Film

Skribent

Andreas Samuelson

20 maj 2024 | 13:00

Ung Glen Powell filmdebuterade i familjefilm från 2003 - upptäcktes av Robert Rodriguez

Den nya actionstjärnan är snart aktuell i både ”Hit Man” och ”Twisters”. Men han upptäcktes redan som tonåring av Robert Rodriguez.
Glen Powell är just en av Hollywoods största, stigande stjärnor. Från ”Top Gun: Maverick” till huvudroller i krigsfilmen ”Devotion” och romcomen ”Anyone but You”. Snart är han bioaktuell i både Richard Linklaters hyllade actionkomedi ”Hit Man” och hajpade uppföljaren ”Twisters”.
 
Men skådespelaren har varit i branschen länge - 21 år (!) exakt - och han inledde karriären redan som 14-åring. Han hade turen att växa upp i Austin där Robert Rodriguez gjort flera filmer och grundade sitt filmbolag Austin’s Troublemaker Studios.
 
När Rodriguez skulle filma 2003 års “Spy Kids 3-D: Game Over” sökte han efter lokala, självsäkra skådespelare för att fylla mindre roller i den i övrigt mestadels Los Angeles-baserade ensemblen.
 
- Man försöker hitta någon lokalt som inte blir nervös och ge en prestation som motsvarar de andra skådespelarna. Powell går in med huvudet högt och stort självförtroende och gör en perfekt provfilmning, berättar Rodriguez för IndieWire.
 
Regissören blev så förvånad att han tog den unga skådespelaren tillsammans med hans mamma åt sidan.
 
- Jag frågade efteråt ”Vad planerar du att göra?” Han säger: ”Jag ska gå hela vägen. Jag vill bli skådespelare”, vilket var coolt att höra från någon från Austin. Så nu är det ingen överraskning att se honom slå igenom. Men han hade redan den egenskapen vid 14 års ålder och var klarsynt att det se att det var vad han skulle vara. Jag älskar det.
 
Powell fick rollen som ”Long-Fingered Boy” i den tredje ”Spy Kids”-filmen. Hans tredje filmroll var i 2006 års ”Fast Food Nation” av Richard Linklater, som han återförenades med i ”Everybody Wants Some!!” och nu kritikerrosade ”Hit Man”. Han har även medverkat i filmer som ”The Dark Knight Rises”, ”The Expendables 3”, ”Ride Along 2” och ”Hidden Figures” samt TV-serien ”Scream Queens”.
 
Se scenen med Powell ur “Spy Kids 3-D” nedan:
 
| 20 maj 2024 13:00 |