Intervju

Skribent

MovieZine.se

7 mars 2014 | 18:01

Erik Skjoldbjærg lyfter fram ett norskt trauma

Inspelad i Uddevalla. Premiärvisad i Toronto. Belönad i Chicago. Fylld med Hollywoodstjärnor. Idag har den norska thrillern "Pionjär" biopremiär i Sverige. Möt regissören Erik Skjoldbjærg.

"Pionjär" utspelar sig under det tidiga 1980-talet, i början av den norska oljeboomen. Enorma olje- och gasfyndigheter upptäcks i Nordsjön och myndigheterna vill få upp fyndigheter genom att anlägga pipelines från 500 meters djup.

En professionell dykare (Aksel Hennie) har disciplinen, styrkan och modet att åta sig ett av världens mest farliga uppdrag. Men en plötslig, tragisk olycka förändrar allt. Hennie sänds ut på ett farligt uppdrag där han snart inte längre vet vem som drar i trådarna.

- Kärnfrågan i "Pionjär" är hur vi förändrar oss när vi står inför fyndet av något värdefullt. Oljefyndigheterna i Nordsjön förändrade den norska kulturen och samhället på samma sätt som när man hittade guld i Alaska på 1800-talet. Jag själv växte upp före oljan i en stark kollektiv mentalitet. Den förändrades i takt med rikedomarna till en individualistisk kultur, säger Erik Skjoldbjærg.

"Pionjär" är baserad på omfattande research av dykningarna och de följder de fick för de som dök hundratals meter ner. Det som inte varit möjligt tidigare.

- Norska intressen blandades med stora ekonomiska intressenter från framför allt USA. I Nordsjön blandades en cocktail av äventyrare, arbetarkultur, internationella företag på jakt efter pengar. 99 dykare och andra dog ute till havs under 1970-talet, det är ett norskt trauma, säger Erik Skjoldbjærg.

Erik Skjoldbjærg debuterade som regissör med publiksuccén "Insomnia" (1997). Filmen fick en amerikansk remake regisserad av Christopher Nolan. Skjoldbjærgs senaste film "Nokas" sågs av över en kvarts miljon på de norska biograferna och vann en Amanda (Norges Guldbagge) för bästa regi 2011.

Även "Pionjär" har tagits emot bra i Norge. Nästan 200 000 på bio, där 100 000 biobesökare är en publiksuccé. Den har också sålts till ett stort antal länder för biodistribution, bland annat USA, England, Frankrike och Tyskland.

I Sverige går den upp i ett mindre antal kopior i Grebbestad, Arvika, Strömstad och Torsby.

- Norska filmer har av tradition svårt att slå i Sverige, en svårighet som jag inte förstår. Publiken är inte van, har jag fått höra. Men "Pionjär" fick mycket god respons på Göteborgs Filmfestival, så jag är övertygad om att det finns ett intresse på bio också.

Text och bild: Gus Kaage, Film i Väst.
| 7 mars 2014 18:01 |