Serie

Skribent

Thomas Linnaeus

30 maj 2023 | 22:00

“Lost” kantades av rasism - “De vita karaktärerna skulle vara hjältar”

“Burn It Down” är namnet på boken som gör en djupdykning i produktionen av “Lost”. Här avslöjar författaren att miljön bakom serien var rasistisk.
I en ny bok från Maureen Ryan avslöjar författaren att allt inte gick till som de skulle på produktionen av “Lost”. Vanity Fair har publicerat en del av boken och här har Ryan intervjuat flera skådespelare och manusförfattare som jobbade på TV-serien som intygar att miljön var problematisk.
 
Harold Perrineau (“Oz”, “The Matrix”-uppföljarna) var med under de två första säsongerna av “Lost”. Här spelade han Michael Dawson och i boken säger skådespelaren att han var bekymrad över sin karaktärs relation till sin son:
 
- Jag kan inte spela ytterligare en person som inte bryr sig om försvunna svarta pojkar. Detta främjar bara myten om att ingen bryr sig om dem, inte ens svarta pappor, säger Perrineau.
 
En anonym manusförfattare berättar att de fick instruktioner om att de vita karaktärerna Locke (Terry O’Quinn), Jack (Matthew Fox), Kate (Evangeline Lilly) och Sawyer (Josh Holloway) var “hjältarna”. Alla andra var karaktärer som “ingen brydde sig om” och de kunde få scener på en annan strand.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Harold Perrineau och Malcolm David Kelley första säsongen av "Lost".
 
Producenterna Damon Lindelof och Carlton Cuse pekas ut som orsaken till miljön bakom produktionen. Efter två säsonger sparkades Perrineau från serien och Lindelof sägs ha sagt “han kallade mig rasist, så jag sparkade den idioten” efter att skådespelaren blivit uppsagd.
 
En annan svart karaktär i serien var Mr. Eko som också skulle skrivas ur serien. Enligt manusförfattaren Monica Owusu-Breen, ska Cuse velat döda honom på samma sätt som svarta män blivit lynchade i USA:
 
- Carlton sa något i stil med: “Jag vill hänga honom från det högsta trädet. Gud, om vi bara kunde skära av hans kuk och trycka ner den i halsen på honom”. Då svarade jag: 'Du kanske vill dämpa lynchbilden, så att du inte förolämpar någon. Och jag var väldigt arg, berättar Owusu-Breen.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Adewale Akinnuoye-Agbaje som Mr. Eko i "Lost".
 
I boken kommenterar Lindelof själv anklagelserna, och manusförfattaren samt producenten ger ett ganska dunkelt svar och skyller på tokenism i Hollywood, vilket innebär att man i en homogen grupp symboliskt inkluderar en person för att göra grupper mer inkluderande.
 
- Tokenismen i Hollywood är vad jag såg i branschen vid den tiden. Så jag tänkte, okej, så länge det finns en eller två författare som inte ser ut och tänker exakt som jag, då är jag okej. Jag lärde mig att det var ännu värre, säger Lindelof.
 
Angående kommentaren “så jag sparkade den idioten”, så minns Lindelof inte att han skall ha sagt det:
 
- Vad kan jag säga? Förutom att det krossar mig att Harold upplevde situationen så. Och jag kan bara avstå från  händelserna som du beskriver ägde rum för 17 år sedan, och jag vet inte varför någon skulle hitta på det om mig.
 
Producenten Carlton Cuse har också uttalat sig om anklagelserna:
 
- Jag beklagar djupt att någon på "Lost" skulle behövt höra detta. Vad som ska ha hänt är mycket okänsligt, olämpligt och stötande. Det krossar mitt hjärta att höra det. Det är djupt upprörande att veta att det fanns personer som hade en så dålig erfarenhet av serien, säger Cuse.
| 30 maj 2023 22:00 |