Film

Skribent

Alexander Kardelo

5 september 2024 | 15:30

Will Smith stäms på 17 miljoner kr för sci-fi-filmen från 2019

Har "Gemini Man" snott idén från en bok?
2019 års sci-fi-rulle "Gemini Man" kan vara ett plagiat. Det påstår iallafall författaren Kissinger Sibanda, som släppte en snarlik roman år 2012.
 
I Sibandas bok "The Return to Gibraltar" finns en afro-amerikansk protagonist som blir klonad och används i ett tidsrese-program utan sitt medgivande. Författaren ska själv ha nämnt Will Smith som ett förslag till huvudrollen när han marknadsförde boken, skriver In Touch Weekly.
 
Han ska också ha pitchat boken för en av Will Smiths stuntmän. Sibanda stämmer nu både Skydance och Paramount Pictures, samt Will Smith själv, och kräver 1,7 miljoner dollar (17 miljoner kronor) i skadestånd. Beloppet är 1 procent av filmens intäkter på 173 miljoner dollar.
 
"Gemini Man" följer Smith som en före detta lönnmördare som jagas av en yngre, klonad version av sig själv. Manus till "Gemini Man" skrevs redan på 90-talet och Hollywood har försökt få till filmen i 20 års tid innan Ang Lee intog registolen.
 
Den kränkte författaren menar att filmskaparna passade på att stjäla av hans idéer så som "teman, intriger, karaktäriseringar och kulturella undertexter från boken" för att kunna få till "Gemini Man" efter många års försök.
| 5 september 2024 15:30 |