Intervju

Skribent

Ninna Bengtsson

22 januari 2023 | 15:00

Rolf Lassgård om sin rollfigur i "Händelser vid vatten": Jag kan bli irriterad men samtidigt vilja krama honom

Han är dubbelt aktuell i vår med Kerstin Ekmans ”Händelser vid vatten” på SVT och dramakomedin ”Andra akten” som går upp på bio i februari. För Rolf Lassgård är kärleken till film och skådespeleriet fortsatt starkt. – Det är lusten som driver mig, säger han.
Mörka norrländska skogar, öde myrmarker och en liten by mitt i väglöst land som skakas av ett mord. Filmatiseringen av Kerstin Ekmans kultklassiker och kriminalroman ”Händelser vid vatten” som nyligen hade premiär på SVT har hyllats av såväl tittare som kritiker.
 
Rolf Lassgård är uppvuxen i Östersund och kallar boken för ”ett nationalepos”. För några år sedan läste han in den som radioföljetong och han beskriver det som ”magiskt” att han fick frågan om att medverka.
 
– Det är en av mina absoluta favoritromaner. Jag är från Jämtland, så det var väldigt roligt att få göra rollen. Jag minns att jag läste boken när den kom ut och då var 70-talet fortfarande starkt i minnet. Jag var tonåring i början av gröna vågen och man såg med beundran på de här människorna som lämnade allt och flyttade ut i naturen i kollektiv. När jag läste om den nästan 30 år senare var det helt andra saker som jag fastnade för, som relationen mellan Birger och Annie, den äldre kärleken, och människans förhållande till naturen.
 
"Händelser vid vatten"-gänget samlat på bild: Mikael Marcimain, Asta Kamma August, Pernilla August, Magnus Krepper och Rolf Lassgård.

Serien på sex avsnitt är regisserad av Mikael Marcimain. Handlingen utspelar sig växelvis under två tidsepoker, 70-tal och 90-tal. I centrum står ett olöst mord på två tältande turister och de efterdyningar som händelsen får för människor i den fiktiva jämtländska byn Svartvattnet. Läraren Annie (spelad av Pernilla August som äldre och Asta Kamma August som ung) upptäcker morden när hon genar genom skogen tillsammans med sin dotter. Rolf Lassgård gör rollen som läkaren Birger som blir förälskad i henne.
 
– Jag kan bli lite irriterad på honom och samtidigt vilja krama honom. Han är en person som finner sig i sitt öde, men samtidigt försöker påverka det och det är en märklig motsättning. Det finns en fantastisk scen när han på ålderns höst träffar Annie i en bastu, han tror att han ska vara själv och har inte tagit med sig någon handduk och plötsligt sitter hon där. Från den stunden är det de två, en kärlekshistoria som blir alldeles för kort, säger Rolf Lassgård.
Pernilla August upptäcker ett mord i den jämtländska skogen
 
Naturen och skogen spelar en stor roll i ”Händelser vid vatten” som i mycket är en skimrande trolsk och mörk skildring av människans förhållande till sin miljö. Här syns hisnande vackra vyer från Arjeplog där serien spelades in, men det fanns en del utmaningar för filmteamet bland annat fick filmutrustning flygas upp med helikopter för att det var så otillgängligt, berättar Rolf Lassgård.
 
– Det finns ett vadställe som man korsar på väg upp till kollektivet. När vi spelade in på sommaren hittade man en väldigt bra plats med kanske tre decimeters vattendjup. Men det skulle vara samma på hösten och då hade vattennivån ökat med flera decimeter, så det var över en halv meter djupt. Det är inte något spelat att man ramlar, det gjorde jag några gånger och det var kallt.
 
För Rolf Lassgård själv har närheten till skogarna bytts ut mot öppna landskap och Skåneslätter. Efter skilsmässan från sin fru 2021 flyttade han från Gävle till Österlen.
 
– Det är en annan natur, men jag får ändå lite samma känsla. Jag har ett sommarhus i östra Skåne och ville prova på att bo här och bara ta det lugnt. Det är verkligen långt ute på landsbygden, men jag trivs bra.
 
Large 1b1f34489b67529608b5d447eb3fd9ed ha cc 88ndelser 20vid 20vatten 202
Landsbygden - en försåtlig idyll i "Händelser vid vatten"
 
Vi kommer även kunna se skådespelaren på vita duken i vår. I filmen ”Andra akten” som har premiär den 23 februari, återförenas han med Mårten Klingberg som regisserade ”Min pappa Marianne”. Det är en romantisk dramakomedi med släng av feelgood om mötet mellan två personer som utvecklar en nära vänskap och kärlek. Lena Olin spelar en av huvudrollerna och det är första gången de båda möts på bioduken.
 
– Det var verkligen jätteroligt. När vi provläste för de här rollerna så möttes vi över Atlanten på ett mycket märkligt sätt. Hon satt på ett hotellrum i New York och jag på ett ställe i Stockholm och vi skulle prova att spela ihop via videolänk. Jag kände redan då att det skulle bli bra, säger Rolf Lassgård.
 
Han gör rollen som skådespelaren Harald Skog som drabbas av en stroke efter en föreställning och måste genomgå rehabilitering. I det sammanhanget träffar han Eva (Lena Olin).
 
– Det är så deras möte uppstår. Två väldigt olika människor, en som är van vid att få som han vill och en kvinna som har vigt hela sitt liv åt att hjälpa andra och att finnas där för sin man. Det var just det mötet som var så fascinerande med manuset.
 
Svensk films finest - Rolf Lassgård och Pernilla August.
 
Det är svårt om näst intill omöjligt att sammanfatta Rolf Lassgårds karriär på några få rader. Han har spelat Lars Martin Johansson i Leif GW:s deckarsvit och Kurt Wallander men även i hyllade filmer som ”Jägarna”, Lars Molins ”Potatishandlaren, ”Under Solen” och ”Min pappa Marianne”. Som en av landets mest välrenommerade och populära skådespelare har han guldbaggenominerats sex gånger och vunnit två för ”Min store tjocke far” (1992) och ”En man som heter Ove” (2015). Och kärleken till yrket är fortfarande starkt.
 
Du har gjort så mycket, vad får dig att fortsätta?
 
– Lusten är nog det som driver mig. Men jag är ingen workaholic som måste jobba jämt. Nu har jag tagit det lugnt ett tag och inte spelat in något nytt sedan ”Kärleksbevis” var klar i april.  Manuset har stor betydelse, det är därifrån lustan kommer, och man väljer mycket efter magkänslan men samtidigt kan man bli bortskämd. Jag märkte det efter de stora utmaningarna som rollerna som Ove och Marianne innebar, efter dem fick jag förfrågningar om roller som utmaningsmässigt inte nådde upp till knävecken. 
 
När du väl är ledig, vad gör du då?
 
– Det har alltid varit väldigt konkreta saker, jag har ofta jobbat borta och veckopendlat mycket. Det har blivit att det finns en verklighet i jobbet och en verklighet hemma och när man kommer hem kopplar man bort allt annat. När jag bodde i Gävle och åkte över Dalälven bestämde jag att då slogs manuset igen. Det handlade mycket om att vara där när barnen var små och göra saker med dem och praktiska saker att ta igen. Den senaste tiden har jag hållit på och slipat, målat och renoverat upp sommarhuset här nere.
 
Kollar du själv mycket på film och tv?
 
– Ja en hel del. Jag tycker om både tv-serier och film. Men i och med att pandemin gjorde att bion gick dåligt har jag känt en längtan till att se mer film. Att sitta i 6–8 timmar för att se en serie innan en historia är klar kan vara tröttande och ibland börjar du misstänka redan vid sjunde avsnittet att det inte kommer att ta slut utan bli en säsong till. Det har sin tjusning men nu kan jag längta till historier som har en början, ett slut och är klara på två timmar, säger Rolf Lassgård och tillägger: 
 
–  Jag såg ”Andra akten” i en nyöppnad biograf i Trollhättan som Svenska Bio driver, det fanns lite hopp i det. Att sitta i en salong och se en film tillsammans med andra är en speciell upplevelse.
| 22 januari 2023 15:00 |