Film

Skribent

Alexander Kardelo

10 oktober 2024 | 18:00

Hallå där, TV4 Play... Varför gömmer ni undan filmer för betalande kunder?

En rad långfilmer finns bara tillgängliga med ett gratiskonto. Betala - och de försvinner. MovieZines chefredaktör Alexander Kardelo upptäcker en orimlig nackdel med TV4 Plays olika abonnemnag.
Kände du till att TV4 Play gömmer filmer för dig som betalar för ett Plus-medlemskap? Vissa titlar blir bara synliga med ett gratiskonto, och vi har inte kunnat få svar från TV4 om varför det är så.
 
Häromveckan fick jag lust att se "Red Heat". Fråga inte varför... Det är en av de få Arnold-rullarna jag inte minns att jag sett innan, och ibland vill man bara få stänga av hjärnan framför lite dum 80-talsaction.
 
Filmen hade just dykt upp på TV4 Play. Det påstod Justwatch. Det visade Google. Vi skrev till och med ett streamingtips om den här på MovieZine. Men när jag loggade in på mitt konto fanns "Red Heat" ingenstans att hitta. Jag kom bara till ett felmeddelande.
 

Ett urval av filmerna finns bara tillgängliga med gratiskonto

 
Något slags tekniskt fel - eller? Jag drog såklart en fråga till supporten, för att få reda ut det här väldigt viktiga problemet på en lördagskväll. Vad fick jag veta? Att vissa filmer inte finns tillgängliga med mitt abonnemang.
 
Mitt betalabonnemang alltså. TV4 Play+ (med ett plus, utan reklam) som jag betalar 169 kronor för varje månad, har alltså inte samma filmer tillgängliga som gratisversionen. (Ja, även den vänlige killen på supporten höll med om att det var rätt märkligt, men vad kan stackars Christoffer göra åt saken).
 
Som tur är hade jag ett gammalt gratiskonto aktivt, så jag kunde logga in där och bekräfta det hela. Och visst - där fanns både "Red Heat" för att rädda min helg, med också en drös med andra långfilmer, som blir helt osynliga för betalande prenumeranter. Just nu ligger exempelvis "Total Recall", "Cliffhanger", "Bridget Jones dagbok" och starka fängelsedramat "Överlagt mord" uppe - bara för gratisgluttare.
 

Dags att teckna bättre avtal?

 
Finns det någon logisk förklaring till det hela? Troligtvis rör det sig olika slags rättigheter. Skulle jag killgissa så skulle jag säga att vissa filmer köps in för att visas i reklam-tv och kunna streama gratis (med reklam), medan filmer som ska ligga på en betaltjänst kommer med en helt annan kostnad. Kanske en kvarleva från tiden då C More och TV4 Play var två olika tjänster.
 
Gratis-filmerna ligger också vanligtvis bara uppe i ett par veckor, medan streamingkunder med TV4 Play+ nog förväntar sig att en långfilm finns kvar i 6-12 månader.
 
Jag har inte kunnat bekräfta om så är fallet (hej TV4, ni är välkomna att besvara mina mail när det passar).
 
Visst, Plus-kunder har några hundra fler långfilmer att välja bland. Men att bli blåst på en rad filmer, även om det bara är en hjärndöd actionrulle med Schwarzenegger eller Stallone, låter ju... bara hjärndött. Kanske är det dags att se över kontrakten och teckna bättre avtal - för kundernas skull?
| 10 oktober 2024 18:00 |