Film

Skribent

MovieZine

4 oktober 2024 | 05:00

På tv ikväll: Blek Beckfilm fick bottenbetyg - "skrattretande intrig"

Men Mikael Persbrandt höjer filmen i rollen som Gunvald Larsson.
Fredagskvällar innebär Beck-repriser på TV4, det är sen gammalt. Ikväll bjussar Fyran på Harald Hamrell-regisserade "Beck - I stormens öga" från 2009, en av de få Beckfilmer med Peter Haber som faktiskt visats på bioduken.
 
När vi kommer in i filmen kastas vi direkt in en svettig jakt där en norsksvensk kvinna och hennes son jagas genom hus och tunnlar. Det slutar med en kidnappning och ett bränt lik.
 
Det visar sig senare att Gunvald Larsson har ett förflutet med kvinnan som tydligen är inblandad i en internationell miljöaktivistgrupp som planerar ett större attentat i Sverige. Det är en lovande inledning, och jaktscenerna bjuder på högt tempo, men annars är det mycket som är "obegripligt uselt" enligt MovieZines recension. Filmen "faller lika platt som en pannkaka med sin skrattretande intrig".
 
"Det är knappast regissörens fel. Hamrell försöker och gör, med svenska mått mätt, en stabil insats i att få Stockholm att kännas som brottens huvudstad. Men Rolf och Cilla Björlinds manus är både styckigt och så pass otroligt att trovärdigheten konstant lyser med sin frånvaro" skrev Kim Nilsson vid biopremiären. Betyget landade på 1/5.
 
Med det sagt betyder det inte att "I stormens öga" är helt värdelös, tillägger vår skribent:
 
"Som en del i Beck-mytologin är det en stark, personlig resa för framför allt Mikael Persbrandts Gunvald Larsson. Med mindre medel och inga utbrott lyckas den skäggige räven ge sin Larsson nya nivåer som både känns starka och trovärdiga."
 
Här kan du se "Beck - I stormens öga":
 
● Ikväll 22:15 på TV4
● Streama på TV4 Play+
| 4 oktober 2024 05:00 |