Film

Skribent

Paul Dakwar

3 juni 2024 | 05:00

Stordramat kring "Waterworld" ledde till filmens magplask

Kevin Costner är återigen aktuell med en film som han både regisserar och skådespelar i. Därför tar MovieZine en titt på filmen som blev en svart prick i hans skådespelarkarriär.
Kevin Costner är inte bara en väletablerad skådespelare, men han är inte så dum i regissörstolen heller. Med succéer som “Dansar med vargar”, “Open Range” och “Budbäraren” har Costner gjort ett namn för sig som regissör, vilket är varför många väntar med spänning på att se hans kommande film “Horizon: An American Saga”. 
 
Men ibland har Kevin Costner haft en tendens att vilja bli lite för involverad i produktionen och regin, även i filmer som han egentligen bara skådespelar i. I alla fall om man i mitten på 90-talet frågade regissören Kevin Reynolds. Costner och Reynolds hade fram till 1995 väldigt många samarbeten tillsammans, men en viss postapokalyptisk vattenfilm tärde så hårt på deras vänskap att det dröjde nästan sjutton år tills de kunde samarbeta igen.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Kevin vs. Kevin

 
“Waterworld” (1995) är en postapokalyptisk science fiction-film regisserad av Kevin Reynolds, med Kevin Costner i huvudrollen. Filmen utspelar sig i en framtid där alla isberg har smält och nästan hela jordens yta är täckt av vatten. Människor bor på improviserade flottar och båtar, och både färskvatten och jord är extremt sällsynta resurser.
 
Filmen blev känd för sina produktionsproblem och höga kostnader och var under sin tid den dyraste filmen som producerats. Filmen blev en flopp i både kritik och i kassa, men med tiden har "Waterworld" ändå fått en kultstatus. 
 
Till en början var projektet tänkt som en relativt lågbudgeterad "spaghettiwestern på vatten" av de ursprungliga manusförfattarna Peter Rader och David Twohy. Men när Kevin Costner och Kevin Reynolds blev involverade ökade projektets omfattning och ambition dramatiskt.
 
Filmens omfattande omtagningar och kontinuerliga omskrivningar av manuset bidrog ytterligare till kaoset och kostnaderna. Pressen ökade och likt dramat i “Mad Max: Fury Road” var filmproduktionen bakom “Waterworld” också en läxa i hur säkrare försiktighetsåtgärder måste tas när man filmar en dyr produktion som är både fysiskt och psykiskt utmanande.
 
Flera olyckor skedde under inspelningen, inklusive nära döden-upplevelser för skådespelare och besättningsmedlemmar, vilket ökade spänningarna mellan Costner och Reynolds och kulminerade i att Reynolds lämnade projektet och Costner tog över regissörsuppdraget, varpå Reynolds skulle ha sagt: "Kevin borde bara spela i filmer som han själv regisserar. Då får Kevin jobba med  både sin favoritskådespelare och regissör", enligt Entertainment Weekly.
 
Filmen blev dessvärre en flopp, och Reynolds och Costner samarbetade inte på ett långt tag. Det var inte förrän någon gång på 2010-talet som de grävde yxan och samarbetade igen för miniserien “Hatfields & McCoys”, en western som, ironiskt nog, handlar just om en fejd mellan två personer och deras respektive familjer. I en intervju med Entertainment Weekly kring miniserien, berättade Costner kort om deras försoning.
 
– Vi hade våra olikheter. Det händer, särskilt när insatserna är så höga som de var med “Waterworld”. Men ur eld kommer stål. Och jag har alltid haft en stark tro på honom (Reynolds) som regissör, berättar Costner.
 
| 3 juni 2024 05:00 |