Film

Skribent

Andreas Samuelson

21 juli 2024 | 06:00

Kvällens TV-tips: Dold svensk stjärna i underskattad men misslyckad uppföljare från 1989

Det var en av 1980-talets mest emotsedda tvåor. Men den blev ett misslyckande trots att den har en härlig dos av humor, charm och effekter. Se den på TV ikväll.
Första ”Ghostbusters” (1984) blev en av sin tids mest älskade och framgångsrika filmer. Därför var det ingen överraskning att en uppföljare blev aktuell några år senare. Men ”Ghostbusters II” (1989) blev inte den knallsuccé man räknat med.
 
Handlingen följer denna gång spökjägarna i ekonomisk kris då de stäms av New York för ödeläggelsen i originalfilmen. De får snart fullt upp när 1500-talstyrannen Viggo dyker upp i en tavla samtidigt som stadens negativa känslor skapar en destruktiv, ”The Blob”-liknande gegga.
 
Ivan Reitman är tillbaka som regissör medan Harold Ramis och Dan Aykroyd har skrivit manus och även medverkar tillsammans med Bill Murray, Sigourney Weaver, Rick Moranis, Ernie Hudson och Annie Potts. Nya tillskottet Peter MacNicol (”Sophies val”, ”Ally McBeal”) stjäl filmen som Weavers knäppa chef.
 
I cameo-roller ser vi bland annat Reitman själv, Murrays bror Brian Doyle-Murray, Reitmans son (och blivande ”Ghostbusters”-regissören) Jason Reitman, Cheech Marin, Bobby Brown och Kevin Dunn (”Veep”). Dessutom bidrar vår egen Max von Sydow med rösten till skurken Viggo.
 
Det var en problemfylld produktion där skådespelare och team var motvilliga till filmbolaget Columbia Pictures önskan om en uppföljare. Manuset skrevs om flera gånger, inspelningen var stressig och flera scener skrotades och filmades om efter negativa reaktioner på testvisningar. Slutresultatet fick ett ljummet mottagande och filmen kom inte upp i samma intäkter som originalet.
 
Men trots att filmen bleknar lite i jämförelse med första delen så är det fortfarande stabil underhållning med ensemblen i fin form, charmig humor och fyndiga specialeffekter. En underskattad uppföljare som är värd en omtitt.
 
Se trailern nedan:
 
 
Här kan du se ”Ghostbusters II”:
Ikväll på TV6 17.45
Lördag 27 juli på TV6 16.50
Streama på Tele2 Play
Streama på Viaplay
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 21 juli 2024 06:00 |