SérieSeries 2017

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

30 juni 2017 | 20:00

"Vår tid är nu" är förvånansvärt modern för ett historiskt drama

Vad som kanske lät mer som en serie för ens gamla föräldrar visar sig vara ungt, fräscht och underhållande.
Historiska dramer tenderar lätt att kännas antika, konstlade eller rentav sega, men SVT:s och Viaplays satsning på "Vår tid är nu" känns fräsch och relevant trots att den utspelar sig 1945 i slutet av Andra Världskriget.
 
Berättelsen kretsar kring familjen Löwander som driver en fin restaurang i Stockholm vid den här tiden, men som har dragit på sig stora skulder. Även om matriarken Helga (Suzanne Reuter) är den som äger krogen, är det hennes konservativa son Gustaf (Mattias Nordkvist) som sköter affärerna. Han är rädd att hans yngre bror Peter (Adam Lundgren), som efter kriget jobbar i Skåne på en flyktinganläggning, ska komma hem och försöka ta över restaurangen. Deras syster Nina (Hedda Stiernstedt) försöker samtidigt att modernisera krogen till något festligare som passar de nya tiderna, medan hon har förälskat sig i kökspojken Calle (Charlie Gustafsson) - någon som köksmästaren Stickan (Peter Dalle) älskar att hacka på.
 
 
Även om serien till största del är ett seriöst drama om de svenska folkhemsåren är den inte helt utan sina små lustiga ögonblick och humor. Det är ganska vanligt att bara en karaktär står för dessa inslag, men i "Vår tid är nu" kan samtliga skådespelare krediteras (och såklart de excellenta manusförfattarna) för skratten. Vad som är särskilt skickligt är att dessa skämt inte känns inklämda och forserade, utan förlitar sig mer på tajming och "delivery".
 
Det är lätt att bry sig om samtliga karaktärer direkt i första avsnittet och med halva Sveriges skådespelarelit i rollerna finns det inget ont att säga om gestaltningen. Särskilt sympatisk är kökspojken Calle, som å ena sidan axlar ansvaret att försörja sina föräldrar och syskon på lönen, men som också är en typisk ungdom som faller för frestelser och har det där oskyldiga, ursäktande kroppsspråket inför alla överordnade. Man anar dock redan en riktig "Ratatouille"-historia här då kökschefen vill se honom sparkad medan Fru Löwander älskar hans matlagning. Suzanne Reuter passar för övrigt utmärkt som mamman som alltid får sin vilja igenom och som verkar veta allt som försiggår i barnens liv med glimten i ögat.
 
 
Manuset är smart uttänkt redan från början. Genom att försätta historien i denna restaurang kan de berätta något om samhället på den tiden utan att kosta på sig stora och öppna inspelningsplatser där allt måste se tidsenligt ut. På krogen återfinns nämligen alla samhällets klasser och karaktärer och alla dessa scener är uppbyggda i en studio i Göteborg.
 
Det låter ofta mer avskräckande än inbjudande när en serie kan passa hela familjen, men jag tror verkligen att den här gör det. Den speglar allt från festglada och impulsiva ungdomskärlekar, till det slitsamma arbetslivet, till den mogna åldern. Med så många karaktärer att introducera tar det lite för lång tid innan historierna kommer igång, men efter det är det en snabb och modern historialektion som underhåller.
 
Det finns inte mycket ont att säga efter ett av tio avsnitt och det ska helt klart bli spännande att se om den lyckas hålla uppe intresset en längre tid. SVT och Viaplay har nämligen redan beslutat att göra två säsonger, vilket visar på deras övertygelse.
 
"Vår tid är nu" kommer först att ha premiär på SVT  den 2 oktober och sedan hamna på Viaplay ett år senare.
| 30 juni 2017 20:00 |