Film

Skribent

Martin Persson

6 juli 2024 | 16:00

30-åriga "Forrest Gump" har en imponerande användning av specialeffekter

Mer än vad man kan tro.
Robert Zemeckis tokhyllade drama från 1994 är en härlig mix av genrer. Allt från ett hjärtvärmande drama, en välskriven komedi, till en Vietnamkrigsfilm och en high school-romans. Den flerfaldigt Oscarsvinnande filmen imponerar lika mycket idag, 30 år senare och är en film man gärna ser om många gånger.
 
Med dess stora omfång av genrer till ära är det kanske även intressant att veta att Zemeckis, känd för sina tidigare framgångar i mer effekt-baserade filmer som ”Vem satte dit Roger Rabbit” och ”Tillbaka till framtiden”, även utvecklade en hel del imponerande effekter också i detta drama.
 
I videon nedan ges en intressant analys på hur filmen inte bara digitalt satte in Tom Hanks karaktär Forrest i klipp med historiska figurer såsom John Lennon och presidenterna Kennedy, Johnson och Nixon, utan hur man också kunde skapa illusioner av mer proportionsenliga bakgrunder och även den kända öppningsscener med fjädern:
 
 
Är du sugen på att se om Forrest Gump så visas filmen hos Filmstaden i deras klassikerprogram den 23 juli. Filmen streamar även hos Netflix.
| 6 juli 2024 16:00 |