Film

Skribent

Paul Dakwar

19 april 2024 | 16:00

Visste du att Alex Garland skrev en av 90-talets mest hyllade romaner?

Alex Garland anses vara en skicklig filmskapare, både som regissör och manusförfattare. Men visste ni att han också är författare till en av 90-talets mest hyllade romaner?
Alex Garland är tillbaka med en film som återigen har fått alla att prata. “Civil War” anses vara välskriven och en film som talar till alla, oavsett hur långt ut man befinner sig på det politiska spektrumet.
 
En film kan vara visuellt tilltalande, men ett bra manus är vad som får en tittare engagerad i berättelsen. Inte konstigt att Alex Garlands filmer har den kvalitén, då han inte bara är en manusförfattare, men också en romanförfattare. Och han är inte bara författare till vilken bok som helst, utan författaren till boken som sedan blev en succéfilm med Danny Boyle som regissör. Boken heter “The Beach”!
 
Ja! Den “The Beach”! Filmen som inspirerade backpackers världen över är baserad på en bok av Garland!
 
I filmen ser vi en ung Leonardo DiCaprio som söker efter den ultimata stranden och det perfekta paradiset. Han får höra talas om en gömd strand på en avlägsen ö i Thailand och bestämmer sig för att ge sig iväg dit. När han och hans nya vänner äntligen når stranden upptäcker de att det inte är någon vanlig idyll. Konflikter uppstår och paradiset visar sig vara betydligt mer komplicerad och farlig än de först trodde.
 
Både boken och filmen utforskar teman som äventyr, sökandet efter det perfekta livet och de mörka sidorna av mänskligt beteende. Garland-esque i ett nötskal.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Boyle och Garland har haft många samarbeten tillsammans, där Garland har varit manusförfattare till filmer som Boyle regisserat, inte minst “28 dagar senare” och “Sunshine”. Garland har också skrivit andra romaner, som “The Tesseract” och “The Coma”.
 
Har du sett eller läst “The Beach”?
 
| 19 april 2024 16:00 |