Film

Skribent

MovieZine

8 augusti 2024 | 05:00

Kvällens tv-tips: En kär komediklassiker från 1980 - Sveriges största biosuccé genom tiderna

Över 2 miljoner besökare ska ha sett "Sällskapsresan" på bio. Men kritikerna sågade filmen.
Sällan har väl skillnaden mellan vad publik och kritiker tycker varit så stor som när "Sällskapsresan" gick upp på bio 1980.
 
Det är juletid och grisfest på Kanarieöarna i juletid, dit Stig Helmer Olsson (Lasse Åberg) åker på sin första utlandsresa trots en stor flygrädsla. Det kanske fanns något tillräckligt relaterbart i det för den genomsnittlige svensken i början av 80-talet.
 
Två och en halv miljon besökare ska ha sett filmen på bio, ett svenskt rekord som står sig än idag.
 
Kritikerna var inte lika uppskattande, och "Sällskapsresan" fick ett svalt mottagande i pressen. Ibland väldigt svalt (citat via Svensk Filmdatabas):
 
Hanserik Hjertén på DN tyckte visserligen om filmen, eftersom den kändes naturlig och varmhjärtad, men menade samtidigt att Lasse Åbergs "syn på turistande svenskar är i stort sett utan komplikationer och perspektiv, han är den roade iakttagaren, och några originella infall har han knappast heller."
 
Mer hård och skonginslös var Jan Aghed på Sydsvenska Dagbladet. Han sågade "den fåniga, tunna och bortom bristningsgränsen utkavlade storyn, den oinspirerade dialogen, de tama, trådslitna och tradiga flabb- och fnisskämten och den för filmkomik okänsliga rytmen i och mellan scenerna..."
 
Säga vad man vill om sågningar, men de kan vara väldigt underhållande att läsa.
 
Här kan du se "Sällskapsresan":

● Ikväll 21:00 på TV12
● Repris lördag 22:00 på Sjuan
● Streama på Cineasterna och Tele2 Play
| 8 augusti 2024 05:00 |