Mythic Quest 2020-
Synopsis
Komediserie som utspelar sig bland skaparna på en tv-spelstudio.
Info
Originaltitel
Mythic Quest: Raven’s Banquet
Seriepremiär
7 februari 2020
Digitalpremiär
7 februari 2020
Antal säsonger
3
Antal avsnitt
30
Avsnittslängd
Land
USA
SÄSONG
1
2
3
SÄSONG
1
SÄSONG
2
SÄSONG
3
01
Pilot
2020-02-07
02
The Casino
2020-02-07
03
Dinner Party
2020-02-07
04
The Convention
2020-02-07
05
A Dark Quiet Death
2020-02-07
06
Non-Player Character
2020-02-07
07
Permadeath
2020-02-07
08
Brendan
2020-02-07
09
Blood Ocean
2020-02-07
10
Quarantine
2020-05-22
11
Everlight
2021-04-16
Överraskande tolkning av det klassiska sitcom-formatet
En komedi om den hektiska arbetsmiljön hos en framgångsrik spelstudio, från skaparna bakom ”It's Always Sunny in Philadelphia” och ”Community”, låter som en solklar fullträff. ”Mythic Quest” är ett potpurri av olika stilar som ibland överraskar mer än den underhåller.
Rob McElhenney är framförallt känd från långköraren ”It’s Always Sunny in Philadelphia”, som han både skrivit och innehar en av huvudrollerna i. När nyheten kom att Rob skulle skapa en ny serie, tillsammans med en av manusförfattarna bakom ”Community”, lät det som att Apple hade fångat en viktig pjäs i det eskalerande streamingkriget.
Serieskaparnas båda tidigare serier är kända för en vrickad humor och utmanande stil, som varit nyskapande i det annars ganska likartade sitcom-landskapet. Med avsnitt som ”The Gang Gets Racist” och ”The Gang Finds a Dumpster Baby” har man utmanat vad en komedi tillåts prata om och sättet man bygger upp ett skämt på. ”Mythic Quest” går dock inte i samma fotspår, utan liknar mer en traditionell arbetsplatskomedi i samma stil som exempelvis ”30 Rock”.
”Mythic Quest” handlar om en spelstudio som skapat ett av världens största multiplayer-spel. Studion leds av den excentriske kreatören Ian, spelad av Rob McElhenney själv, som har en inspirerande men självcentrerad ledarstil och ofta ställer till det för sina medarbetare. Som motpart har han arbetshästen Poppy, en ambitiös programmerare som är mer ordentlig än social. Dynamiken mellan de två frontfigurerna känns igen från otaliga sitcoms, där en ordningsam och torr person korsar vägar med en slarvig och avslappnad person. Ser man på, de har något att lära av varandra även i denna serie!
Runt Ian och Poppy finns en högst kapabel ensemble av småknasiga karaktärer: En pengahungrig och sociopatisk ekonom som arbetar med att generera intäkter i spelet, en mesig producent som brottas med att få Ian och Poppy att hålla sams och en avdankad gammal science fiction författare som håller låda om sin storhetstid. Handlingen drivs framåt av de udda konstellationer av karaktärer som hamnar i obekväma situationer tillsammans. Vad händer till exempel när den gamla och smårasistiska författaren umgås med den moderna, homosexuella speltestaren? Det är väntat, men också roligt.
Mitt i det mycket linjära berättandet gör ”Mythic Quest” något väldigt oväntat. Man släpper riktigt intressanta specialavsnitt. Specialavsnitt kan annars vara ett sätt för serieskaparna att frångå huvudberättelsen utan att egentligen tillföra något, ett sätt att fylla ut säsongen. Så är inte fallet här. Specialavsnitten skiljer sig fundamentalt i både ton och stil. De tillför en djupare förståelse för vad berättelsen handlar om och gör det på ett mycket originellt sätt.
I första säsongen handlar specialavsnittet om skaparna bakom spelstudion och hur de började sina karriärer inom spelindustrin. Andra säsongen fördjupar istället en av huvudkaraktärernas bakgrundshistorier. Dessa extralånga avsnitt liknar mer ett djupgående drama och håller så pass hög individuell kvalité att de skulle kunna ses även av folk som inte sett något annat avsnitt i serien. Det här greppet är annorlunda, överraskande och otroligt välgjort.
”Mythic Quest” är svår att beskriva. En traditionell amerikansk sitcom med lustiga karaktärer som förs samman genom sitt arbete, som stundvis briljerar med intressanta och genre-brytande grepp. Serien kanske inte är det största dragplåstret till Apple TV+, men om du redan är prenumerant bör du verkligen ge den en chans.
Skriv din recension
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Mythic Quest
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu