Film

Skribent

Martin Persson

8 juni 2024 | 04:00

TV-tips inatt: Tidernas bästa uppföljare är lika storslagen 33 år senare

James Cameron skapade filmhistoria 1991 med sin dundersuccé.
Visst finns det ett par underhållande uppföljare i Hollywoods historia, men de verkligt framgångsrika går egentligen att räkna på en hand.

James Cameron antog utmaningen och lyckades gå emot trenden inte bara en, utan två gånger. 1986 följde han upp Ridley Scotts älskade scifi-skräckfilm "Alien" med sin egen mer action-orienterade uppföljare "Aliens - Återkomsten". Cameron hyllades för sin vågade och underhållande stil till den graden att många faktiskt håller Aliens högre än sin föregångare.

Som om inte det vore nog återvände Cameron dessutom till sitt eget Terminator-universum efter 6 år. "Terminator 2 - Domedagen" utspelar sig 10 år efter den första filmen och försätter Connor-familjen, med extra fokus på sonen spelad av Edward Furlong, i fortsatt fara från onda framtidsrobotar. Twisten i det hela? Arnold Schwarzenegger står på den goda sidan i denna som en omprogrammerad terminator och ställs mot det nya hotet, genialt framställd av Robert Patrick i vad som blev en av tidernas läskigaste filmskurkar.

Där första filmen präglades mer av en slags noir- och skräckinspirerad atmosfär sparar uppföljaren inte in på intensiteten. Råbarkade actionscener, catchiga one-liners och ett gott sinne för humor står i fokus här. Mest minnesvärd kan filmens tidiga jaktscen med lastbilen vara. Även den häftiga uppgörelsen på forskningslabbet och filmens klimax är synnerligen imponerande.

Specialeffekterna ska även berömmas, där Cameron mer än någonsin tidigare revolutionerade CGI-effekter med Robert Patricks formskiftande terminator. Månader lades av studion Industrial Light & Magic på att skapa de perfekta och kreativa ögonblicken som även nu imponerar mer än det mesta. Något som lade grunden för Camerons eposer i Avatar-universumet drygt 20 år senare utan tvekan. Filmen höll en överlag väldigt imponerande balans av praktiska effekter och vid tiden revolutionernade CGI.

Det som gör att Terminator 2 fungerar så pass bra är emellertid även dess hjärta och värme, som sitter på rätt ställe. Det är en film med otroligt stark karaktärsutveckling och ett par verkligt känslosamma scener, särskilt mellan Schwarezenegger och Furlong. Något som månt och mycket fattas i de mindre lyckade efterföljarna. 

"Terminator 2 - Domedagen" är inte bara en av de bästa uppföljarna, utan en av tidernas bästa filmer. Moviezines Alexander Kardelo gav filmen högsta betyg och beskrev hur filmen har en "självklar plats i filmhistorien" och på IMDb har filmen plats 28 på sidans lista över tidernas 250 bästa filmer.

Här kan du se "Terminator 2 - Domedagen":

. Inatt 00:15 på TV4

Streama på Netflix

Streama på Viaplay

Hyr eller köp på SF Anytime

| 8 juni 2024 04:00 |