Marvel och mindfulness är kanske inte två ord som man genast sammankopplar med varann. Men inför inspelningen av fantasy-äventyret ”Doctor Strange” tog studion hjälp från ett oväntat håll, för att lära skådespelarna expandera sina sinnen och upptäcka magin i att bli mer medveten.
Vi pratade med buddhistmunken Gelong Thubten om hur han hjälpte Tilda Swinton, Benedict Cumberbatch och de andra att hitta ett inre lugn under hektiska inspelningsdagar.
- Jag tror att det är rätt revolutionerande att ha med en munk på en filminspelning som mediterar med skådespelarna oh med regissören. Jag är imponerad av att Marvel valde att gå den vägen, och jag assisterade dem gärna där jag kunde, berättar Gelong Thubten för MovieZine.
- Jag var på inspelningen som mindfulness-konsult, och guidade skådespelarna i mindfulness emellan tagningarna. När de till exempel ställde om kameran gick vi åt sidan för att ägna oss åt mindfulness ihop. Det är en form av meditation, och den får skådespelarna att behålla fokus. Men speciellt när den här filmen handlar om sinnets makt och kraften i meditation, så var det viktigt att autentiskt förkroppsliga den processen. Jag var glad att få vara en del av det, så att de verkligen fick meditera och inte bara imitera meditation.
Vad tyckte skådespelarna om det?
- De älskade det. Så fort de hade paus jagade de rätt på mig: ”Jag har tio minuter över, kan vi meditera?” De tyckte det var väldigt användbart. Lugnande, fokuserande men också viktigt som en del av förberedelsen inför rollen de spelade. Filmen rör vid tanken på att expandera sinnet. Och vad jag älskar med den här filmen är att den visar att alla har kraften att expandera sina sinnen. Det är inte som andra superhjältefilmer där du antingen är en superhjälte eller inte. Den här filmen säger att vi alla är superhjältar innerst inne. Det är också meditationens budskap, eller hur? Att vi alla har obegränsad potential i våra sinnen.
Men vi får tyvärr inga magiska krafter av meditation.
- Nej, vi får inga magiska krafter, så filmen är en slags fantastisk tolkning av den processen. Men om vi mediterar kan vi på ett sätt forma vår verklighet, för att få ett mer positivt eller mer fruktbart liv.
Så hur jobbade du med skådespelarna?
- Jag diskuterade mycket med Tilda kring hennes roll. Till exempel om vad det innebär att vara ”The Ancient One”, vad det innebär att träna människor, vilket är vad hennes karaktär gör. På inspelningen handlade det också om att vara på plats hela tiden, och så fort det fanns tid mellan tagningarna gick vi åt sidan, jag satt ner med dem och gjorde en guidad meditation för att hjälpa dem komma ”in i zonen”. Efteråt kunde de gå tillbaks och ställa sig framför kameran med rätt inställning.
- Det var också väldigt intressant att kunna meditera i en rörig miljö. En filminspelning är otroligt högljudd och stressig, förutom när kamerorna rullar. Det var en utmaning. Men det är något jag försöker sträva efter, att få in meditation på alla möjliga ställen, där man vanligtvis inte förväntar sig att hitta det.
Hade du någon påverkan på Tildas karaktär?
- Det kan jag inte påstå, men genom våra samtal fick hon säkert en idé om vad meditationsträning kan göra. Det kan ha hjälpt henne att tänka kring rollerna som lärare och student. Och mer specifikt betydelsen av medkänsla och acceptans hos en lärare. Det var koncept som vi pratade om.
Är det någon skillnad mellan meditation och mindfulness?
- Nej, de är egentligen samma sak. Ordet ”mindfulness” används mycket nuförtiden, för det blir klart att det inte är något religiöst. Det är en träning av hjärnan som överskrider religiösa gränser. Därför har det blivit så populärt. Därför älskar jag det jobb vi gjorde. Vi knöt det inte till buddhism, vi jobbade bara med sinnet och det är ju något universellt. Självklart har dessa metoder sina djupa rötter i urgamla traditioner som buddhism. Men de går att applicera var som helst.
Hur hamnade du i det här jobbet?
- Tilda frågade efter mig. Hon bad studion att ta in mig, studion blev överlyckliga, och det flöt bara på naturligt. Vi kände varann sen tidigare. Jag har varit buddistmunk i 24 år på ett kloster i Skottland. Jag har lärt ut i många år. Jag lär ut mindfulness i företagsvärlden, men också inom socialtjänsten, på fängelser och sjukhus. Studion kände till vad jag hade gjort innan, så det gav dem viss insikt i vad jag gör och hur jag jobbar.
Som buddhistmunk, får du ofta chansen att gå på bio och se Marvelfilmer?
- Inte än, men nu när jag sett ”Doctor Strange” kanske jag borde se de andra också! (skratt)
Foto: Tony Bartholomew
Mindfulness: så gör du
Det är inte bara upptagna skådespelare som kan finna mindfulness intressant. Gelong Thubten menar att det är något för alla: "Om alla bara hittade några minuter om dagen för att finna inre ro, skulle världen bli en bättre plats. Livet kan lätt bli rätt hektiskt och galet. Om vi inte ger våra sinnen lite ro, kommer vi bara bli uppätna av all stress. Och det är inte hälsosamt."
1. Hemligheten är att försöka hitta ögonblick för mindfulness under dagens gång. "Det är toppen om du kan göra 5-10 minuter på morgonen, strukturerad mindfulness. Men också ostrukturerad mindfulness - under dagens gång kan du ha små stunder för dig själv. När du tvättat händerna, när du dricker te, eller sitter ner eller reser. Gör det till en vana. En vana som kan ersätta känslan av att vara stressad och hektisk."
2. Försök tänka på det många gånger under dagen. "Ta ett ögonblick för att hitta ro. Ge dig själv lite ro. Bli medveten om din kropp, eller din andning, eller din gång. Det handlar om att släppa huvudet och tänka på kroppen istället. Att vara här och nu."
3. Det kan vara användbart att bli ”mindful” och medveten när man till exempel sitter fast i trafiken eller står i kö. "Vid såna tillfällen reagerar kroppen vanligtvis med stress. Men om du kan byta ut det mot mindfulness, så sätter du kroppen och sinnet i motsatt reaktion, vilket är en känsla av lugn och ro", säger Gelong Thubten.
"Doctor Strange" har biopremiär på fredag.