Film

Skribent

Alexander Kardelo

17 juli 2024 | 21:00

Vad var Jennys stora hemlighet i ”Insidan ut 2”?

Detaljen du kanske missade i bioaktuella Pixar-filmen.
Pixars senaste film ”Insidan ut 2” har äntligen fått svensk biopremiär. Jag vet, jag vet… den smygvisades redan i juni då många säkert hann se den. Idag går den upp ”officiellt” på bio över hela landet.
 
Det här är något så sällsynt som en uppföljare som är precis lika bra som originalet. Den matchar ettan i humor, kreativitet och saknar heller inte en emiotionell punch.
 
Historien tar vid något år efter ”Insidan ut”, när den nu 13-åriga Jenny (eller Riley i originalversionen) är på väg in i puberteten. Det innebär också att en hel rad nya känslor flyttar in i huvudkontoret. Det blir speciellt kaotiskt när Ängslan ställer sig bakom spakarna - och vi får se hur Jenny försöker navigera nya sociala sammanhang.
 
Samtidigt blir de ”gamla” känslorna Glädje, Vemod, Äckel, Rädsla och Ilska undanknuffade. De tvingas ut på ännu ett äventyr i den kreativt skildrade unga hjärnan för att återställa ordningen och rädda den unga flickans självkänsla.
 

Missade du bonusscenen efter sluttexterna?

 
I en scen hamnar känslorna i Valvet, där alla hemligheter bor. Vi får bland annat möta ett par lustiga animerade figurer som Jenny i smyg tycker om, som en pixlig tv-spelshjälte.Där finns också ett stort monster som ska representera Jennys mörkaste hemlighet. Monstret knuffas dock tillbaka in i Valvet.
 
Så vad var Jennys stora hemlighet?
 
Om du smet ut från biografen så fort eftertexterna drog igång fick du nog aldrig reda på det. Men hemligheten kommer fram till slut - som en bonusscen alldeles i slutet.
 
Då återser Glädje den otäcka varelsen och får veta Jennys allra pinsammaste hemlighet: ”Vi brände hål i mattan…”
 
Glädje andas ut, lättad: ”Jag trodde att det var när vi kissade i poolen!” - varpå varelsen skamset smiter in och gömmer sig i valvet igen. Påminnelsen om ännu en pinsam incident i unga Jennys liv tyder på att hennes ”stora mörka hemlighet” kommer att förbli inlåst i en lång tid framöver.
| 17 juli 2024 21:00 |