Serie

Skribent

Patrik Jonsson

2 maj 2017 | 15:00

TV-serien ”American Gods” liknar inte någonting annat

Att det blir ett mycket säreget experiment då Bryan Fuller tar sig an Neil Gaimans minst lika udda roman "American Gods" är det inte mycket att snacka om. Patrik Jonsson har spanat in det första avsnittet.
"American Gods" kretsar främst kring Shadow Moon (Ricky Whittle), en man som nyligen blivit utsläppt från fängelset för att närvara vid sin frus begravning. På planet hem stöter han på den mystiske Mr. Wednesday (Ian McShane), en herre som tycks veta väldigt mycket om Moons förflutna. Efter lite konverserande blir Moon erbjuden jobbet som Mr. Wednesdays livvakt.

Mr. Wednesday visar sig snart vara den nordiske guden Odin och att Shadow blivit utvald av de gamla gudarna (med Odin i fronten) att stödja dem i kampen mot den nya merkantila och materialistiska tidsålderns gudomligheter. Här snackar vi alltså om kontokortens, televisionens, konsumtionmentalitetens samt internets gudar.

Detta är precis lika skumt, bisarrt och udda som det låter. Efter en fullständigt briljant vinjett kastas vi direkt in i en historia som föga liknar någonting annat som rullar i våra tv-apparater nowadays. Med detta sagt må "American Gods" inte vara en tv-serie som tilltalar alla, men att den är oerhört skickligt gjord och minst sagt originell råder det ingen tvekan om. Efter pilotavsnittet är då åtminstone jag sprudlande nyförälskad!

Här nedan följer fyra punkter jag främst vill belysa:
 

1. Bryan Fuller i sitt esse

 
Utan Fuller hade förmodligen "American Gods" sett helt annorlunda ut, kanske till och med så pass att det hela inte hade fungerat överhuvudtaget. Så pass starka avtryck tycker jag nämligen att Fuller och hans visioner gjort. Ni som kan er Fuller, som tidigare varit med och skapat samt skrivit tv-serier som "Wonderfalls", "Pushing Daisies" och nu senast "Hannibal", kommer nog ganska omedelbart förstå vad jag yrar om, då ni väl sätter er ned och ser "American Gods". Serien andas Fuller ända ut i fingerspetsarna och detta är definitivt något som ska ses som mycket positivt.

Som "bonus" kan jag självklart även nämna parhästen David Slade ("Hannibal"), regissören bakom det hela, eller åtminstone bakom pilotavsnittet. Fuller plus Slade är lika med sant... eller ja, bisarrt.
 
Large a2d45955cf142d29369dd7b250fbb6f6 american gods1
 

2. Ett visuellt mästerverk

 
Nu har jag som jag tidigare nämnde endast sett piloten. Fortsätter dock "American Gods" i samma visuella anda hela säsongen igenom (åtta avsnitt) är detta tveklöst ett visuellt mästerverk. Nog för att tv-serier på senare år blivit allt mer påkostade och effektmässigt imponerande, "American Gods" spelar i en helt egen liga. Det är fantasifullt, det är magiskt och det är färgsprakande. Fast samtidigt ganska så mörkt. Ett slags visuellt mindfuck som nog kommer att dröja kvar ett bra på era hornhinnor. Här har vi självfallet Slade att tacka för en hel del.
 
Large a2d45955cf142d29369dd7b250fbb6f6 american gods2
 

3. Stark och imponerande rollista

 
Även rollistan i "American Gods" imponerar och detta både bland de mer etablerade namnen som bland de mer mer okända. Den största huvudrollen utgörs av Ricky Whittle i form av Shadow Moon. Whittle är en brittisk skådespelare som man tidigare kunnat skådat i produktioner som "The 100" och "Mistresses". Whittle är med andra ord inte ett sådant jättestort namn, han bär dock uppenbarligen på en ack så mycket större talang då han gör en riktigt stark insats.
 
Vidare hittar vi skådisar som Emily Browning, Peter Stormare, Gillian Anderson, Pablo Schrieber, Orlando Jones, Jonathan Tucker, Corbin Bernsen, Jeremy Davies och naturligtvis den alltid så gemytlige Ian McShane i rollen som Mr. Wednesday.
 
Large a2d45955cf142d29369dd7b250fbb6f6 american gods3
 

4. Härlig variation

 
Vad jag menar med en härlig variation är främst sett till en variation inom själva genren. "American Gods" är en sci/fi-serie med rätt stora thrillerinslag. Den är dock egentligen så mycket mer. Här finns även plats för både drama, action, äventyr, romantik och inte minst en stor nypa humor. Främst mörk humor så klart och att "American Gods" inte är rädd för att vare sig kritisera eller ha starka åsikter om dagens samhällen råder det heller inte mycket tvekan om. Kort och gott är "American Gods" härligt vågad och varierad!
 

Se trailern till "American Gods":

 
 
Sammanfattningsvis är "American Gods" något utöver det vanliga. Här finns nog något att hämta för de flesta. Visserligen kan serien ibland vara något bisarr och udda, vet man dock med sig att man uppskattar just sådana egenskaper ska man alltså inte tveka. Vidare är den både välspelad, välskriven, fantasifull och grymt snygg och effektfull. "American Gods" ska dessutom följa boken väldigt troget, detta är dock något jag personligen låter vara osagt då jag är tv-knarkare, icke bokmal.

"American Gods" hade premiär den 1:a maj på Amazon Prime Video.

Vad tror och tycker ni själva, är "American Gods" en serie ni tänker spana in? Såg ni kanske premiären, i så fall; vad tyckte ni? Kommentera gärna nedan!
| 2 maj 2017 15:00 |