Film

Skribent

Andreas Samuelson

23 augusti 2024 | 03:00

”X-Men”/”Star Wars”-skurken Ray Park fyller 50 år - därför älskar han att spela ond

Den skotska skådespelaren etablerade sig som filmskurk med roller som Darth Maul i ”Star Wars” och Toad i ”X-Men”. Idag fyller han 50 år.
Ray Park föddes i Skottland och växte upp i Storbritannien där hans pappa introducerade honom för kampsport. Han flyttade till Malaysia som tonåring för att förbättra sina kunskaper och och tävlade i flera turneringar runtom i världen.
 
Så småningom började han agera stuntman och filmdebuten kom i ”Mortal Kombat Annihilation” (1997) där han gjorde stunts åt Robin Shou och James Remar. Han var den huvudlösa ryttaren i Tim Burtons "Sleepy Hollow" (1999).
 
 
Detta ledde i sin tur till den ikoniska rollen som Darth Maul i ”Star Wars: Episod I - Det mörka hotet” (1999), där hans röst dock dubbades av Peter Serafinowicz. Hans fysik imponerade dock så pass att han fick en annan skurkroll i en annan stor franchise, nämligen som Toad i ”X-Men” (2000).
 
 
När han intervjuades av IGN inför ”X-Men” pratade han om skillnaderna mellan rollerna och vad som lockar med att spela skurk:
 
- Åh, man vet aldrig, kanske i min nästa film spelar jag en superhjälte. Det stör mig inte, för skurkar är kul. Jag vet inte vad det är med skurkar. Men när jag spelar Toad tänker jag inte: "Jag är genomond." Med Darth Maul är han ond hela vägen - du måste tänka ondska. Toad är lite annorlunda på ett sätt, men fortfarande hotfull.
 
 
Han har därefter haft biroller i kalkonen ”Ballistic” (2002), TV-filmen ”Slayer” (2006), kampsportsrullen ”The King of Fighters” (2010), skräckfilmen ”Jinn” (2014) och actionfilmen ”Accident Man” (2018). Han hade även cameoroller i biografin ”What We Do Is Secret” (2007) och komedin ”Fanboys” (2009).
 
 
Han gjorde en mer anonym franchise-roll som ninjan Snake Eyes i ”G.I. Joe: The Rise of Cobra” (2009), en roll han upprepade i uppföljaren ”G.I. Joe: Retaliation” (2013). Han har även medverkat i TV-serier som ”The Legend of Bruce Lee” (som Chuck Norris), ”Heroes” och ”Nikita”. Han återvände som Darth Maul i ”Solo: A Star Wars Story” (2018) och serien ”Star Wars: The Clone Wars” (han klipptes dock bort ur "Obi-Wan Kenobi").
 
Grattis på 50-årsdagen, Ray Park!
 
Du kan följa honom på Instagram-kontot @iamraypark:
 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RVD (@therealrvd)

 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hektikcollections (@hektikcollections)

 
| 23 augusti 2024 03:00 |