Alla har vi känt till Buzz Lightyear, den levande actionfiguren, i många år. Tillsammans med cowboyen Woody utgör denna rymdjägare en älskvärd duo i Pixars allra första långfilm "Toy Story" från 1995, och tre uppföljare.
Nu är det dags för berättelsen om hjälten bakom leksaken. "Lightyear" är filmen som pojken Andy ska ha sett och blivit förtjust i. Regissören Angus MacLane och producenten Galyn Susman berättar för MovieZine om hur idén föddes:
- Vi har levt med Buzz länge och jobbat på flera av ”Toy Story”-filmerna. Jag tänkte att det vore en trevlig idé att föreställa sig en värld där Andy har sett en film som inspirerade leksaken. Det hände ofta att en mer seriös sci-fi-film fick en spinoff i form av en animerad serie, och sen kom leksakerna, säger MacLane.
- När jag blev klar med ”Hitta Doris” ville jag göra en film som jag själv hade velat se, och det här är den filmen. Jag ville utforska hans bakgrund men också göra ett renodlat actionäventyr som vore kul att jobba med och kul att titta på.
Det här är en annan version av karaktären Buzz - och en annan röst. Var det självklart för er att ersätta Tim Allen?
Angus: Ja, jag ville visa på två parallella spår. ”Toy Story” är något eget, den handlar om leksaken. Chris Evans var det perfekta valet för att gestalta actionhjälten. Han har styrkan men också sårbarheten, och en härligt sinne för humor med utrymme även för drama.
Man ser tydligt att ”Lightyear” kommer ur en stor kärlek till sci-fi-genren. Vilka var de rymdfilmer ni växte upp med och inspirerades av?
Angus: Självklart ”Stjärnornas krig”, ”Alien” och ”Aliens”, ”E.T”, ”År 2001”… De flesta som kom mellan 1977 och 1987 blev betydelsefulla för mig.
Hur svårt är det att gömma påskägg i rymden? Vilka bör vi hålla utkik efter?
Galyn: Det finns faktiskt ett påskägg i rymden! Håll utkik efter en specifik stjärnbild. Men vi har alla möjliga små påskägg. WALL-E finns med i ett par scener. Såklart även Pizza Planet-trucken.
Hbtq-representation i mainstream-filmer är långt ifrån självklart, men alltid fint att se. Även om det tyvärr kommer med en del negativa kommentarer och rubriker online. Men hur kom ni fram till karaktären Alisha, och historien om hennes fru och familj?
Angus: Jag ville att Buzz skulle ha någon som stod honom nära och som han hade en historia ihop med. Men jag ville att det skulle vara en slags familjerelation, som en storasyster, och inte en romantisk relation. Så när Buzz och Alisha blir separerade i början av filmen, hon stannar kvar på planeten och han ger sig ut på sina resor, så får vi se att hon börjar leva hans liv, medan han inte gör det. Så började hennes historia. Men att hon inte var ett kärleksintresse hjälpte oss, för när vi möter Izzy i andra akten ska vi inte tänka att ”aha, där får han en ny chans att möta kärleken”. Alisha var hans mentor, och sen skulle han bli mentor åt Izzy.
De här få scenerna stoppade också filmen från att visas i 14 länder. Var det värt det? Eller kan ni tänka er att klippa bort något?
Angus: Nej, jag tror inte vi kommer klippa bort något. Men det är synd att de inte får se filmen.
Galyn: Det är viktigt för oss att vi representerar så många människor som möjligt. Och det är viktigt att skicka ut ett budskap till barnen att de blir sedda och hörda.
”Lightyear” är den första Pixarfilmen på bioduken på över två år. Hur känns det?
Galyn: Väldigt spännande, tycker vi! Vi gör filmer som ska ses på stor duk. Och speciellt den här som lämpar sig för en gemensam upplevelse. Det är ett kul äventyr när man ser den på bio och kan dela upplevelsen med vänner och familj och främlingar. Det är en del av vad som gör filmen kul. Så vi har längtat efter att komma tillbaka på biograferna.
Har ni redan nu tankar på en uppföljare?
Angus: Åh, jösses… Vi försöker fortfarande andas ut.
Galyn: Du pratar med en snubbe som lider av enorm jetlag. Allt han kan tänka på i framtiden är sömn, haha!
Kanske en film om Woody?
Angus: Kanske det, men inte från oss. Jag tror vi är mer fascinerade av sci-fi-genren.
"Lightyear" går nu på bio.