Film

Skribent

Alexander Svensson

17 juli 2024 | 16:30

Viggo Mortensen dömer ut blockbusters: "är sällan bra"

Mortensen förklarar varför han inte gjort mer storfilm efter "Sagan om ringen".
Viggo Mortensen blev ansiktet för en av historiens största filmhjältar i en av historiens främsta blockbustertrilogier när han spelade Aragorn i Peter Jacksons “Sagan om ringen”-trilogi. Sedan dess har det dock inte blivit fler enorma franchiseprojekt för Mortensen, som hållit sig mer till indiefilm och drama.
 
I en ny intervju med Vanity Fair har Mortensen avslöjat varför han inte har gjort mer storfilm sedan “Sagan om ringen” - det har tydligen med manusens kvalitet att göra.
 
Rollen som Aragorn i "Sagan om ringen"-trilogin gjorde Viggo Mortensen världskänd.
 
- Jag letar inte riktigt efter eller undviker någon form av genre eller budget. Jag letar bara efter intressanta berättelser. Det spelar ingen roll för mig vilken genre det är eller vad budgeten är eller vem som gör den. Jag skulle aldrig göra en film bara för att den eller den regisserar. Det måste handla om berättelsen. Och huruvida jag tycker att jag passar för karaktären, det är alltid viktigast.
 
Han fortsätter:
 
- Det är så det är med franchises. Om någon kom till mig med film X, den tredje delen eller den nionde, och jag tyckte att karaktären var jättebra och ville spela karaktären och trodde att jag hade något att tillföra, då skulle jag göra det. Jag är inte emot det. Men de är sällan särskilt bra. Jag menar, i mitt tycke är de inte så välskrivna. De är ganska förutsägbara. Sen är det såklart en annan sak om jag får slut på pengar.
 
 
Viggo Mortensen har med andra ord inget emot blockbusters - han tycker bara att den generella manuskvalitén inte är så hög. Huruvida man håller med om det eller inte är subjektivt, men det har allt funnits en och annan storfilm sedan “Sagan om ringen” med starkt manus (Mortensen kanske inte erbjöds en roll i just de filmerna dock?).
 
Det finns dock en potentiell öppning för Mortensen att återvända till den franchise han faktiskt redan är en del av: “Sagan om ringen”. Andy Serkis jobbar som bekant på nya filmen “The Hunt for Gollum”, och Mortensen har uttryckt att han är öppen för att återvända, givet att just manuset är bra (eller om han, som han säger ovan, får slut på pengar).
| 17 juli 2024 16:30 |