Film

Skribent

Alexander Svensson

30 maj 2024 | 16:35

Viggo Mortensen dammar av sitt "Sagan om Ringen"-svärd för nya filmrollen

Ännu en gång får Anduril lysa upp filmduken.
Viggo Mortensen är sannolikt mest känd för sin roll som Aragorn i “Sagan om Ringen”-trilogin. Tydligen är det en erfarenhet som kommer väl till pass även sisådär 25 år senare: Viggo har nämligen kunnat använda Aragorns svärd Anduril i sin nya westernfilm “The Dead Don’t Hurt”.
 
“The Dead Don’t Hurt” handlar om kärleksrelationen mellan en fransk-kanadensisk kvinna och en dansk ranchägare i USA, och hur de bägge påverkas när inbördeskriget bryter ut. De flesta westernfilmer behöver inte svärd, men i “The Dead Don’t Hurt” var det tydligen nödvändigt för en scen med en riddare, och Viggo hade ju Anduril liggandes sedan äventyren i Midgård. Han berättar för GQ:
 
Viggo Mortensen som Aragorn med Anduril i "Sagan om konungens återkomst".
 
- Jag letade efter svärd, och det fanns några bra, och jag tänkte, “tja, det kanske hade varit bra att använda det jag hade, för det är riktigt bra. Men jag visste att jag var tvungen att be om lov…”
 
Således öppnade Viggo kontaktlistan i telefonen och slog en signal till Peter Jackson:
 
- Så jag frågade Peter Jackson om det var okej, och han sa “Är det väldigt viktigt i berättelsen?” Jag sade, “nej, det är det inte faktiskt. Du ser det knappt, men någon kommer säkert göra det.” Han sade att det var okej med honom, men att jag skulle fråga filmbolaget. Så jag kontaktade dig och de tyckte att det var lugnt. De insåg att det inte var nödvändigt, att det inte skulle dra så mycket uppmärksamhet. Och de var väldigt trevliga och gav oss tillåtelse. Det är skälet till att vi gjorde det, för att det kändes rätt.
 
 
Viggo Mortensen fick med andra ord ringa runt en hel del, men han verkar känna att det var värt det. Och ett kul easter-egg blir det ju iallafall. “The Dead Don’t Hurt” är regisserad och skriven av Viggo Mortensen, som dessutom spelar ena huvudrollen, har komponerat musiken (!!), och alltså även varit ansvarig för (en bit av) rekvisitan. Snacka om mångsysslare.
 
Andurils cameo i “The Dead Don’t Hurt” kanske inte blir det sista “Sagan om Ringen”-relaterade som Mortensen gör i framtiden. Igår kunde vi rapportera att han är öppen för att återvända som Aragorn i kommande "The Hunt for Gollum".
| 30 maj 2024 16:35 |