Spel

Skribent

Anders Eklöf

23 juli 2024 | 20:00

Ubisoft ber om ursäkt till japanska fans efter kritik mot nya "Assassin's Creed"

"Vår avsikt har aldrig varit att presentera något av våra "Assassin's Creed"-spel som sanna representationer av historien eller historiska karaktärer", skriver Ubisoft om kritiken mot karaktären Yasuke.
Sedan "Assassin's Creed Shadows" visades upp för första gången tidigare i somras har det fått ta emot en hel del kritik från spelare både i och utanför Japan, där spelet utspelar sig.
 
I spelet kan du nämligen spela som den afrikanska samurajen Yasuke, som är inspirerad av en riktig historisk person som tjänade under den japanska ledaren Oda Nobunaga 1581.
 
 
Kritiken som spelet fått ta emot handlar om att det saknas starka historiska belägg för att Yasuke faktiskt var en samuraj i verkligheten, vilket får vissa på nätet att tro att Ubisoft valt att ha honom som huvudperson för att injicera mångfald och inkludering i projektet.
 
Nu har Ubisoft svarat på kritiken i ett uttalande, där de menar att "Assassin's Creed"-serien alltid har strävat efter att inspireras av historia snarare än att troget skildra den.
 
- Vår avsikt har aldrig varit att presentera något av våra "Assassin's Creed"-spel, inklusive "Assassin's Creed Shadows", som sanna representationer av historien eller historiska karaktärer. Istället strävar vi efter att väcka nyfikenhet och uppmuntra spelare att utforska och lära sig mer om den historiska miljön vi blir inspirerade av, skriver de.
 
 
Gällande kritiken om att vissa element inte har tagits emot väl av den japanska publiken, svarar de:
 
- Vi ber uppriktigt om ursäkt för detta. Vi vill också klargöra att även om vi har rådfrågat många människor under hela utvecklingsprocessen, så är de inte på något sätt ansvariga för de beslut som tas av de kreativa teamen för spel och underhållning.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Ubisoft fortsätter och skriver att Yasukes "unika och mystiska liv" gjorde honom till en ideell kandidat för rollen som huvudperson i "Assassin's Creed Shadows".
 
- Medan Yasuke avbildas som en samuraj i "Assassin's Creed Shadows", erkänner vi att detta är en fråga om debatt och diskussion. Vi har vävt in det här noggrant i vår berättelse och med vår andra huvudkaraktär, den japanska shinobi Naoe, som är lika viktig i spelet, ger våra dubbla huvudpersoner spelare olika spelstilar.
 
En japansk historiker menar dock att det inte finns "någon tvekan om att Yasuke var en samuraj i verkligheten".
 
"Assassin's Creed Shadows" släpps på PS5, Xbox Series X/S, PC och Mac den 15 november. En recension kommer du så klart att kunna läsa på MovieZine.
| 23 juli 2024 20:00 |