Battle of the Sexes 2017

Komedi Biografi Sport
Storbritannien
121 MIN
Engelska
Battle of the Sexes poster

Synopsis

Den sanna historien om tennismatchen mellan Billie Jean King och Bobby Riggs år 1973.
Ditt betyg
2.9 av 37 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Battle of the Sexes
Biopremiär
23 mars 2018
Digitalpremiär
13 augusti 2018
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
20th Century Fox
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

15 september 2017 | 10:00

Emma Stone slår ett slag för feminismen

Steve Carell utmanar Emma Stone på en uppmärksammad tennismatch som ska besvara frågan: hör kvinnor hemma i sportvärlden? "Battle of the Sexes" slår lite för lätta slag för att verkligen kännas, men har tillräckligt för att underhålla - och den här sanna historien kunde lika gärna utspela sig idag som 1973.
"Kvinnor är det svagare könet" säger sportkommentatorn Jack Kramer (Bill Pullman). "De hör hemma i köket och inte på banan" vrålar gamle tennisstjärnan Bobby Riggs (Steve Carell). Det skrockas hånfullt bland herrarna på tennisklubben när de kvinnliga spelarna marscherar in och kräver högre betalt.

Året är 1973 och Billie Jean King (Emma Stone) får utstå dagliga hån och sexistiska kommentarer i den mansdominerade sportvärlden. Som USA:s bäst rankade kvinnliga tennisspelare tröttnar hon på att tjäna en åttondel av vad hennes manliga kollegor gör, och gör slag i saken: hon ska starta en egen turnering bara för damer.

I samma veva plockar Riggs upp luren och utmanar King på en match som ska komma att engagera hela nationen. Man mot kvinna. 55-årig dinosaurie mot 29-årigt stjärnskott. Manschauvinisten mot feministen. Billie Jean King vs Bobby Riggs - så olika som två tennisstjärnor kan bli.

King ser inget annat val än att tacka ja, väl medveten om att mycket mer står på spel än prispengarna. Hon behöver bevisa för både sin motståndare och för världen att det är dags att ta kvinnor inom sport på allvar.

Temat känns lika aktuellt idag, och det är inte bara sporttjejer som får kämpa i motvind. Man kan lätt dra paralleller till filmvärlden, där kvinnliga skådespelare tjänar mycket mindre (eller ta för övrigt vilket yrke som helst). Ironiskt nog har just Emma Stone nyligen nämnts som Hollywoods bäst betalda aktris, men även hon klagar offentligt och ofta på orättvisa löner.

För Billie Jean King handlar det inte bara om pengarna, utan även om att få respekt. Journalisterna kan inte låta bli kommentarer om familj eller utseende. För att komplicera saken ytterligare har hennes frisör stulit hennes hjärta, och Billie - lyckligt gift, trodde hon - måste samtidigt hantera oväntade känslor för en annan kvinna.

Förutom fina romantiska ögonblick mellan Billie Jean och Marilyn, har filmskaparna Valerie Faris och Jonathan Taylor på skratt snarare än allvar. Duon bakom ”Little Miss Sunshine” har gjort filmen lite för kul och lättsam för att dess budskap ska nå fram. Att förlita sig på karikatyrer i birollerna, som en kedjerökande manager (Sarah Silverman) eller en homosexuell stylist (Alan Cumming) känns lite billigt, komiska sidekicks hör kanske inte hemma i en verklighetsbaserad historia.

Emma Stone gör ett charmigt porträtt av Billie Jean, en vanlig blyg tjej som så småningom ska bli en förkämpe för kvinnors och hbt-personens rättigheter.

Steve Carell har fått den mer utsvävande rollen att spela. Bobby Riggs är en man som spottar ur sig plumpa kommentarer och älskar uppmärksamheten han får. Hans familjetrassel och spelproblem är en något onödig utfyllnad, även om det hjälper att plocka ner denne cirkusclown på jorden.

Och om ni tror att han är en överdriven pajas, kolla bara på dokumentären "The Battle of the Sexes" från 2013 - verklighetens Riggs var precis lika mycket av en mansgris och stolt över det.

Bara nyligen fick vi ta del av rivaliteten mellan Björn Borg och John McEnroe. Med ”Borg” färskt i minnet vet jag hur snyggt och spännande en tennismatch kan skildras på vita duken. Sista aktens uppgörelse i ”Battle of the Sexes” blir inte i närheten av lika spännande som den borde ha varit. Mot slutet är jag nära att tappa intresset för en film som i övrigt både är riktigt trevlig underhållning, och en intressant historielektion.
| 15 september 2017 10:00 |