Ett årtionde av sociala medier, där vem som helst kan bli stjärna i femton minuter.
Ett år då näthat varit mer uppmärksammat än någonsin.
En sommar som lockade var och varannan svensk ut på gator och torg, med mobilen i handen för att leta Pokémon och kläcka digitala ägg.
Thrillern ”Nerve” ligger minst sagt rätt i tiden när den kommer på bio om några dagar. Den handlar om bekräftelsebehov i vår ständigt uppkopplade värld, och om ett hemligt spel där teknologi påverkar vardagen och alla de val som spelarna gör. Välj rätt och du kan bli rik. Välj fel och det kan bli din död. Flest likes vinner men till vilket pris?
Vi tittar närmare på sensommarens mest spännande ungdomsfilm.
1. Handlingen: ett spel för de modiga
”Nerve” handlar om high school-studenten Vee som är trött på att leva sitt inrutade liv. Vänner övertalar henne att prova på nya hemliga appen Nerve, som verkar som en harmlös utmaning. Ett slags ”sanning och konsekvens” minus sanningsdelen. Hjärtat pumpar extra hårt när hon får sitt första uppdrag: ”Kyss en främling i fem sekunder”. Hon hånglar upp en kille på en restaurang, och ser 200 dollar rulla in på kontot. Vee har fått mersmak och börjar bli populär bland Nerve-tittarna, som följer hennes varje steg.
Men spelet har bara börjat och blir farligare ju längre natten går. Att sluta är närmast omöjligt, när smartphone-appen vet allt om dig.
- Tittarna hämtar in all personlig information från Facebook, Instagram och Snapchat. De skräddarsyr utmaningarna efter dina rädslor och dina ambitioner. Det börjar kul, men snart försöker spelet att hitta dina gränser, berättar regissören Henry Joost.
2. Spelarna
Emma Roberts (”Scream Queens”) och Dave Franco (”Bad Neighbours”) spelar huvudrollerna i ”Nerve”. Hon är den osäkra tjejen från förorten som ser sin chans att blomma ut och bli någon. Han är Ian, det mystiska hånglet som också spelar Nerve, och föreslår att de samarbetar för att vinna.
Emma Roberts berättar att hon numera tänker sig för två gånger innan hon postar i sociala medier.
- Ingenting är någonsin privat. Jag tycker att filmen belyser det. Det du lägger upp kan potentiellt ses av vem som helst, vare sig du vill det eller inte.
Även Dave Franco lockades av manuset och dess högaktuella nerv.
- Historien rör vid något som är relevant just nu. Folk är inte sig själva när de gömmer sig bakom datorskärmarna. De är villiga att göra och säga saker som de aldrig hade sagt ansikte mot ansikte.
Filmskaparna har också lånat in ett antal internetkändisar för cameoroller. Håll utkik efter bland andra komikern ”The Fat Jew”, Vine-stjärnan Arielle Vanderberg, Youtube-filmaren Casey Neistat och konstnären Chloe Wise.
3. "Catfish"-regissörerna bakom kameran
Regissörerna Henry Joost och Ariel Schulman är en spännande duo som slog igenom med fejkdokumentären ”Catfish”.
- Vår första film startade en omfattande debatt om internet och identitet. Här får vi en liknande chans att prata om hur vi alla, och särskilt dagens tonåringar, kommunicerar med varann. Vi gör alla möjliga saker på nätet som vi inte hade gjort i verkligheten, säger Joost.
- Ta en blyg tjej, sätt henne framför internet, och plötsligt är hon inspirerad till att göra något som hon inte hade haft modet till igår. Någon i cyberspace har utmanat henne till att bli någon hon kanske inte vill vara. Vee får utforska den mörka sidan. Online-publiken kan vara frestande. Plötsligt har man publicerat bilder som man aldrig tänkt visa för någon, tillägger Schulman.
4. Hämtade inspiration från Youtube
Filmskaparna gick ut på nätet för att hitta filmens snabba tempo. Amatörfilmer från Youtube finns inklippta i "Nerve", galna Jackass-liknande klipp som visar närmast omöjliga stunts som blivit virala hits.
- Nyckelordet för oss var ”kul”. Vi ville dessutom visa upp New York på ett sätt som man inte ser det på film. Det dynamiska, färgstarka och spännande. Det är en actionfilm i GoPro-kamerornas och iPhone-klippens värld. Eftersom det här är en film om ungdomar som gör vågade saker, letade vi på nätet för inspiration och vi hittade de mest otroliga klipp, som vi försökte återskapa.
Skådespelerskan Emily Meade, som spelar Vees bästis Sydney, fick en egen utmaning av regissörerna.
- Vi tog Emily till Times Square, satte på henne en mikrofon och där fick hon gå runt och lattja med främlingar. Det är så uppfriskande att komma bort från begränsningarna som en inspelningsplats ger, att bli en del av staden. När man dessutom har en skådespelare som Emily, som kan göra vad som helst, då händer det roliga saker som man inte hade kunnat skriva in i manus.
5. Underhållning med en varning
”Nerve” är en adrenalinkick, en spännande historia om vår samtid. En ny ”Nätet” för millennials. Men det är också en varning om hur skadligt internet kan vara. Regissören Ariel Schulman tror tyvärr att en app som Nerve skulle kunna bli populär i verkligheten, trots alla risker - eller kanske just tack vare dem:
- Om Nerve dök upp på riktigt på App Store eller via någon dark web-länk, skulle nog många signa upp sig. Plötsligt skulle hundratals kids livesända sina galna och vågade upptåg via mobilen. Jag hoppas att den här filmen väcker ett viktigt samtal mellan föräldrar och barn om grupptryck.
"Nerve" får svensk biopremiär den 19 augusti.