ta hand om det och hitta föräldrarna. Under resan tvingas de konfrontera sina egna smärtsamma förflutna och lär sig om förlåtelse, familj och medmänsklighet.
 
Filmen är en oförglömlig upplevelse, animationen är helt magnifik och karaktärerna känns organiska och äkta. Den är både gripande och rolig, full av hjärtevärmande ögonblick och vändningar som är överdrivna på bästa möjliga sätt. En unik anime i julig tappning.
 

6. En andra chans (2000)

 
 
Huruvida Nicolas Cage är en bra skådespelare eller inte brukar vara en populär vattendelare. Han har i alla fall spelat i många filmer. En av dessa är "En andra chans" ("The Family Man"), regisserad av Brett Ratner. En modern tolkning av klassiska "what if"-berättelser som "Livet är underbart".
 
Handlingen kretsar kring Jack Campbell (Cage), en framgångsrik men ensam affärsman i New York som lever ett liv fyllt av lyx och karriär. På juldagen vaknar han dock upp i en alternativ verklighet där han aldrig lämnat sin ungdomskärlek Kate (Téa Leoni) för att satsa på sitt jobb. Istället lever han ett enkelt liv som gift familjefar med två barn i en förort.
 
Detta är en julfilm som verkligen förtjänar mer uppmärksamhet och är en av mina personliga favoriter. Det som gör historien så rörande är att den påminner oss om vad som verkligen betyder något i livet: familj, kärlek och de minnen vi skapar tillsammans. En vacker påminnelse om att den största lyckan inte ligger i materiella saker utan i de relationer vi bygger med de vi älskar.

Kanske är en extra viktig tanke under juletider.
 

5. Absolut gisslan (1994)

 
 
"Absolut gisslan" är en skruvad komedi regisserad av Ted Demme, med Denis Leary, Judy Davis och Kevin Spacey i huvudrollerna. Filmen utspelar sig på julafton och kretsar kring Gus (Leary), en inbrottstjuv som, efter att ett rån gått snett, söker tillflykt genom att ta ett gift par som gisslan i deras hem.
 
När familjemedlemmar börjar anlända för julfirandet, inklusive Lloyds dominerande och manipulativa mor, eskalerar allt. Gus finner sig snart mitt i ett kaotiskt drama där han oväntat blir medlare i parets äktenskapsproblem.
 
En skarpsinnig komedi om dysfunktionella familjeband och julens alla pressande krav. Denis Leary är lysande i sin roll som en inbrottstjuv där han dras in i vassa dialoger och hysteriska ögonblick. Det bjuds på snabba repliker, absurda situationer och en oväntad värme. Om du inte har sett den än, så missa inte den – den är lika rolig oavsett om det är jul eller inte.
 

4. I månens klara sken (1992)

 
 
Ännu ett krigsdrama. Den här utspelar sig under andra världskrigets sista månader, vintern 1944. Filmen baseras på William Whartons roman och utforskar teman som medmänsklighet, vänskap och krigets absurditet.
 
Historien kretsar kring en grupp unga amerikanska soldater som skickas till en isolerad herrgård nära Ardennerna för att observera fiendens rörelser. När de kommer i kontakt med en liten grupp tyska soldater som vill kapitulera utan strid, uppstår en oväntad fredlig relation mellan de två sidorna.
 
Trots språkliga och kulturella skillnader delar de ögonblick av mänsklig värme mitt i vinterns kyla och krigets grymhet. Men denna sköra vapenvila hotas av misstro, press från befäl och de ofrånkomliga realiteterna av krig. Vad som börjar som ett hoppfullt möte leder till tragiska konsekvenser, som påminner om krigets oförsonliga brutalitet.
 
Med starka prestationer från skådespelare som Ethan Hawke och Gary Sinise, är "I månens klara sken" ("A Midnight Clear") en vackert skriven och välspelad film - och så hjärtskärande.
 

3. 29th Street (1991)

 
 
Familjen är väl det viktigaste under julen? Eller?... "29th Street" är en dramakomedi som bygger på den verkliga historien om Frank Pesce, en man med en osannolik tur. Filmen, regisserad av George Gallo, utspelar sig under julen i New York på 1970-talet och kretsar kring en italiensk-amerikansk familj.
 
Frank är känd för att vara osannolikt lyckosam, vilket ofta leder till roliga och absurda situationer. Hans tur når en höjdpunkt när han köper en lott i New Yorks första statliga lotteri och inser att han kan ha vunnit den största jackpotten någonsin: 6,2 miljoner dollar.
 
Men den förväntade glädjen kompliceras av hans stormiga relation till hans envisa far, Frank Pesce Sr. (Danny Aiello), en man som kämpar för att hålla familjen samman och har svårt att hantera sin sons framgång.
 
"29th Street" är en fantastiskt rolig film, full av kvicka one-liners och ett slut som verkligen berör. Skådespelarna är lätt att tycka om och historien utstrålar både värme och autenticitet. Filmen fångar på ett fint sätt familjevärderingar och en känsla av nostalgi.
 

2. Stilla natt, blodiga natt (1974)

 
 
Trött på alla sockersöta, förutsägbara familjemys-filmer under jul? Har du inget emot lite blod? Då kan jag rekommendera "Black Christmas" ("Stilla natt, blodiga natt" i Sverige). Den anses vara en av de första slasher-filmerna och en pionjär inom genren.
 
Filmen utspelar sig under julen och följer en grupp kvinnliga studenter som bor i ett sorority-hus på ett college. Allt börjar när en av tjejerna, Jess, tar emot hotfulla telefonsamtal från en okänd person. Snart visar det sig att den okända personen inte bara är en obehaglig stalker, utan en psykopatisk mördare som har infiltrerat deras hem.
 
Det är nästan otroligt att tänka sig att Bob Clark, regissören bakom både "Black Christmas" och "En julberättelse" (1983), ligger bakom två så olika filmer. Den ena är en iskall slasher, medan den andra är en varm och hjärtlig julfilm. Som någon som har sett otaliga skräckfilmer och inte lätt blir rädd, måste jag ändå erkänna att "Black Christmas" lämnade ett bestående intryck.
 
Den kusliga stämningen, de obehagliga telefonsamtalen och det faktum att mördaren förblir ett mysterium skapar en spänning som sitter kvar långt efter eftertexterna. Se den på egen risk, men du kanske aldrig kommer att se på julen på samma sätt igen.
 

1. Värdshuset Fritiden (1942)

 
 
Jul är baserat på traditioner, därför ser vi inte enbart på samma julfilmer varje år – utan vi lyssnar även på samma julmusik. "White Christmas" med Bing Crosby är en av de största klassikerna som går varm på radiostationen. Ett lika självklart inslag under julen som russin och mandlar i glöggen. Men har du koll på vilken film den är ifrån?
 
Låten skrevs av Irving Berlin och blev först framförd av Crosby i filmen "Värdshuset Fritiden" ("Holiday Inn") från 1942. Sedan dess har den blivit synonym med julen och har haft en enorm påverkan på musikvärlden där den lever kvar än idag.
 
Den något bortglömda filmen är en musikalisk komedi som kretsar kring Jim Hardy (Bing Crosby), en artist som tröttnar på stadens hektiska showbiz-liv och flyttar till landsbygden för att öppna ett hotell som endast är öppet under stora högtider.
 
Ett intressant tidsdokument som alltid när man ser äldre filmer, och vissa sekvenser har inte åldrats särskilt väl. Men det är också en härlig film full av fantastiska sång- och dansnummer, särskilt det första framträdandet av "White Christmas".
 
Siri Hardin
| 4 december 2024 18:00 |