La Casa de Papel: Korea 2022-

Action Deckare Mysterium
Sydkorea
68 MIN
Koreanska
La Casa de Papel: Korea poster

Synopsis

En koreansk remake av den populära spanska tv-serien "La Casa de Papel". När Nordkorea och Sydkorea återförenas så skapas en ny gemensam valuta, vilket gjorde de rika rikare och de fattiga fattigare. Någon som kallar sig för "Professorn" har däremot kommit på en extremt detaljerad plan för en heist, som ska göra honom och hans team rika.
Ditt betyg
2.0 av 1 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Money Heist: Korea - Joint Economic Area
Seriepremiär
24 juni 2022
Digitalpremiär
24 juni 2022
Antal säsonger
1
Antal avsnitt
12
Avsnittslängd
Språk
Koreanska
Land
Sydkorea
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Episode 1
2022-06-24
02
Episode 2
2022-06-24
03
Episode 3
2022-06-24
04
Episode 4
2022-06-24
05
Episode 5
2022-06-24
06
Episode 6
2022-06-24
07
Episode 7
2022-12-09
08
Episode 8
2022-12-09
09
Episode 9
2022-12-09
10
Episode 10
2022-12-09
11
Episode 11
2022-12-09
12
Episode 12
2022-12-09

Recensent

Charlotte Brange

27 juni 2022 | 10:00

Copy + paste av spännande heistsuccé

Fenomenet “La Casa de Papel” (“Money Heist”) ynglar av sig i en likväl spännande bankrånsheist signerat av ett numera förenat Korea. Det är däremot synd att historien alltför noggrant följer den redan utstakade vägen istället för att helt och hållet våga bjuda på något nytt och fräscht.
Vår remake av den spanska succéserien “La Casa de Papel” tar vid i ett nytt Korea där krig och spänningar numera (nåja, vill tyckas) vara ett minne blott. Dagens uppdelning i Nord- och Sydkorea är på väg att lösas upp och istället har området Joint Economic Area uppstått - ett slags limbo som fungerar som ett historiskt landmärke över nationernas förening, men även där den nya gemensamma valutan ska produceras. Serien vill på så sätt snabbt blinka till även dagens Koreaspänningar (ett seriekoncept som på senare år gjorts framgångsrikt i till exempel “Crash Landing on You”) medan den samtidigt på något vänster lyfter fram Sydkoreas progressiva ställning i dagens värld genom bland annan att de första orden som sägs handlar om musiksensationella K-pop.
 
Vår första huvudkaraktär som snart kommer att presenteras som “Tokyo” (ja, de har samma täcknamn som i originalet) får här en backstory som tuff nordkoreansk militärtjej som hamnar i kriminalitet genom ren och skär desperation. Hon spelas av en välcastad Jeon Jong-seo, lysande i en av 2020 års bästa psykologiska thrillers “The Call”. I valet mellan ren prostitution eller slavgöra rekryteras “Tokyo” till ett omaka heistgäng lett av en man som kort och gott kallar sig “Professorn”. Planen är att iscensätta ett omfattande gisslandrama där de inblandade kommer att få lägga tassarna på otaliga kassavalv av pengar och förmögenheter, genom att helt enkelt printa sina egna pengar.
 
Originalet “La Casa de Papel”, med den engelska titeln “Money Heist”, blev vid premiären 2017 en riktig kioskvältare. Troligtvis känner du igen de Dalì-inspirerade maskerna i kombination med röda fångdräkter från ett eller annat Halloweenparty. I den koreanska versionen är Dalì utbytt mot en mask djupt rotad i koreansk kultur - en så kallad Hahoe-mask från Andongområdet. Masken är en symbol för kritik mot samhällets mäktigaste men blandar även in ett humorelement tack vare det stora (ifrån det här perspektivet, något sarkastiska) leendet.
 
Att krydda med mer samhällskritik i den här versionen är smart, även om fokus i mångt och mycke hamnar på ren och skär spänning och underhållning. Likt “Squid Game” lyfts frågor kring landets, eller snarare de separata ländernas, klassklyftor och de frustrerade känslor detta kan medföra, och inte minst vilka spår som ett krig sätter. Teamet får var och en sin bakgrundstoria, den ena mer intressant än den andra vilket också avspeglar sig i de fortgående spänningarna sinsemellan. Dynamiken är däremot stundtals rätt ojämn, och den har i vissa fall bytt ut föregångarens råa och avskalade bitar i förmån för humorelement. Men det mynnar ut i vilken typ av serie man föredrar - inslagen är trots allt väl valda och kommer trots allt fungera bra för en tittare som är van vid genreöverskridande och charmiga K-draman.
 
Det är initialt lätt att tro att serien endast enkelspårigt handlar om de maskprydda tjuvarna, men vi får likväl följa både de gisslan samt polisens hårda motdrag för att både skydda och rädda de mer eller mindre oskyldiga som tillfångatas. Medlaren sinsemellan spelas av veteranen Yunjin Kim, som vi i västvärlden kanske främst känner igen från snurriga paradisön “Lost” (2004). Spänningen mellan vilka som verkligen är de riktiga ‘bad guysen’ blir allt mer påtagligt desto mer vi får lära känna våra karaktärer - “La Casa de Papel” har trots allt blivit ett fenomen tack vare de välmålade genidragen att det kan dölja sig mer bakom masken än bara ett oskyldigt ansikte.
 
Har du inte sett den spanska föregångaren “La Casa de Papel”? Grattis, då kommer den här historien kännas betydligt mer originell än för oss som redan suttit sig igenom det här en gång. Visserligen är de tillagda anpassningarna till ett modernt Sydkorea mer än bara intressanta, men “La Casa de Papel: Korea” hade, trots att det givetvis är engagerande och välgjort, vunnit på att göra sin egen grej. Men ambitionerna finns här, och förhoppningarna finns att “La Casa de Papel: Korea” kan hitta sin identitet i vad som troligtvis kommer att följas av minst en andra säsong.
| 27 juni 2022 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera La Casa de Papel: Korea
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu