Film

Skribent

Alexander Svensson

8 juni 2024 | 06:00

På tv ikväll: Daniel Craig i fantastisk Bondrulle med överraskande slut

Actionfilmen från 2021 har 83% på Rotten Tomatoes.
No Time to Die” är den tjugofemte och senaste “James Bond”-filmen. Det är också Daniel Craigs sista insats som den brittiske MI6-agenten med rätt att döda. Filmen ökar insatserna för såväl Bond som hans allierade i en explosiv avslutning för Craigs Bond-era.
 
När filmen inleds så har James Bond lämnat agentlivet bakom sig och dragit sig tillbaka till ett stilla liv på Jamaica. Men när en galen terrorist hotar att använda nanoteknologi för att begå massmord så kallas Bond tillbaka i tjänst för ett sista uppdrag som involverar hans förflutna.
 
Lashana Lynch som Nomi, Bonds ersättare som agent 007. 
 
“No Time to Die” knyter på många vis an till Craigs tidigare Bondfilmer, med återvändande karaktärer som kärleksintresset/problemmagneten Madeleine Swann, och dessutom blinkningar till sedan länge döda Vesper Lynd. Christoph Waltz får också visa upp sig igen, som ärkeskurken Blofeld, även om filmens store drygpelle är Safin, spelad av Rami Malek. Sverige finns också representerat i rollistan, av David Dencik, som har en central roll som forskaren bakom ovan nämnda nanoteknik.
 
Att Daniel Craig skulle göra filmen var dock inte helt självklart. Efter föregångaren "Spectre" så levererade Craig ett omtalat uttalande där han sade att han hellre skulle skära upp armarna än spela Bond igen. Så blev det tack och lov inte, utan Craig återvände för en sista vända. Skådespelaren har sedermera förklarat att filmerna är fysiskt krävande att göra. Bland annat bröt han ett ben när han spelade in "Spectre".
 
Ana de Armas gör ett kort men hyllat inhopp som den gladlynta agenten Paloma.
 
Regisserar filmen gör Cary Joji Fukunaga, bland annat känd från “True Detective”. Det var dock inte alls säkert att det skulle bli han. Denis Villeneuve erbjöds till exempel regissörsrollen, men tackade nej för att göra “Dune” (något som sysselsätter honom än idag). Danny Boyle, mannen bakom “Slumdog Millionaire” och “Trainspotting” tog jobbet, men lämnade på grund av “kreativa meningsskiljaktigheter”. Först då gick jobbet till Fukunaga, som levererade med den äran.
 
 
Som avslutning på Daniel Craigs fem filmer långa era som Bond så är “No Time to Die” nämligen oerhört lyckad. Den knyter ihop säcken, och levererar en personlig berättelse om allas vår älskade agent 007. Den tar också en del oväntade och överraskande risker, som den kommer undan med just för att filmen är Craigs sista.
 
Se “No Time to Die” ikväll klockan 21:00 på kanal 7. Den finns också att streama på TV4 Play.
 
| 8 juni 2024 06:00 |