TV-tips

Skribent

Martin Persson

22 juni 2024 | 09:00

På TV ikväll: Medioker "Terminator"-uppföljare har ett par häftiga ögonblick

James Camerons mäktiga arv vanhelgas med bravur.
Inte mycket mer behöver sägas om Terminator 1 och 2. Odödliga filmklassiker som med strålande och tidlöst effektarbete inom praktiskt, stop-motion och tidig revolutionerande CGI-användning lyckades sätta James Cameron på kartan som någon som kan bygga episka mytologier.
 
Just ”Terminator 2 – Domedagen” i hålls i synnerhet ofta upp som en av tidernas bästa och mest underhållande filmer och hade ett klimax som överträffade det mesta där Arnold Schwarzeneggers robot-karaktär hittar sitt hjärta och tillsynes stoppar, eller åtminstone kraftigt försenar, domedagen.
 
Faktum är att ”Terminator 2” faktiskt hade ett längre slut till att börja med, som även syns i filmens director’s cut. Här hoppar vi fram i tiden och ser mycket riktigt att terminatorn räddade världen och allt förblev lyckligt för Connor-familjen framöver.
 
Finns det dock en öppning, och möjlighet för mer pengar, är det klart att man tar den. ”Terminator 3 – Rise of the Machines” släpptes 2003 och regisserades istället av Jonathan Mostow. Borta var all form av eftertänksamhet eller fingertoppskänsla och snarare utbytt mot en överdriven mängd humor och stela karaktärer.
 
Alexander Kardelo på Moviezine beskrev filmen i en recension från 2008 som ”Inte bara ett hån mot oss som gillar Terminator-filmer, det är en spottloska i ansiktet på alla som överhuvudtaget gillar film” och gav filmen 1/5 i betyg.
 
Domedagen etableras tidigt i filmen som oundviklig och slutet av Terminator 2 förfaller sig således oviktigt. Av de ursprungliga skådespelarna återvänder endast Arnold, som trots sin vanliga tuffhet känns något mindre övertygande.
 
Det bör dock sägas att filmen bjuder på en del guldkorn som ej bör förbises. Utan att spoila för mycket är filmens klimax en ganska spännande och känslosam scen och visst bjuder man på en del minnesvärda actionscener i sann Terminator-anda!
 
I videon nedan kan ni se mer av hur en cool scen skapades där Arnold hänger i en kran på en brandbil i rörelse. Kaosartat och minnesvärt på alla sätt och kanske en av tidernas häftigaste actionscener? Måhända något förvånande i en så pass medioker film, men snygg klippning och imponerande mängd stuntarbete, CGI och praktiska effekter gör det hela riktigt häftigt:
 
 
”Terminator 3 – Rise of the Machines” visas 21:00 på TV3. Filmen streamar även på Viaplay och finns att hyra & köpa hos SF Anytime.
| 22 juni 2024 09:00 |