The Falcon and the Winter Soldier 2021

The Falcon and the Winter Soldier poster

Synopsis

TV-serie som fokuserar på hjältarna Falcon och Winter Soldier från Marvels cinematiska universum.
Ditt betyg
3.0 av 63 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
New World Order
2021-03-19
02
The Star-Spangled Man
2021-03-26
03
Power Broker
2021-04-02
04
The Whole World Is Watching
2021-04-09
05
Truth
2021-04-16
06
One World, One People
2021-04-23

Recensent

Anders Eklöf

23 april 2021 | 14:00

Ingen revolutionerande men underhållande superhjälteserie

Serien "The Falcon and the Winter Soldier" bjuder på minst lika bombastisk action som på film, samtidigt som den utforskar ämnen som Marvel inte rört vid tidigare. Trots det imponerar den inte överdrivet mycket.
Efter "WandaVision" som verkligen visade att Marvel är villiga att ta sina berättelser till nya, annorlunda och spännande höjder ger de oss "The Falcon and the Winter Soldier", som istället går en mer traditionell väg samtidigt som den inte är rädd för att utforska intressanta teman. 
 
Serien utspelar sig ett halvår efter att halva jordens befolkning fått komma tillbaka efter att hjältarna besegrade Thanos i slutet av "Avengers: Endgame", i en värld i kris utan en Captain America eller något superhältelag att förlita sig på. Här möter vi Sam "Falcon" Wilson och James "Bucky" Barnes, som har hanterat situationen på olika sätt. Medan Sam försöker hjälpa sin syster att starta upp familjen gamla fiskeföretag igen, tampas Bucky med sitt mörka förflutna. 
 
När terroristorganisationen The Flag Smasher med den unga kvinnan Karli Morgenthau (Erin Kellyman) i täten börjar kräva rättvisa för de som fått ta konsekvenserna av att miljontals människor försvann i fem år och sedan plötsligt kom tillbaka, är det upp till Sam och Bucky att ta upp kampen igen. Mitt i allt ihop anställs en helt ny Captain America vid namn John Walker (spelad av Wyatt Russell), som inte verkar ha helt rent mjöl i påsen. 
 
Det som gör "The Falcon and the Winter Soldier" intressant är att den visar ett Marvel-universum där allt inte nödvändigtvis är svart och vitt. Samtidigt som "skurken" Karli är redo att göra nästan vad som helst för att hjälpa de svaga i samhället, får vi möta en helt annan Captain America än den vi är van vid som även han är beredd att gå över de moraliska gränserna för att nå sina mål. Ibland går vändningarna visserligen att se på långt håll och en del budskap är en aning övertydliga, men för det mesta är jag tillräckligt engagerad för att vilja se mer. 
 
Serien är även minst lika actionladdad och snygg som filmerna och visar upp en hel del riktigt imponerande och gastkramande scener, även om det verkligen inte är det som gjort störst intryck på mig. Istället är serien som bäst just när den är mer jordnära och utforskar hur superhjältarna och de vanliga människorna har påverkats av händelserna i "Avengers: Infinity War" och "Avengers: Endgame". De sex cirka en timmes långa avsnitten låter oss även komma karaktärerna närmare än vad en film någonsin tillåter, vilket förstärks av riktigt bra skådespelarinsatser från framförallt Erin Kellymans unga men starka skildring av Karli och den briljanta Wyatt Russell som USA:s nya och oberäkneliga superhjälte. Vi får även återse Baron Zemo från "Captain America: Civil War" (Daniel Brühl), den här gången som en charmig antihjälte (som gärna dansar på klubben). 
 
Precis som "WandaVision" kräver även den här serien ganska mycket förkunskap från sin tittare, då det gäller att man har koll på händelser och karaktärer från tidigare Marvel-filmer för att hänga med. På ett vis är det en del av charmen med MCU, att de har förtroende för sina tittare och att det finns en komplex värld att referera till utan att det tenderar att sluta som billiga blinkningar till nostalgikerna (hej, "The Mandalorian"). Å andra sidan kan det ibland bli lite rörigt och svårt att hålla koll på alla trådar, så pass att jag behövde pausa och googla vissa karaktärer några gånger eftersom det var åratal sedan jag såg dem på film senast. När minnet väl är tillbaka är det dock mest härligt med alla referenser och återseenden. 
 
I slutändan är "The Falcon and the Winter Soldier" ingen revolutionerande Marvel-serie, utan mer ett underhållande och stundtals svajigt sidospår som lägger viktiga byggstenar för universumets framtid. Personligen gillade jag den mer experimentella "WandaVision" mycket mer, då den här serien mest känns som vilken Marvel-film som helst i tv-format, även om den gör en del intressant och utforskar tidigare outforskade marker på djupet. Kemin mellan Sam och Bucky är heller aldrig riktigt lika övertygande som skaparna vill att den ska vara, samtidigt som jag bryr mig starkare om mer komplexa karaktärer som Karli och John Walker. Serien är bra och tematiskt spännande, men samtidigt är en stor del av att jag gillar serien att den är en del av något större, på gott och ont.
 
| 23 april 2021 14:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (4)
4
Kul att de introducerar en ny karaktär av klass och dennes resa fram var på intet sätt rak men väldigt trevligt att den fick plats. Den har sin plats i serietidningarna och karaktären fick en bra plats även här. Antagonisterna har ett syfte som jag kan tycka håller i rätten och det blir därför intressant att se utvecklingen. Nu är varken Falcon eller Winter soldier några flashiga karaktärer men när man vet vad de har att jobba med för karaktärer så är det här ändå ett bra val. Det är kanske lite mindre action än vad man hoppats på och storyn blir lite spretig emellanåt men som helhet uppskattade jag den. Den brottas med en verklighet som är omkastad och vi fick se delar av den som tillförde något
Läs mer
3
Inget speciellt. Ett snepp neråt i jämförelse med WandaVision.
Läs mer
2
Det mest spännande var när de fixade båten. AM försöker men annars är det mest meh, alldeles för tråkig tyvärr
Läs mer
Visa fler
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu