Film

Skribent

MovieZine.se

8 maj 2013 | 21:01

15 saker du inte visste om Star Trek

Vem kom på Vulcanhälsningen, och heter det Trekkies eller Trekkers? "Star Trek"-fantasten Vian Tahir bjuder på 15 användbara fakta för dig som vill briljera på veckans biopremiär.

1. Det är ingen slump att NASA:s första rymdskyttel som skickades upp 1977 och tog sin sista färd 2012 döptes till Enterprise. Efter en brevkampanj från Trekkies till presidenten General Ford bad presidenten att rymdfärjan skulle döpas efter Star Treks USS Enterprise (NCC-1701).

2. Ritningar på Enterprise visar att det finns en bowlinghall med sex banor på däck 21. 

3. Originalserien hade inte mindre än tre första avsnitt. Pilotavsnittet "The Cage" som blev refuserat av NBC men senare arbetades in i avsnitten "The Menagerie I" och II, det andra pilotavsnittet "Where no man has gone before" som blev avsnitt nummer tre när serien sändes och "The man trap" som var det första avsnittet att sändas på NBC den 8 september 1966.

4. Varken Uhura, Kirk, Scotty, Sulu, Checkov eller Dr. McCoy var med i det första pilotavsnittet "The Cage". I det pilotavsnittet var Christopher Pike kapten precis som i filmen från 2009. Men hans försteofficer var då inte Spock utan den namnlösa Number One, spelad av Majel Barret.

5. Majel Barret-Roddenberry, gift med Gene Roddenberry, har varit med i alla Star Trek produktioner som gjordes under hennes livstid (fram till 2008). Hon syntes på skärmen som försteofficer i pilotavsnittet "The Cage", sjuksköterskan Christine Chapel och senare Doktor Chapel i orginalserien , Lwaxana Troi i "The Next Generation" och Ambassadör Troi i "Deep Space Nine". Men hon var även med när hon inte syntes på skärmen - som skeppsdatorns röst i originalserien, "The Next Generation", "Deep Space Nine", "Voyager", "Enterprise" och i de flesta filmerna. Hennes sista roll var rösten till skeppsdatorn i filmen från 2009, som hon spelade in bara veckor innan hon gick bort.

6. Nichelle Nichols var den första svarta kvinnan i amerikansk tv som hade en framstående roll som Uhura, ett av befälen på Enterprise kommandobrygga. Martin Luther King Jr. ansåg att Uhura var en viktig förebild för svarta barn och kvinnor i USA. Enligt Nichols ska han ha sagt att "Star Trek" var en av de få serier som han och hans fru Coretta lät sina barn titta på tack vare Uhura. NASA-astronauten Mae Jemison har sagt att Uhura var en av hennes inspirationskällor.

7. Den normbrytande kyssen mellan Kirk och Uhura i originalserien var egentligen skriven för Spock och Uhura. Men när William Shatner läste manuset ska han ha sagt "If anyone's going to be part of the first interracial kiss in television history, it's going to be me!" och så skrevs manuset om.

8. Klingonska Imperiet har en uttalad svuren dödsfiende - de söta fluffiga djuren Tribbles som förökar sig extremt snabbt. Tribblarna spred sig till Klingonska Imperiet efter ett spratt från Scotty som strålade ombord några på ett klingonskt skepp. Tribblarna förstörde så mycket av imperiets ekosystem att klingonerna bestämde sig för att utrota djuren. Klingonska krigare specialtränades och skickades ut för att leta upp och döda varenda tribble som existerade och en armada av klingonska skepp förintade tribblarnas hemplanet. När en del av besättningen från "Deep Space Nine" åkte bakåt i tiden tog de med sig tribblar tillbaka och återinförde tribblarna i galaxen.

9. Den kända repliken i öppningsmonologen "To boldly go where no man has gone before" kommer från en pamflett från Vita huset som publicerades 1958 för att få stöd för ett nationellt rymdprogram i USA. Monologen ändrades senare till det könsneutrala " to boldly go where no one has gone before."

10. Att vara den enda rödklädda som strålades ner till ett uppdrag på planeten innebar oftast en dödsdom i originalserien, 73% av de som dog i serien bar rött. Redshirt har blivit en popkulturreferens och använts i flera andra serier. Den uppmärksamme minns att Olsen som dog tidigt in i nytappningen från 2009 bar rött, en avsiktlig referens till originalserien.

11. Frasen "Beam me up, Scotty" som har spridits inom popkulturen sades aldrig på det sättet i TV-serierna eller filmerna. Det närmaste är när Kirk i filmen "Star Trek IV: The Voyage Home" säger "Scotty, beam me up".

12. Dr Leonard "Bones" McCoy är läkare, ingenting annat. Under originalserien förklarade han det 15 gånger (eller 11 beroende på hur ordagrant man räknar). I filmen från 2009 hinner McCoy säga det tre gånger:

"I don't need a doctor, damn it, I am a doctor!"
"I'm a doctor, Jim, I'm busy!"
"Damn it, man, I'm a doctor, not a physicist!"

13. Vulcanhälsningen uppfanns av Leonard Nimoy som spelar Spock i originalserien. Den är baserad på en gest som används inom judendomen som Nimoy lärde sig när han besökte sin synagoga som barn. Den nya Spock, spelad av Zachary Quinto, kunde inte göra hälsningen på egen hand och fick därför limma ihop fingrarna under inspelningarna av filmen från 2009. Inte heller William Shatner som spelar kapten Kirk i originalserien kan göra hälsningen, han knöt ihop fingrarna med fiskelina.

14. Det finns en stående fejd mellan Trekkies och Trekkers som handlar om just vad fansen ska kallas. Frågar du ett fan eller kallar någon för fel term kan du råka trampa på en öm tå. Trekkies hävdar att det är den rätta benämningen eftersom det är den seriens skapare Gene Roddenberry använde. Trekkers hävdar att Trekkies är en osmickrande benämning som använts av andra än Star Trek-fans och att trekkers är det ordet fansen själva använder. Men bara ett av dessa är med i Oxford dictionary - Trekkie.

15. Du kan prata klingonska, men inte hälsa på någon. Inför den tredje "Star Trek"-filmen konstruerade Dr. Marc Okrand språket med ungefär 1000 ord som samlades i ordboken The Klingon Dictionary och gavs ut 1985. 1991 bildades det Klingonska Språkinstitutet. Sedan dess har språket utvecklats av fans och Dr. Okrand har själv varit med i utvecklingen av språket. Numera går det att använda som ett vanligt språk, även om det är fåordigt och saknar hälsningsfras. Studieförbundet ABF har tidigare haft studiecirklar i klingonska.

Vian Tahir

| 8 maj 2013 21:01 |