Okja 2017
Synopsis
Flickan Mija riskerar allt för att stoppa ett mäktigt, multinationellt företag från att kidnappa hennes bästa vän, ett jättelikt djur som heter Okja. Vi får följa Mija på en världsomspännande resa där hennes horisonter vidgas på ett sätt som ingen skulle önska sina barn: Den tuffa verkligheten bakom genmodifierad mat, globalisering, ekoterrorism, och mänsklighetens besatthet med image, märkesvaror och att framhäva sig själva.
Info
Originaltitel
Okja
Digitalpremiär
28 juni 2017
Språk
Engelska, Koreanska
Land
USA
Distributör
Netflix
Längd
Vacker vegetarianpropaganda
Ett storslaget fantasiäventyr som är fantastiskt underhållande och fint. ”Okja” är en charmig, rolig och tankeväckande familjefilm som dock inte är direkt lämpad för de yngsta, men kommer roa många andra.
Att den Netflixproducerade filmen ”Okja” är med och tävlar i Cannes, har rest ett och annat ögonbryn hos traditionalisterna. Dock får man tänka utanför boxen när man fyller 70 år och det gör ju festivalen i år.
Sydkoreanen Bong Joon Ho, mannen bakom filmer som ”The Host” och ”Snowpiercer”, har skrivit och regisserat denna gulliga och visuellt spektakulära saga, med väldigt dystra toner mellan raderna.
Filmen är inte lätt att kategorisera då det innanför dess ramar ryms ungefär lika mycket komedi och fars som djuplodat drama och action. Just det ger filmen visserligen extra poäng i nytänkande, men riskerar samtidigt att göra den en aning svårgripbar för delar av publiken, och framförallt blir det svårt att säga vem som dess tilltänkta målgrupp egentligen är.
Sydkoreanen Bong Joon Ho, mannen bakom filmer som ”The Host” och ”Snowpiercer”, har skrivit och regisserat denna gulliga och visuellt spektakulära saga, med väldigt dystra toner mellan raderna.
Filmen är inte lätt att kategorisera då det innanför dess ramar ryms ungefär lika mycket komedi och fars som djuplodat drama och action. Just det ger filmen visserligen extra poäng i nytänkande, men riskerar samtidigt att göra den en aning svårgripbar för delar av publiken, och framförallt blir det svårt att säga vem som dess tilltänkta målgrupp egentligen är.
Filmen är en sorts platonisk kärlekssaga mellan en flicka och hennes husdjur.
Okja är en av alla genmanipulerade supergrisar av storlek större flodhäst och har vuxit upp med Mija, en liten tjej som bor uppe i de koreanska bergen med sin farfar. Mija och Okja är bästa vänner och hänger verkligen ihop i vått och torrt. En dag ändras dock allt när Mirando Corporation, som en gång skapade Okja för att bli billig mat åt folket, kommer för att hämta ”hem” henne. Men Mija är inte den som tänker ge upp sin vän så lätt och påhejad av en djurrättsgrupp reser hon till andra sidan jordklotet för att rädda sin livskamrat.
I huvudsak handlar alltså filmen om omaka men ack så stark vänskap och utspelas med den korrumperade och sviniga (på fler än ett plan) köttindustrin som bakgrund. Filmen kommer samtidigt med viktiga budskap om hur resurserna på jorden bör fördelas och uppmanar oss konsumenter att tänka till. Detta är ovanligt i en film för yngre men desto viktigare för oss alla att ta del av.
En blek och lätt läspande Tilda Swinton spelar den svala och kalkylerande Lucy Mirando som är VD för det hjärtlösa företaget med avsikt att massproducera billigt kött. Och hon är givetvis perfekt i rollen. Hennes kollega, den excentriske zoologen Dr. Johnny Wilcox spelas av en energisk Jake Gyllenhaal som är skönt rolig, fast kanske inte lika övertygande. Visserligen är det väldigt kul att se honom göra slapstick och härja runt som jag aldrig sett honom göra innan, men det är gravt överspelat oh inte alltid befogat. Till viss del är det förvisso förlåtligt att tänja ut uttrycken, då både hans liksom Swintons karaktär är karikatyrer, fast det känns som att Gyllenhaal ibland nästan har lite för roligt själv, på bekostnad av en hel del trovärdighet.
I övriga roller kan bland annat den alltid sevärde Paul Dano, Steven Yeun från "Walking Dead" och Lily Collins ses. Unga talangen Seo-Hyun Ahn spelar Mija och lyckas på ett oväntat övertygande sätt skapa en relation med en jätte till djur som till större delen är datoranimerad.
”Okja” är en annorlunda och väldigt fin film som absolut förtjänar sin publik. Det är lite ojämnt mellan varven och jag känner stundom att humorn borde ha skruvats upp lite, för att sedan plötsligt känna att den kunde ha tonats ner. Denna ambivalens är lite störande för helhetsupplevelsen och jag hade önskat att Ho bestämt sig för att ta det åt endera hållet.
I slutändan är detta trots vissa skavanker, en väldigt härlig och hjärtevärmande film som jag utan tvekan tycker väldigt mycket om.
Skriv din recension
Användarrecensioner (1)
Om vi ska gå direkt till sensmoralen av filmen så verkar den vara mot GMO men ENBART om man tänkt äta av det. Enligt filmen tycks det vara så att GMO (genmanipulering) är okej så länge man ska hoppa omkring i skogen och leka med det genmanipulerade djuret. Då tycks det bara vara välkommet och gulligt, eftersom djuret är så intelligent. Jag undrar vad man hade blandat denna gris med, med tanke på att den var så fruktansvärt smart. En nära gissning är naturligtvis människa, vilket gör filmen ännu mer vidrig. Vad blir det om man käkar människa blandad med gris? Och det här ligger ändå närmare i tiden än vad man kan tro, till exempel läste jag i illustrerad vetenskap nyligen att man gjort grisar med människohjärtan. Uuuuuuwwww superäckligt. Vi måste passa oss för sånt här, ta det på allvar och aldrig acceptera att man blandar djurraser eller djur med människor. Tyvärr tycker jag att filmen ifråga romantiserar detta blandande.
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu