Kingdom Hospital 2004
Synopsis
Stephen Kings tolkning av Lars von Triers "Riket": Handlingen utspelar sig på ett hemsökt sjukhus i Lewiston, Maine, som byggts på platsen för en ödesdiger fabriksbrand under inbördeskriget, där många barn dog. Tv-serie från 2004 i 13 delar.
Info
Originaltitel
Kingdom Hospital
Seriepremiär
3 mars 2004
Digitalpremiär
3 mars 2004
Antal säsonger
1
Antal avsnitt
13
Avsnittslängd
Språk
Engelska
Land
USA
Åldersgräns
15 år
SÄSONG
1
SÄSONG
1
01
Thy Kingdom Come
2004-03-04
02
Death's Kingdom
2004-03-11
03
Goodbye Kiss
2004-03-18
04
The West Side of Midnight
2004-03-25
05
Hook's Kingdom
2004-04-01
06
The Young and the Headless
2004-04-09
07
Black Noise
2004-04-16
08
Heartless
2004-04-23
09
Butterfingers
2004-04-30
10
The Passion of Reverend Jimmy
2004-06-25
11
Seizure Day
2004-07-02
12
Shoulda' Stood in Bed
2004-07-09
13
Finale
2004-07-16
Skriv din recension
Användarrecensioner (1)
Jag har nu tittat på Stephen Kings bearbetning av Lars von Triers kultförklarade skräckserie “Riket” och ska nu med denna recension berätta vad jag tyckte, men först lite om handlingen.
Det synska mediet Sally Druse (Diane Ladd) låtsas vara psykiskt sjuk för att få bli inlagd på det jordbävningsdrabbade sjukhuset Kingdom Hospital i tron att sjukhuset är hemsökt. När Sally upptäcker att själen hos en liten flicka har tagit fäste i sjukhusets korridorer måste Sally ta reda på varför hon inte har gått över till andra sidan och för att göra det måste hon på något sätt ta reda på hur hon kan övertyga sjukhuspersonalen om att tro på det övernaturliga. Annars kommer de övernaturliga jordbävningarna att förstöra sjukhuset och allt i dess väg. Hennes bundsförvant blir så småningom bland annat en konstnär (Jack Coleman) i koma som har valts ut av den mystiska jättemyrsloken Antubis för att hjälpa henne på sin färd med att uppnå sitt mål.
Handlingen kan tyckas vara något snurrig till en början innan man kommer riktigt in i serien. Men det grundläggande är en flicka som varit med om hemska saker och hennes budbärare ifrån dödsriket som har antagit formen av en jättemyrslok med namnet Antubis. Myrsloken Anubis är någon man möter i gränslandet mellan liv och död. Har man levt ett dåligt liv så ser kanske Antubis skräckinjagande ut, men har man levt bra liv så skulle han uppenbara sig som en vänlig husdjurslik varelse som förverkligar dina drömmar.
Vid tillfället då Stephen King upptäckte Lars von Triers danska skräckserie "Riket" levde han i samhället Boulder där det fanns en videobutik. I videobutiken fanns en filmbox med von Triers serie. Stephen King såg den och blev helt tagen av hur läskig och samtidigt rolig den var. Hans första tanke var att han måste fixa rättigheterna till serien, omforma den och amerikanisera den. Lars von Trier som var ett stort fan av Stephen King blev överlycklig när han fick höra att Stephen King ville ta sig an serien. Stephen King behöll alla karaktärerna och bashandlingen. King hade en medarbetare med namnet Richard Dooling som var författaren till boken "White Mans Grave". En bok som pga författaren Richard Doolings kunskaper kring medicin var väldigt trovärdig. Stephen King hade läst boken och blev imponerad. De slog sig ihop för att skriva manuset till Kings version av "Riket". Och på den vägen är det. Resultatet blev den 15 timmar långa tv-serien "Kingdom Hospital".
En karaktär som lades till var karaktären Peter Rickman som råkade ut för en hemsk olycka där han blev påkörd av en van medan han var ute och joggade vid vägkanten. Den händelsen baseras på något som Stephen King själv har råkat ut för som han har återkommit till i en del av sina böcker vilket gör det hela mer personligt. Händelsen förankrar storyn till viss del med verkligheten och ger skådisarna ett fönster att titta in igenom och därmed använda Stephen Kings erfarenheter som redskap för sitt arbete med gestaltandet.
Sammanfattningsvis så blir det en i det hela en bra version av Lars von Triers riket som levereras. Det hela blir som en slags mix av serierna Cityakuten och Twin Peaks. Man får precis som i den danska versionen följa ett gäng underliga karaktärer på ett hemsökt sjukhus. Även i den versionen stod en flicka ifrån andra sidan i fokus. Hon behövde hjälp av en äldre kvinna med synska förmågor att ta sig vidare till efterlivet. Den mest karaktäristiska egenskapen som Stephen Kings tolkning har fått är myrsloken Antubis som får figurera som en slags länk till dödsriket och en beskyddare för de som står för godheten.
Amerikaniseringen är tydlig framför allt i seriens humor. Men det funkar. Man får en spännande och läskig historia om hur svårt det kan vara att kommunicera med andevärlden, tro på det de har att säga och att låta det väga tyngre än vetenskapen. Att Stephen King väver in sin egna nära döden upplevelser gör bara serien ännu mer spännande och fångar mig som tittare. Samt gillar jag att Stephen King har satt sin prägel på manuset. Han leker med folks skräck för sjukhusmiljöer, väver in en spökhistoria och en humoristisk prägel. Samt förflyttar han serien till sin egen värld fylld med referenser till sina egna verk. Jag tycker att Lars von Trier kan vara nöjd med Kings version. Så jag ger serien "Kingdom Hospital" en fyra av fem möjliga i betyg.
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu