The Defenders 2017-
Synopsis
I Marvel’s The Defenders får vi följa Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage och Iron Fist – fyra hjältar med ett gemensamt mål: att rädda staden New York. Detta är historien om fyra ensamvargar, tyngda av sina egna personliga utmaningar, som inser att de faktiskt blir starkare tillsammans.
Info
Originaltitel
The Defenders
Seriepremiär
18 augusti 2017
Digitalpremiär
18 augusti 2017
Antal säsonger
0
Antal avsnitt
0
Språk
Engelska
Land
USA
Handfallen superhjältesamling
Äntligen har det blivit dags för Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage och Iron Fist att slå sina påsar ihop. Men är Marvels Netflix-hjältar verkligen starkare tillsammans?
Efter två år och fem säsonger har det äntligen blivit dags för Marvels mer jordnära Avengers-installation att ställa sig sida vid sida. Netflix och Marvels megasatsning med superhjältar i streamingform har visat sig bjuda på både höga toppar och djupa dalar under sina skildringar av Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage och Iron Fist. Men kanske skulle det visa sig att våra hjältar faktiskt är starkare tillsammans?
I ”The Defenders” tar vi vid ganska kort efter händelserna i ”Iron Fist”. Danny Rand (Finn Jones) och Colleen Wing (Jessica Henwick) är på jakt efter The Hand efter deras ödeläggelse av Dannys gamla hemvist K’un-Lun. Letandet tar dem tillbaka till New York City där de snabbt ramlar över våra andra hjältar som på ett eller annat sätt vävs in i The Hands många utsträckta fingrar. Matt Murdock (Charlie Cox) har lagt sin dräkt på hyllan efter Elektras död, Jessica Jones (Krysten Ritter) försöker återhämta sig efter händelserna med Kilgrave och Luke Cage (Mike Colter) är nyutkommen från fängelset och vill återvända till att städa upp i Harlem. Alla dras de in i det konspiratoriska nätverk som är The Hand och efter några etablerande avsnitt får vi snart hela gänget samlat.
Den främsta positiva faktorn med ”The Defenders” är att stor del av tiden läggs på att skildra våra olika hjältar – vilket gör att vi slipper utfyllnadshistorier med tråkiga konferensrum och tradiga flashbacks. När vi nu har fyra huvudkaraktärer att fokusera på istället för bara en blir det ett mycket bättre driv i avsnitten. Dessutom har man i denna säsong gjort det briljanta valet att endast göra den åtta avsnitt lång – till skillnad från tretton som de tidigare säsongerna legat på. I flertalet av de tidigare säsongerna har det verkligen märkts av att man inte riktigt lyckats fylla ut avsnittslängden på ett bra sätt. Men här hålls allt väldigt koncist och det är bara att hoppas på att produktionsgänget själva också ser fördelarna i detta och fortsätter med konceptet.
Det korta formatet till trots hjälper det tyvärr inte att storyn känns en aning andefattig. The Hand har utgjort en stor del av de tidigare serierna och även om det är naturligt att ha dem som the big bad i denna säsong så går det inte att undvika att det känns en aning gjort. Hur många gånger orkar vi egentligen höra Madame Gao och Stick prata om sina olika ideologier i försök att snärja våra hjältar åt olika håll. Lyckligtvis får vi ett nytt tillskott i och med Sigourney Weaver som utgör ringledaren i The Hand. Tyvärr får hon inte särskilt mycket att göra även om hon sannerligen gör det bästa av det hon har. Istället är det Elodie Yungs återkomst som Elektra som nog glänser starkast på skurkfronten. Som ett av de bästa elementen i den andra säsongen av ”Daredevil” är det kul att se henne användas på ett bra sätt även här.
Världsbyggandet når uppenbarligen sin kulmen i ”The Defenders” och det är befriande att se att man fokuserar på den enskilda världen i Netflix-universumet istället för att knyta an det till Marvels filmuniversum – vilket denna del ska vara en del av men som man inte gjort något betydande med än. Karaktärer från alla de fyra huvudhjältarnas kretsar vävs in här och det fungerar lyckligtvis utan att kännas för krystat. Överlag fungerar karaktärsdynamiken bra – även om det är uppenbart styltigt i början finner våra hjältar med tiden sin plats och det ska bli spännande att se hur de utvecklas efter detta. Dock hade man nog gärna sett mer intressanta interaktioner dem emellan. Luke Cage och Iron Fist har ett kort men intressant utbyte om vitt privilegium – vilket ligger oerhört nära i tiden – men dialoger som denna förekommer allt för sällan.
Även actionsekvenserna är helt klart underhållande – men man kan inte undgå att tänka på hur mer lekfullt det kunde vara. Luke Cage får uppenbarligen de konceptuellt mest underhållande fightingbitarna – men man saknar mer samspel mellan de olika hjältarna där de förenar sina krafter. Visst kommer vi kanske få se det längre fram men det är en känsla som lämnar en lite tom under serien.
På det stora hela lyckas således ”The Defenders” att förena sina hjältar på ett bra sätt, men det finns tydliga tecken på att Marvel och Netflix inte lyckas ta detta hela vägen. Trots en kortare säsong finns de segdragna narrativa elementen fortfarande kvar – och tyvärr saknar serien sekvenser som fått flera av de tidigare serierna att lyfta.
Skriv din recension
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Defenders
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu