På ytan är Kingsman en klassisk herrmodebutik i Londons finare kvarter. Bakom fasaden döljer sig en topphemlig organisation med de mest välklädda agenterna i Storbritannien. När de väl försett sig med oklanderliga kostymer och alla de gadgets man kan önska sig, är det de som röjer undan världens hot innan 007 ens hunnit blinka.
Men ett fall går tokigt och en död kollega behöver ersättas. Agent Harry Hart hittar en otippad kandidat i förorten. Eggsy är den oborstade tonårsslyngeln med taggarna utåt men ett gott hjärta. Motvilligt skickas han på hård träning där sex unga och lovande kadetter ska testas för det lediga jobbet (för övriga fem förefaller extremt stor risk för död).
Regissören Matthew Vaughn är på sitt bästa ”Kick-Ass”-humör när han serverar ännu en fartfylld serietidningsdoftande historia, sprungen från Mark Millars (troligen lite störda) hjärna. Filmen är en uttalad James Bond-pastisch, där de gamla filmernas anda genomsyrar mycket av storyn och miljöerna. Här finns också plats för humor med den rätta glimten i ögat, utan att kompromissa på actionscenernas tyngd. En särskilt våldsam och galen slagsmålsscen lär bli omtalad.
Colin Firth, denna brittiska institution, är som klippt och skuren för rollen som stilig gentlemannaspion och gör sig oväntat bra i actionscenerna. Hans torra sätt matchas väl av självsäkre nykomlingen Taron Egerton, som nog kan ses som en oslipad diamant även i verkligheten. Trots att Firth är affischnamnet är det i slutändan Egerton som bär upp filmen på sina axlar. Rollerna lär rulla in efter den här, var så säkra.
Och vad vore en agentfilm utan en galning med en larger-than-life-plan att krossa världen? Samuel L. Jackson spelar Valentine, ett tekniskt geni som kidnappar svenska prinsessor (!) och försöker zombifiera världen med mobilsignaler. Här kunde man haft nytta av en skådespelare med mer pondus. Jackson liknar en karikatyr från en tecknad film, som nog känns tillräckligt skruvad men aldrig särskilt farlig. Tack och lov för hans henchwoman, en tystlåten kvinna med sylvassa benproteser, som hör till filmens mest minnesvärda inslag. Som en akrobatisk cyborg klyver hon itu folk hon inte gillar. Och så serveras årets värsta (eller bästa?) produktplacering till publikens förtjusta skratt.
I slutändan är det Matthew Vaughn (senast aktuell med ”X-Men: First Class”) som överraskar mest. När gick han och blev en av vår tids coolaste filmskapare? Medan såna som Zack Snyder, J.J. Abrams och Joss Whedon sålt sig till något själlösa franchiser, tar han sig an på ytan bekanta historier och gör dem till något eget, nytt och enormt underhållande. Hör upp, filmnördar: all hail the king!
Ja, jag vet, det är bara januari. Men inte är det för tidigt att utnämna ”Kingsman: The Secret Service” till en av årets coolaste filmer?