TV-tips

Skribent

Martin Persson

13 augusti 2024 | 05:00

Bäst på tv ikväll: Helgalen och osannolik svensk dokumentär från 2023

Är det en dokumentär eller en bröderna Coen-film? ”Miraklet i Gullspång” kommer att stanna med folk länge.
Som filmintresserad är jag öppen för och tycker om alla genrer på sitt sätt. Dokumentärer liksom spelfilmer.
 
Det finns dock vissa dokumentärer som uppnår en viss filmisk osannolikhet, en spektakulär dimension och ett narrativ. ”Miraklet i Gullspång” kan absolut sägas vara en sådan.
 
Dokumentärfilmaren Maria Fredriksson får ett nytt uppdrag i den lilla orten Gullspång. Det finns två systrar som har en minst sagt unik historia att delge. Efter att av en slump ha hamnat i en bostadshandel upptäcker de att säljaren är identiskt med deras döda syster, som tog livet av sig för över 30 år sedan. Man tar sedan kontakt med kvinnan och DNA-tester öppnar upp en hel Pandoras ask av alltmer galna och upptrappande händelseförlopp.
 
Det går inte riktigt att avslöja mer utan att spoila filmen, som verkligen har tunga spoilers minst sagt. Det är en galen berättelse med ständiga vändningar runt varje hörn och som ständigt skapar mer frågetecken. Trots att det är en dokumentär minner det om en spännande crime-berättelse – svart humor, fantastisk klippning och starkt persongalleri. En så pass skruvad dokumentärfilm för tankarna direkt till Werner Herzogs arbete.
 
Jag var själv på en visning där jag mötte regissören, som talade om att filmen till en början bara var tänkt att vara ett roligt inslag om det slumpmässiga mötet vid lägenhetsköpet. Man valde dock att låta kameran fortsätta rulla allt för att mer hände och drogs mer i förloppet. Ibland kan verkligheten verkligen överträffa fiktionen.
 
Filmen togs emot mycket bra, här på Moviezine fick filmen 3/5 i betyg och beskrevs som en ”True-crime-dokumentär med religiösa förtecken”. ”Miraklet i Gullspång” nominerades även för flera Guldbaggar, inte bara ”Bästa dokumentär” (som den vann), utan även ”Bästa film” och ”Bästa regi”. Man vet att en dokumentär är något särskilt när den kan hamna i sådana kategorier.
 
Det blev dessutom en ofantlig biosuccé och hamnade på många topplistor med sina 10 000 besökare på bara fyra veckor. Roligt nog drog den dessutom liv i den lokala Gullspång-biografen och blev en given succé där.
 
 
Se en av 2023 års bästa svenska filmer på TV ikväll!
 
”Miraklet i Gullspång” visas 21:45 SVT2. Streamar även gratis på SVT Play och går att hyra & köpa hos Viaplay och SF Anytime.
| 13 augusti 2024 05:00 |