La Palma 2024-

Action Äventyr Drama
Norge
Spanska
Norska
La Palma poster

Synopsis

Denna miniserie på fyra avsnitt berättar historien om en norsk turistfamilj på Kanarieöarna. Den lokala vulkanen aktiveras och hotet om en mega-tsunami ökar. Kommer familjen att överleva sin resa till solen?
Ditt betyg
3.0 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
La Palma
Seriepremiär
12 december 2024
Digitalpremiär
12 december 2024
Antal säsonger
0
Antal avsnitt
0
Språk
Spanska , Norska
Land
Norge

Recensent

Jonatan Blomberg

12 december 2024 | 15:00

Spännande naturkatastrof helt enligt mallen

RECENSION. Norska produktioner om naturkatastrofer har länge imponerat i sin ambition. Men när vi under en solsemester i La Palma möts av nästa katastrof, så är handlingen nästan lika irriterande att följa som imponerande att betvittna.
Manusförfattaren Harald Rosenløw-Eeg ("The North Sea") har redan tagit ambitiösa naturkatastrofer på film till Norge genom "Jordbävningen" (2018) och "Vågen" (2015), då båda gångerna med Kristoffer Joner i rollen som Kristian Eikfjord. Den här gången blir det i form av en Netflix-miniserie som Harald tar oss på solsemester med en helt annan familj, för att fira jul på Kanarieöarna - specifikt på ön La Palma. 
 
Det är sjunde året på raken som Jennifer (Ingrid B. Berdal), Fredrik (Anders Baasmo) och deras tonårsbarn Sara och Tobias flyger ned till La Palma för att fira jul. Det här året är familjen däremot lite i gungning, med upprepade bråk och missförstånd som följd.
 
Naturkatastrofer på film eller i tv-serier låter ofta oss tittare följa med genom "katastrofen" ur en familjs kamp att överleva hemskhetern, eller genom någon galen "ropar gärna varg"-forskare som för en gång skull har rätt och har problem att varna resten av världen.
 
"La Palma" använder sig av båda dessa berättarknep samtidigt. Utöver den norska familjen på solsemester, så får vi även följa Marie Ekdal (Thea Sofie Loch Næss) som är en ung geolog som arbetat nere på La Palma i snart en månad. Hon och hennes bror firade 20 år tidigare jul i Thailand när tsunamin slog till. En verklig katastrof som resulterade i att över 220 000 människor förlorade sina liv. 
 
Jag har lite svårt att bestämma mig för huruvida det känns osmakligt att använda en verklig katastrof som drabbade så många, som referens här i handlingen. Kanske skulle alla ändå dra samma liknelser till händelserna i den här serien? Men i "La Palma" så förlorade Marie i alla fall sina föräldrar i den katastrofen, vilket verkar ha varit en drivande faktor till varför hon givit sig in i sitt nuvarande yrke. 
 
Handlingen i "La Palma" är baserad på verklig forskning, där det på riktigt finns en oro över att en gigantisk del av ön (ungefär lika stor som Manhattan) riskerar att brytas loss och glida ned i havet. Vilket skulle resultera i enorma tsunamis över hela Atlanten, men allra störst skulle den givetvis vara runt Kanarieöarna. Som med all forskning kring sånt som ännu inte har inträffat, så finns det mängder av teorier för varför det här inte skulle kunna ske på ett så katastrofalt sätt. 
 
Och i "La Palma" är ekonomiska katastrofer i form av minskad turism och potentiell panik vid utrymning av befolkningen långt mer verkliga än teoretiska sådana. Så givetvis får Marie kämpa i en nästan omöjlig uppförsbacke med att övertyga andra forskare och beslutsfattare om vad hon misstänker vara på gång att ske på ön. 
 
Miniserien består av endast fyra avsnitt på ungefär 45 minuter vardera. Jag förstår verkligen inte varför? Den här längden hade fungerat mycket bättre som en något tajtare långfilm, där stora delar av semesterfamiljens handling gärna hade fått ryka. Jag förstår givetvis att vi tittare behöver någon att bry oss om när den oundvikliga katastrofen väl sätter igång, men det hade räckt gott och väl med Marie och hennes kollegor.
 
För det är när vi börjar hoppa mellan semesterfamiljen och Marie som "La Palma" gång på gång tappar fart och nollställer spänningen. Särskilt faktumet att familjen känner någon på norska Utrikesdepartementet, vars politiskt färgade chefer enbart är intresserad av vad tidningarna kommer skriva om departementets agerande - snarare än att försöka rädda så många liv som möjligt. 
 
Det finns även en helt otroligt dum del av serien som utspelar sig på en polisstation. Sådär så man nästan bara vill stänga av och logga ut från Netflix för all framtid. Lyckligtvis tittade jag vidare ändå.
 
Det sista avsnittet (och vissa sekvenser även i de tidigare avsnitten) är nämligen rent visuellt snudd på otroligt imponerande, särskilt för att komma från en skandinavisk produktion. Den korta speltiden på serien totalt gör troligtvis att många kommer sitta kvar och se klart hela serien i ett svep. Även fast man kommer störa sig på hur folk beter sig, så lär man stanna kvar för spektaklet. Och det skulle inte förvåna mig det minsta om "La Palma" (likt norska "Troll") blir en av Neflix mest populära icke-engelskspråkiga titlar på länge.
 
För om du bara är ute efter en naturkatastrof-serie som inte kräver så mycket av dig som tittare för att hänga med i handlingen, så följer "La Palma" mallen av alla andra katastrofproduktioner som kommit före den. Men möjligtvis med något mer imponerande (och fler i antalet) actionsekvenser än vi är vana vid. Ett faktum som räcker långt. 
 
Hela "La Palma" finns nu tillgänglig hos Netflix.
| 12 december 2024 15:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera La Palma
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu